Muuttaminen asuntoautoon

Arho Yliaho 08.03.2020 19:30

Jäädään kohta mamman kanssa kahdestaan, ja haaveillaan 'kiertolaiseksi' lähtemisestä. Myydään asunto, henkilöauto ja turhat rojut, ja ostetaan ensi autoksi kohtuu hintainen käytetty matkailuauto. Postit postilokeroon ja vakituinen vuosipaikka sopivalla kohti töitä ajatellen. Kertokaas te jotka olette jotain tällaista tehneet että mitkä asiat muodostuu ongelmaksi ja minkälaisia varusteita matkailuautosta tulisi löytyä? Myös kaikki muut vinkit, kokemukset ja yleisimmät mokat kiinnostavat. Auto tulisi siis ympärivuotiseen asumiseen, voiko sen saada kesällä viileäksi ja talvella lämpimäksi?.

Kiitos kokemuksista jo etukäteen!

Toivo Koistinen 08.03.2020 20:16

Postipaika, ja kortteeripaikka mahollisimman lähekkäin. Kehotan, varsinkin jos ei kokemusta asuntoautoista, nin vuokratkaa kiireesti nyt talvella, nin saatte omakohtaista kokemusta.
Koska se on paras tae onnistumiselle.
Ei meistä kukkaan vaikka on kuten mulla kokemusta voi antaa tyhjentävää vastausta tuohon
Talvi on haasteellisinta aika, kun kello 03,27 yöllä käy lumi, ja räntätuiskusa vaihtamassa kaasupullon, varsinkin jos molemat ovat tyhjä. putsaa puolietristä kinosta katolta, että ilmanvaihtoluukkut toimivat tikaspuilta
Kun talvesta selviää, on kesä juhlaa. Mutta se romantiikka näissä asutellesa on hieman liioiteltua
itse olen asunut töihen kanssa useassa vaunussa, ja miten sen sanoisi. Kun asuu kaverin kanssa, niin se vaatii yhteis tuumaa. Tosin olen kortteerannu vain työkavereiden kanssa.
Puolison kanssahan on niin, että hyvin mahtuu normaaliin kulkimeen, mutta joskus siihen ei riitä edes kilometrisen junan tilat. Se on sitä rakkautta se
Mutta sen te tiedättekin, koska moista suunnitelette. Eli vuokratkaa, ennekun ostatte. Mitä taas mallista, niin siihen on yhtämonta kantaa, kun meitä neuvojia on
Jo pelkästään lämmitys muoto, niin sota on valmis
Oletteko harkinneet vaunua, koska minusta leiriläisten suurin osa on vaunuilijoita, ja heilä on siittä komusta lujasti, jos aiotte asumaan leirillä kausipaikalla.
Kun jos auto, nin se pitää ottaa pois leiriltä, kun lähtee kauppaan, mihin tahansa käymän, ja taas parkkeerattava, varsinkin jos on etuteltta, tai markiisi, jotka lieneen hyvä olla.
Mutta vaunu on tilavampi sisältä veraten autoon, ja voi seistä paikallaan tukevasti jaloillaan, eikä heilu, jos sattuu liikehtimään sisällä reippaahkosti, on jokapuolta yhtä lämmin, varsinkin aldella.
Kun haluaa kaupaan, postiin on se vetoauto joka on nätti pistää tulille, eikä tarvi leiriä purkaa, on ikäänkuin kodinomaista asuminen
Vaiunu on alkuun jopa halvempi, ja voihan sen siten vaihtaa autoon.
Tp

Teemu Eerola 09.03.2020 10:23

Matkailuauton tai - vaunun ympärivuotisesta käytöstä löytyy paljon kirjoituksia -otsikoita, kun kirjoitat googleen hakusanoiksi " matkailuauto vakituisena asuntona".

Myös näiltä sivustoilta löytyy hakusanoja käyttämällä paljon kirjoituksia esim. hakusanoilla "talvella", "talvikäyttö" , "asuminen" jne...


Esim. tuossa linkki: https://www.karavaanarit.fi/etuteltan-puheet/matkailu-kotimaassa/ketju-38618585/
muokattu: 9.3.2020 10:29
Markku Anttila 09.03.2020 11:13

Ei siinä asumisessa pariskunnalla mitään suurempaa kikkaa tarvita.Ongelma tulee sen"turhan"tavaran suhteen.Vaatteet nyt ensimmäiseksi,kalsarit pestään helposti,mutta ulkovaatteita tarvitaan ja säilytys tila on rajallista.Asun paraikaa putkirempan takia vaimon kanssa vaunussa jolloin ainoa viihde on läppäri,radio ja tv.Aina ei viitsi ulkoillakaan.

Seppo Klemetti 03.04.2020 08:18

Omaa kattilakuntaani ajatellen jokusia aikoja voisi mennä mutta kyllä kuukausien ja vuosien päästä samoissa kengän sijoissa seisominen ja istuminen vie hermot. Samoin saniteettiasiat ruon käryt, tiskaukset ja ahtaus muutenkin. Tietenkin jos ei harrasta mitään muuta kuin telkun katsomista ei tarvii maallista tavaraakaan. Mutta kyllä sitä silti kertyy muustakin kuin käyttövaatteista. Ja tuleeko se asuminen sen halvemmaksi autossa tai vaunussa. Ainakaan asuntoautossa ei tule kun laskee miten paljon auton arvo laskee vuosittain. Siihen trafin ja vakuutusyhtiön maksut. Leirintä alueella joutuu maksamaan paikasta ja sähköstä. Mutta asioissa on monia puolia mille painoarvon laittaa. Itselle voisi passata jokusen kuukauden oleskelu vuodessa. Mutta kun pitäsi mökilläkin keritä olla. Toki jos lähtee talveksi
korona espanjaan saa lisä avaruutta. Ja puhun siis itsestäni. Tee vain hyvä veli oma valintasi.

Jorma Mylly 06.04.2020 14:36

Hommaa auton jossa kaasupulloja ei tarvitse. Itsellä auto mikä lämpiää auton omalla polttoaineella. Opin tämän kantapään kautta. Taannoin lapissa 25 asteen pakkasessa kaikki kaasut loppu keskellä yötä, niinpä loppuyö ravataan autoa ympäri lämpimikseen, ja aamulla etsimään mistä saisi kaasua. Dieseliä saa melkein joka kadun kulmasta - yölläkin.
Yksi kaasupullo on, joka riittää tosi pitkään kahvin keittoon ja jääkaappiin.

Toivo Koistinen 06.04.2020 14:59

Juurinäin. Kun huolehtii vielä, että virta riittää, niin eipäsiinä muuta, kun asumaan. Jääkaapinkin saa jo sähköllä.
Ja jos haluaa hellankin jopa induktiona, tai se vallasen diesel hella.
Vebastohan on kun talon keskuslämmitys öljyllä, ei sen kummempi.
Tp

Ari Kuusisto 06.04.2020 21:08

Kiinnostais tietää mikä auto diesel lämmityksellä.
Webastollakin keraaminen liesi dieselillä
https://www.reimo.com/fi/70715-keraaminen_liesi_diesel_900_1800watt_12v/

Markku Hämäläinen 06.04.2020 21:11

https://www.truma.com/web/downloadcenter/files/truma-heating-combi-d6-e-operating-fi.pdf

Ari Kuusisto 06.04.2020 21:14

Tehdastilauksena saa ehkä mihin vaan ?

Toivo Koistinen 07.04.2020 10:58

Ninsaa kai, mutta minusta ehkä ei kannata lähteä kaasuliettoä muuttamaan, ellei siten ole hyvin virtaa, ja sitähän asuminen tarvii, jos kokonaan alkaa asustamaan autossa, nin tuo induktio lie parasta.
Induktio on siinäkin, että itse liesi ei lämpiä, vaan astia sen päällä. Kuumalla ilmalla ei lämmitä asuntoa, ja on kuulemma salaman nopea
Tuumasin, että kumpi mahtaa asumisessa ola parempi auto, vai vaunu.
Tp

Jorma Mylly 07.04.2020 13:26

Burstner Nexxo. Lämmittimen merkkiä en tiijä, mutta siellä se sängyn alla tohisee, tai äänetön kyllä on.

Ari Kuusisto 07.04.2020 18:32

Ok , kai se on tuossa Markku Hämäläisen linkissä oleva Truma Combi6D melkoisella varmuudella.

Toivo Koistinen 08.04.2020 10:05

https://www.nettikaravaani.com/casa-car/peugeot-ilmainen-kotiinkuljetus-/1537625
On ollu puhetta onko kaasutonta autoa olemassa. No kun akkuna ostoksilla taas, niin tuosahan ihan tehas tekonen.
Tuohon vain mikron lisäksi induktio liesi, ja homma on valamis. Oikea retkiauto sanan varsinaisessa merkityksessä. Ei mitään turhaa krumeluuria, vain retkiauto
Miksei asumiseenkin, mutta jos panostaa siihen, kannattaa tilata oman piirustuksen mukaan tehty, jossa liika istuimet jää pois, ja nihen tialle muuta.
Tp

Juhani Backman 08.04.2020 19:04
Toivo Koistinen

https://www.nettikaravaani.com/casa-car/peugeot-ilmainen-kotiinkuljetus-/1537625
On ollu puhetta onko kaasutonta autoa olemassa. No kun akkuna ostoksilla taas, niin tuosahan ihan tehas tekonen.
Tuohon vain mikron lisäksi induktio liesi, ja homma on valamis. Oikea retkiauto sanan varsinaisessa merkityksessä. Ei mitään turhaa krumeluuria, vain retkiauto
Miksei asumiseenkin, mutta jos panostaa siihen, kannattaa tilata oman piirustuksen mukaan tehty, jossa liika istuimet jää pois, ja nihen tialle muuta.
Tp

Eihän toi mikään retkuiluauto oo kun piuhan päässä pitää aina olla ,millä meet retkelle kun ei oo virtaskaa ? Tai onhan termospullo ja lenkkiä notskilla .

Tapani Pokkinen 08.04.2020 20:21

Olen samaa mieltä jotta retkeilyauto on juuri sellainen jolla pystyy olemaan hieman pitemmän ajan ilman töpseliä.
Ja näin useammat housut jo kuluttaneena annan arvon mukavuudelle mitä ns oikea matkailuauto suo. Etenkin se auton tasalämpöisyys on kovassa kurssissa silloin kun pakkasissa vietetään iltaa istuen.
Ja luontoihmisiä kun ollaan niin en ensimmäisenä ole akrigaattia käynnistämässä, vaikkei esim: Honda paljoa metelöi kun sen 20m kaapelilla lumikuoppaan upottaa.
Toki aurinkopaneleihin ja akkuihin joutuu hieman enempi investoimaan, mutta ovat ne lopulta aika huolettomia käytön kannalta.

Toivo Koistinen 08.04.2020 20:47

On se nimenomaan retkiauto, ei asuntoauto. Eli siinä ei asuta, vaan retkeillään. Eräs tuttava pariskunta tekee niin, tosin henkilöautolla.
Ajelevat, yöpyvät hotelleisa, ja, syövät ravinteleissa. Kun kysyin miten jos ei hotellia ole, vastasivat On niitä enemmän kun caming alueita.
Tuossahan on jo lämmitys, vessa jääkaappi, ja mikro. Kyllä sillä pärjää, kuten jossain joku, taisi olla Tapani, kun sanoi, että virta riittää, kun kone käy
Sitäpaitsi, kuten kirjuutin, tuota voi kehittää lissäämällä tarvittavaa Siten siittä tulee tämä vaikkapa. https://www.nettikaravaani.com/casa-car/movano/1538533
Nämä ovat esimerkkejä, koska tuo valmistaja sisustaa vaikka onnikan tilaajan oman halun mukaan.
Miksei sillä siis pärjää, kun me nuorna pärjättiin kesäloma reissut telttavaunulla.
Se oli retkeilyä. Kylmälaukku, patruuna kaasuhella, ja hanalinen vesiastia ynnä se termos kahvipullo, mikä nykyäänkin on mukana, tosin parikymmentä vuota vanha termoskannu.
Niillä sitä Suomea ajeltiin kesälomat kahen pikkupojan kanssa, ja liekkö se kultanen pilvenreuna, mutta ne retket olivat hienoja, kun Suomea ei tuntenut.
Me nykyään vaadimme tässäkin hommasa, että pitää olla omakotitalo pelti, tai pärekori kuorissa
Tp

Ari Jokinen 09.04.2020 21:17

Lidlissä näkyi taas olevan induktiolevyä tarjouslehdessä, semmoista on täällä kehuttu hyväksi..

Myös nettikaupassa:
https://www.lidl.fi/fi/p/loeytoejae-moekkikeittioeoen/silvercrest-kitchen-tools-induktiokeittolevy/p24191

Juhani Backman 10.04.2020 08:10
Ari Jokinen

Lidlissä näkyi taas olevan induktiolevyä tarjouslehdessä, semmoista on täällä kehuttu hyväksi..

Myös nettikaupassa:
https://www.lidl.fi/fi/p/loeytoejae-moekkikeittioeoen/silvercrest-kitchen-tools-induktiokeittolevy/p24191

Tekeekö induktiolevy pakettiautosta retkeilyauton?

Sippo Nevalainen 10.04.2020 15:08

Ainakin Challangerissa ja Chaussonissa näyttäisi olevan diesel lämmittimet. Mainoksen mukaan näyttäisivät myös olevan tukeva tekoisia ( paksut eristeet ja kakkos auton voi kuljettaa katolla ;-) ) Jos en väärin muista niin jääkaappi oli kaasuton. Ei vaan taida olla maahantuojaa.
Nuo induktio keittolevyt vaatii 2 kW jotenka taitaa useimmiten mennä seinäsähköksi jos niitä käyttää.
Sippo


https://www.challenger-motorhomes.com/fuel-heating Meinasi unohtua
muokattu: 10.4.2020 15:10
Seppo Suomi 10.04.2020 19:28

Tuollaisessa retkuiluautossa on diesel lämmitys ja kompressori jääkaappi. Veden lämmitys ja hella toimii kummiskin kaasulla. https://www.youtube.com/watch?v=F7DJKKZ22vk
@seppo

Toivo Koistinen 11.04.2020 06:49

Retkiauto, matkailuauto, ja asuntoauto termit ovat suloisen sekasin, kun kaikissa niissä on se sama bulkkisisustus, ostitpa minkä tahansa valtamerkin.
Ainoastaan koko, malli, merkki, ja kuoret ovat eri.
Peltikuori mieleltään ehkä siksi retkiautoksi, että sitä käyttää ehkä enemmän vanhemmat liikkuvat karavaanit, jopa ainoana autona, kun asuvat kaupunki osakkeissa, ja usein ainoa parkkipaikka, niin se sopii siihen paremmin, ja toimi kaikesa ajossa.
Peltikuoren hyvyys kyllä tuli eilen taas esiin, kun osin pirullista polanne jäätynyttä sohjotietä ajelin. Ei narissut, ei rämissyt kori, eikä kaapit, mitä lusikkalaatikon sisältö, ja renkaitten jyrinä.
Siinä se pakun tukevuus tuli esiin verrattuna pärekoriin
Noita perinteisiä sitten isommat perheet, ja pidempiä aikoja asustelevat, ja pidempiä pysähdyksiä harrastavat.
Ajeltiin eilissä ihan retki, eli ajelimma, emmekä missään käyty ihmispaikassa. Huomioittin asiaa, kun lämmitin paistinpannula evästä, että olisiko induktio siinä.
Kaasuhella kuumenee kovasti pannun lisänä, ja tuottaa kosteaa höyryä sisälle. Mutta liesi ei
Tämä olisi minusta se asia, mikä sitä puoltaa, ja se, että muuhan jo on ilman kaasua monissa.
Sähkön saanti ei nykyän ole ongelma missään. Siihen konstit on, jopa vaikka peräkärryyn diesel aggrekaatti, niin riittää potku useampaankin asuntoauttoon, ja pihavaloihin, ynnä ulukohuussin lämmitykseen, ja sama polttoaine käy.
Lappi eli vanhaan aikaan niillä kokonaan, ennen sähköä
Tp


HYVÄÄ, JA RAUHALLISTA PÄÄSIÄISEN AIKAA KAIKILLE.
muokattu: 11.4.2020 06:54
Tapani Pokkinen 11.04.2020 12:29

Hyvää pääsiäistä sinne Topille, kuin kaikille muillekin koronahysterian, tahi minkä miun raskautetun tahansa mukaan. Ja hyvää pääsiäistä vaikka olisittekin iloisin mielin.

Ja Toivo, sinä kun olet niin uusi näissä matkamökkihommissa; niin pikkuinen vinkki:: kun käytät, etenkin vähänkin pitempään sitä kaasuhellaa, avaa vähän kattoluukkua.
Joo ja se toinen vinkki, muista sulkea se luukku kun jatkatte taas matkaa.

Vaan yhdestä asiasta yli 70 miehet ovat jo vaputettuja, vaikka koronakaranteeniissä nyt ovat,,,,yli 70-pisten ei kuulema pissallakäynnin jälkeen tarvitse ravistaa, eikä sulkea edes sepalusta. Sinne housuihin net viimeiset tipat tulee kumminkin.
Ite alan olla jo kahen vaiheella, että kummin toimisin?

Toivo Koistinen 11.04.2020 13:56

Kiitos vinkistä Tapani. Näin juuri menettelen. Eli avaan kattoluukkua, ja sulkeminen tapahtuu joko omatoimisesti, tai muistutuksen kautta.
Jälkimmäisestä ei huolta, koska jos jää sepalus, siinäkin toimii kaksinkertainen varmistus, eli jos en itse muista, tai ei talvikelikään auta, nin tulee automatti muistutus.
Vanha koistislainen sanontahan on auton kojelaudasta, ja vanhasta miehestä. Kaksinkertainen varmistus autossa, ja sepaluksessa.
Ensin kojelauta muistutaa käsijarrusta, ovista, sun muista, ja vänkärituolin käyttäjä sitten ellei ensimmäinen varsin kallis systeeemi toimi tai ei kuski huomioi.
Kun leiriltä lähetään on lista, kuten jumbojetin lentäjillä. Onko koiran hihna irti pyörästä, ja mukana, onko kattoluukku kiinni, onko antenni alhaalla, onko overt kiinni, vaikka kojelauta senkin kertoo, muta on jäänyt listaan, koska pärekorimallisahan asunto-ovessa ole kojelauta muistutusta,
jos ei merkkivalo auta ääntelemällä hermostutavasti piipittäen, samoin kun käsijarrusta. Ja minävielä sen saakelin uikuttajan sären
Oletkos koskaan ajanut töllöantenni ylhäällä.
Tp

Tapani Pokkinen 11.04.2020 20:44

Nyt pani Toivo pahan. Vastaan rehellisesti, en ainakaan muista?
Ekassa asuntoautossa oli tv anteeni ostettaessa. Tv tä emme koskaan siihen hankkineet. Kerran kuitenkin olimme Andenesissä ja tuli kova, joka jostakin syystä käänsi antennin aina rallattamaan Alden piippua vasten.
Noh nousin kattoluukusta ylös ja hinkutin rautasahalla antennin putken poikki ja suljin sen jesarilla.
Seuraavassa autossa ei ollut antennia, mutta tv- kaapista saimme kirja kuin pelikaapin.
Viimein 6v sitten mekin pääsimme jo matkailuautoaikaan. Ja kas vaihdokkimme oli jälleen toisten makaama, joten siitä löytyi ufon lautanen.
Sekin sai äkkilähdön. Mutta ei niin huonoa, anteenin läpiviennistä oli hyvä tuoda aurinkopanelien johdot sisälle. Jopa sille hienolle alaslasku tv- kaapille löytyi hyvää käyttöä. Siihen kaappiin tuli hyvät paikat niin viini kuin termospulloille kun niitä tv-kiinnikkeitä hieman rustaili.
Siinäs Topi näet jotta olemme hartaita uskovaisia, emmekä katsele reissussa sitä tyhmälaatikkoa, kotona kylläkin.
Uskomme Ukko Ylijumalaan ja Hänen käskyihinsä, kuten 1. Ole pienille kiltti ja vaikka siihen 2. Älä luovuta. Myös muita käskyjä yritämme noudattaa parhaamme mukaan. Kuitenkin kuten hyvin tiedät: vaikka mieli on vahva, silti liha ylen heikko. Tämän olemme joutuneet nöyrästi tunnustamaan, näin Lankalauantain jo helpottaen Pitkän Perjantain kärsimyksiä.

Toivo Koistinen 12.04.2020 19:47

Niin se on. Oikeastaan kysäsin väärin. Olisi pitänny kysästä. Onko kellään jäänny antenni ylös kun on lähteny ajeleen aamusella.
Mulla tahto, ja joutu kaksois lähdöllä lähteen, nin olen koittanu ottaa tavaksi, kun pistetään töllö kiinni, niin heti laskea se ales.
Hyvä se on uskoa, jopa ihan oikeastikkin, koska monele se lohtua tuo, varsinkin näinä aikoina. Ei siittä kellekkän vahinkoa tule, kunhan muistaa ne kymmenen käskyä. Ne soppii ateistillekkin.
Tp

Sippo Nevalainen 13.04.2020 07:41

No niin. Tässä olisi sitten se kaasuton auto josta löytyy induktioliesi ( 3 keittoaluetta ja uuni ), riittävän iso agrikaatti runkoon asennettuna ja diesel lämmitin. Näyttää oleva Zargesin laatikotkin katolla. Maanvara ja vetotapa takaa pääsyn syrjäisempäänkin puskaparkkiin. Filmien mukaan niitä puskaparkkeja onkin etsitty vähän sieltä ja täältä.
https://www.youtube.com/watch?v=KHtmbxMyuNg&feature=emb_rel_end

Sippo


Löytyi kulkuneuvon rakentamiskertomuskin. https://m.youtube.com/watch?v=kAa8eijhHbs
muokattu: 13.4.2020 07:48
Mikko Pellinen 09.01.2021 18:52

Itsellä rimor sailer vm 2000 trumatic 3002 lämmitys asuttu koiran kanssa nyt 3,5 kuukautta hyvin pärjätty harmaa vesitankit eristin ja laitoin pienen 150 w lämpömaton 12v lisäsin tupla akun 100ahx2 parantelin ilman kiertoa

Tapani Pokkinen 10.01.2021 14:02

Pysyvä muutto asuntoautoon, ainakin näihin normaaleihin on tuhoontuomittu ajatus. Toki kyllähän näitä kylmienmetsienmiehiä asuu mitä merkillisimmissä oloissa.
Mutta normaali asuminen vaatii niin monta eri seikkaa, ettei se pelkästään ilmaston takia ole järkevää, ei taloudellisesti, eikä muutoin.
Tietty olen minäkin ollut lapsi ja silloin 6-70 luvun vaihteessa kun kaverin isä oli ostanut ihan uuden Toyota Corollaan, muistan ajatelleeni, että kun kasvan isoksi niin ostan samanlaisen ja muutan sinne takapenkille asumaan.
Ei suomeen kaivata enää yhtään enempää lisää kurjalistoa joka kiertelee muun yhteiskunnan riesana.

Veli-Pekka Merikallio 10.01.2021 14:45

Katos Ville pirua, onpas jokseenkin tiukka mielipide.

Kuuluukos nämä etelän vetelehtijät samaan loiskastiin vai onko tässä lämpötilaero ratkaisevassa asemassa?

Huono olisi esim. Torre la Salin ympärivuotisille sakemanneille mennä tarjoilemaan ajatusta.

Toivo Koistinen 10.01.2021 14:48

Elä nyt kaikkee tuomitte. Paljonko on maailmalla kiertämässä palloa noilla vehkeillä, ja vakituiseen asuviakin, ja sikälikin, että noitahan on ihan talovaunuja.
leirillähän vakiporukka lähes asuu niissä. mikeis itten kokonaan kausipaikka vain, ja siihen vaunu. Leirin porukka tykkää, kun on asukki pitämässsä paikkoja kunnossa.
Samahan se on kun jos asuu mökillä, ja käy ulkosaunassa, ja ulkovessassakin. Sillainhan me aikanaan poikas aikana asusteltiin ja taitaa nykyäänkin tapahtua.
Leireillähän on suihkut, saunat, ja kaikki mitä karavaani tarvii. mikä parasta, kun liikkeele haluaa, niin kone tulille.
valintakysymyksiähän nämä.
Tp

Tapani Pokkinen 10.01.2021 16:08

Ei pidä lukea kuin piru raamattua.

On ihan eri kun jotkut eläkeläiset joilla eläke kuin se muu maallinen omaisuus jo hankittuna ja SITTEN viettää matkamökissään osan talvesta jossain lauhkeamman ilmaston osassa.

Tarkoitin, että ajatus siitä kuinka muuttaa meillä suomessa pysyvästi matkailuautoon ja elää ilman pysyvää osoitetta siinä. Niin teknisesti kuin taloudellisesti se ei ole järkevä ajatus.
Järkevä se ei ole yksilön itsensä kannalta sati muun yhteiskunnan.

Kuten eräässä satiirissa jo todettiin; " nyt sinä Koikkalainen olet asettumassa järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle "
Jos haluaa elää halvalla niin varmasti siihen löytyy parempiakin vaihtoehtoja luin alkaa jossain peltistyröksikopissa kärvistelemään.
Mm maaseutu alkaa olemaan täynnään vanhoja taloja, jopa tiloja jotka eivät enää paljoa maksa ja niistä löytyy paljon siedettävämmät olot ihmisen perustarpeisiin. Mutta silloinkin on syytä olla muuta yhteiskuntaa tukeva kuin mikään mikään heinäsirkka joka viiman tullen toisten suojaa tahi lieden lämpöä etsiskelee.

Toivo Koistinen 10.01.2021 17:21

Alunperin taisi olla kyse, miten onnistuu.
Valinta kysymys. Joku voi haluta sellaiseen pikku yksiöön, joka on liikuteltavissa. Kuinka paljon kalliimpaa se siten on, en ossaa laskea.
Mikä on yhteiskunnalle kallista, niin parasta olla edes miettimätä näin korona aikana, koska siinä loppuu matematiikak kesken.
Vanhan talon huolto, ja siinä asuminen ei sunkan nin halpaa ole, että sitä laulellen tekee, mutta siinäkin on mitä haluaa.
Kesämökki jossain missä nyt sitten, tai vaunu leirillä, kumpi on halvempaa, ja työläämpää.
Mutta annamma jokaisen elää kuin haluaa. Tämä tästä.
Tp

Veli-Pekka Merikallio 11.01.2021 13:36

Nyt seilataan vaarallisilla vesillä.
Mikäpä kukaan on sanomaan toiselle, mikä on oikea elämäntapa.
Mietippäs sitä Pokkinen aivan rauhallisesti ja keskenäsi. Jotain rajaa.

Toivo Koistinen 11.01.2021 15:06

Aloittajahan kyseli kokemuksia, ja neuvoja, ei kieltoja. pitäisikö mejän pikkusen muuttaa ajatuksia siihen suntaan mitä karavaani henki tarkottaa.
Autetaan neuvoilla kysyjiä, hejän ongelmissaan, eikä aleta pistään kapulaa rattaisiin, eihän se meiltä muilta pois ole. Emmehän itsekkään tykkää, jos aikoo jotain, ja toiset kieltelee.
Sen homman yhteiskunta byrokratia hoitaa ihan itse.
Luin leheltä asuntolaivoista asukkaan kertomana. Siinäkin on sama, kun kesämökillä asumisesa, tai asuntovaunussa.
Ei saa osotetta, vaan pittää olla vakituinen asunto. mikä sen vakiasunnon kriteeri sitten lie. No postinhan saa lähimpään postiin ohjattua
Voi olla niissä, vaikka aina, mutta asua ei saa. Mitä sitten asunnottomat.?
Tp


Muistin taannon tapaamani nuoren miehen, joka teki etätyötä käsittääkseni. Hän asui melekeen vuuen ympäri farmari autossa. kävi uimahalleisa saunassa, ja sillätapaa eleli. No olihan hällä asunto, mutta lähes vain postilaatikkona
muokattu: 11.1.2021 15:10
Tapani Pokkinen 11.01.2021 16:23

Kaipa meidän yhteiskunnassa vielä mielipiteen suhteen on vapaus?
Ja minun mielipiteeni on ettei meille tarvita uudestaan enää mitään kiertolaisia, kattilanpaikkaajien tai vastaavaa vailla vakituisen osoitteen omaavaa väkeä.
Esim Englannissa on tuota kiertolaisväkeä ihan riittävästi ja kokomusta näistä maankiertäjistä.
Turha on Toivonkaan siellä lintukodossaan hymistellä, kyllä minullakin on ystäviä maaseudulla ja hyvä käsitys maaseudun suhtautumisesta siihen kun alkaa tuntemattomia autoja jossain heidän kulmillansa liikkua.

Ari Kuusisto 11.01.2021 16:55

Käytän myös yhteiskunnan mielipidevapautta, jos odottaa ettei paheksuta ulkomaan puskailua,pitää ymmärtää vähintäänkin ettei paheksu jonkun haavetta lähteä matkailuautolla kiertelemään, sitähän paheksujakin tekee, ihan sama jos joku elää vaikka veitsenterottajana tai parturina saksien kanssa kierrellen maailmaa, miten ja keitä sellainen voisi häiritä,liikutaanhan yksi sun toinen ihmisten ilmoilla ja onko tullut kysyttyä paikallisilta mitä tykkäävät, itsekkäästi kukin meistä odottaa ettei nyt "minun" reissut ole niitä jotka ketään häiritsee?

Seppo Klemetti 30.01.2021 20:09

Tapani siteeraa ihan oikein kuuluisaa Arhimedaan lakia. Joka oikein suomeksi käännettynä kuuluu: lerputa minkä lerputat mutta viimeinen tippa housussa. Samaan kategoriaan voidaan lukea vanha suomalainen sananlasku: parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Siis nyky versio kuuluu: parempi siemen syöksyssä kuin kymmenen pussissa.

Toivo Koistinen 31.01.2021 06:34

Aamusella kun heräilin keksin asian. Olen puhellut sitä kolmensormen laista, missä etsormi osottaa toista, mutta ne kolme muuta itseä
Nin keksin niille nimet. Etusormi on syyttäjä, ja ne kolme muuta. Ahdasmielisyys ahneus, ja alistaja..
Tp

Teemu Eerola 31.01.2021 11:08

Pistänpä tähän puolipiruuttani mielipiteeni 12 v takaa linkistä, joka on tässäkin ketjussa mainittu. Olen edelleen samaa mieltä. Ihmiselle ei ole hyväksi mennä määrittelemään, mikä on toiselle ihmiselle hyväksi. Toki, onhan meitä moneen lähtöön.


EEROLA TEEMU J
28.11.2008 23:16


Mari, tämä ketju avaa silmiä enemmän kuin moni aavistaakaan. Ennakkoluuloja, kätkettyä pelkoa ihmisten erilaisuudesta ja omien valintojen epäonnistumista. 0masta epävarmuudesta ja halusta määrätä toisten tekemisistä. Teitä yritetään saada "takaisin ruotuun" vetoamalla mm. lapsen parhaaseen, niin kuin ette vanhempina tietäisi mitä se on. Paljon paremmin kuin nämä pykälistä sokaistuneet "parastanne ajattelevat normi-ihmiset" joiden omat lapset saattavat olla avun tarpeessa.

Maailmassa arviolta 80% ihmisistä asuu ahtaammin kuin te tulette asumaan m- vaunussanne. Niihin muihin verrattuna teillä on "kaikki mukavuudet" käytettävissänne ja erään maailman parhaalla tukiverkolla toimivan yhteiskunnan kaikki palvelut, jotka eivät ole riippuvaisia siitä asuuko velkaisessa vuokratornissa vai omassa matkailuvaunussa.

Virheenne on, että asetatte "oikean valinnan tehneet", keskiluokkaiset "kunnolla elävät", outoon valoon. Voiko olla muitakin vaihtoehtoja kuin tiilitalo ja sen edustalla seisova m- ajoneuvo, millä halutessaan voi tehdä mukavia matkoja sinne sun tänne? Ei ole sopivaa, että joku käyttäisi tällaista, vain matkailuun tarkoitettua rakennelmaa, pysyvään asumiseen ja suorastaan haluaa tehdä näin; ja vielä pärjää siinä.

Mietitään hetki mitä onni on. Miksi köyhillä alueilla vaikka Afrikassa tai Aasiassa jää kaiken muun koetun ylittäen eniten vaivaamaan ajatus niiden savimajoissa ja hökkelissä asuvien ihmisten tasapainoisuudesta ja perheiden yhteenkuuluvuudesta, levollisuudesta ja onnesta? Eihän niillä ole mitään!! Miksi me täällä tarvitsemme kaikkea turhaa ympärillemme jotta voisimme esittää jotain muuta mitä olemme? Jotta saisimme oman fasadin pysymään edes jotenkin pystyssä, niin esitämme onnellisuuden tueksi tavaraa, rakennuksia, sosiaalista näyttävyyttä, oikeita mielipiteitä ym. pohjimmiltaan täysin merkityksetöntä rekvisiittaa.

Sillä samalla metodilla monet pyrkivät torpedoimaan Marin perheen erilaista tapaa elää omaa elämää omilla ehdoillaan. Voi meitä! Toivon kaikkea hyvää koko perheellesi Mari. Olen iloinen, että joukossamme on myös ihmisiä, jotka ymmärtävät ja sallivat ihmisen erilaisuutta.

Antti Kuuluvainen 16.02.2021 12:14

Vinkkinä ... esim. Karjalan Paisti matkailuautossa , tee kaikki ohjelmakuviot , hiukan kuumennusta ja täkin sisään nejäksi tunniksi ... a vot ompi muree atria ! säästyy kaasuu/sähköö ja sen 4h voi käyttää reissuamiseen .

A miul o onkelmana ku oon asunt 15v. (24/7) matkailuautos ja nyt pitäs päästä pois "siviiliin" (24/7) ?????????

Toivo Koistinen 16.02.2021 15:00

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/aromipesa-haudutusrasia-haudutusastia. Tuossa sinun idea myynnissä.
Tp

Tapani Pokkinen 16.02.2021 15:50

Sen ajan eläneenä kun omat isovanhemmat vielä käyttivät sitä alkuperäistä heinähäkkiä haudutukseen.
Itsellä taaseen ongelmana, että tuli taas kerran lämmitettyä liikaa tuota leivinuunia ja nyt ei voi laittaa kalamureketta sinne vaan pitää paistaa pannulla kalapihveiksi.
On tässä muitakin " onkelmia ". Pitäis päättää, että koska laittaa yhden isomman leimikon myyntiin, kun on ajatuksena ostaa muutama sijoitusasunto lisää, kun uusia palstojakaan ei nyt kehtaa lisää hankkia. Tällä hetken on metsämaanhinta aika tapillaan.
Noh kyllähän noilla vanhoillakin käytössä olevilla likviideillä aina jonkun kämpän aina saa, mutta kun olin ajatellut ostaa vaihteeksi hieman useamman.
Kas ei mene enää kauaa kun koronarajoitukset ajavat ihmisiä kunnolla työttömiksi ja silloin kun pankit laittavat pyörät pyörimään on hyvä iskeä vasaran alle joutuvien kiinni.
Ei muuta kun muuttavat sitten vaikka johonkin vanhaan vaunuun ja etsikööt sitä työtä ja tuloa missä liikkuvatkin.
Paha vain kun ei ihmiset enää niin kauheasti teroituta edes saksiaan?

Toivo Koistinen 16.02.2021 16:28

Rikkaat kehuu omaisuuttaan, mutta rikkailla ei tarvi.
Tp

Tapani Pokkinen 16.02.2021 17:05

Eipä näillä vähillä käyttönumeroilla pal kehumaan pääse, hyvä jos riittää edes nappikauppaan.
Mutta onneksi on sentään oma katto päänpäällä, ettei tarvitse kiertolaiseksi, ihan heti ryhtyä.

Liitetiedostot

20210216_144540.jpg
Timo Haapanen 16.02.2021 18:36

Myötähäpeä on niin suurta etten sanotuksi saa.

@timppa

Timo Leskinen 16.02.2021 18:58

No hei
Määää olen tullu siihen lopputulokseen että on jokaisen ihmisen oma asia miten ja missä asuuu .
Jos tämä tuo onnelisuuden ja rakkauden sinne missä on ei se ole keneltäkään pois.
Ja raha ei tuo onnellisuutta.
Jokaisella on omat murheensa ja ilonsa

Hyveeee laskiaista jokaisele säädylle.


Ja kaikki tämä onnellisuus, ei tarte satojaneliöitä asuinpinta- alaa seiniä ympärilleen. Ei tarte osoitetta, huonekaluja, kukkaruukkuja, pokaaleja urhelusuorituksista, yms, yms.... Ei maaallista mammonaa, eli rahaaa, oravan nahkojakkaa... Ei yhtään mitään Kaikki se on ilmaista Kun ihminen ihmiset, on onnellinen, tyytyväinen elämään, Eli yksinkertainen elämä, onko se sitä yksinkertaisuudessaan. Eikä se tarkota että tarttis olla kenenkään elätettävänä. Ajatushan on, että on hyvä olla tämän hetkiseen olotilaan. T. Timppa
muokattu: 17.2.2021 10:01
Veli-Pekka Merikallio 17.02.2021 11:24

Timppa, veit sanat suustani. Enpä olisi aivan heti uskonut, että tälle tasolle ajaudutaan ihmisten välisissä keskusteluissa.

Eniten ihmettelen tämän herran motiiveja, yleensähän tuollaisilla sivuasioilla pönkitetään heikkoa itsetuntoa.

Seuraava askel on ottaa kuvakaappaus Omakannan terveystiedoista, toivottavasti sen tekevä on jo tukevasti psykiatrisessa hoidossa.


Olikin pari Timppaa peräkkäin, noh, molempien ajatuksiin on helppo yhtyä.
muokattu: 17.2.2021 11:25
Juhani Backman 17.02.2021 12:55

Eiköhän noita pankin sivuja pysty muokkaamaan vaikka tyhjistä sivuista,ois pistäny vähä enempi numeroita ,saman tien kun aloitti itse tuntonsa muokkaamisen.

Timo Haapanen 17.02.2021 15:07

Jokohan joku on rouvalle maitokaupassa kommentoinut.

@timppa

Jukka Harjulampi 17.02.2021 15:37

apani Pokkinen
29.04.2020 11:01
On asioita joihin voi vaikuttaa ja on myös niitä mihin ei voi.
Mutta itse olen ainakin pyrkinyt elämään niin, ettei minua tarvitse valehtelijaksi epäillä, saati sanoa. Vikoja meistä kaikista löytyy ja se onkin se elämän sokeri ja suola.
Ne peukuttelijat ylös tahi alas lyötyvät kyllä ihan jostain muualta. En puukota nurkan takaa, argumenttini ovat suoria, vaikken niistä aina niin ylpeä ole.
Erilaisuus on rikkaus, eikä kaikkien tarvitse tykätä samoista asioista.
Ja hyvä niin.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.