Hupiakun lataus

MAJAVA HANNU 22.12.2008 17:22

Hei, käytin tänään matkailuautoani, Fiat McLouis Lagan 410 vm- 06 autosähkökorjaamolla, jossa siihen syksyllä asennettiin Eberspächer Hydronic diesellämmitin. Syynä käyntiin oli Eberin toimintahäiriöt. Vikamuisti ilmoitti useista häiriöistä, joiden syynä oli liian alhainen akun vaaustila.

Lämmitin saa virtansa auton hupiakusta ja sen tilannetta asentaja tutkaili. Akku oli nytkin alle 12 V varauksessa, eikä varautunut, vaikka auto oli käynnissä. Ilmeni, että hupiakun päävirtakytkin katkaisi myös akun latauksen. Lataus lähti käyntiin kun päävirtakytkimen käänsi päälle. Tämä tuli minulle täytenä yllätyksenä. Olin kuvitellut, että se katkaisee vain virrat asunto-osasta. Olen useimmiten ajellut virta katkaistuna, ettei vaan mikään laite kuluta akkua tyhjäksi. Olen akkua lataillut verkkovirralla ja ihmetellytkin sitä kun aina ohjaustaulu näyttää sille vajaata latausta ja verkkovirtalaturi latailee akkua vuorokausitolkulla.

Eräs syy siis hupiakun tyhjenemiselle saattaa olla tuollainen kytkentä, tällaisista tyhjenemisongelmista täällä on aiemmin kirjoiteltu. Asentaja ehdotteli releen asentamista niin, että akku latautuisi auton laturista, vaikka virtkytkin olisikin off-asennossa. Täytyy siihen palata joulun jälkeen.

Kuinkahan yleinen tuollainen kytkentä mahtaa olla muissa merkeissä?

SUOMINEN TAUNO 23.12.2008 08:06

Kyllä minulla tämän vuoden Burstnerissa on samantyyppinen kytkentä. Tosin päävirtakytkintä en ole vielä kertaakaan ottanut pois päältä. Ainakin ohjekirjan mukaan se vie asunto-osan melko "pimeäksi" ja sitä ei suositella kuin erikoistapauksissa. Se ottaa virran pois esimerkiksi lämminvesivaraajan pakkasventtiililtä.

Minulla on asunto-osan ohjauspaneelissa kytkin, jolla 12 V järjestelmän saa kytkettyä päälle tai pois päältä. Se jättää kuitenkin virran juuri tuohon pakkasventtiiliin, sähköportaaseen ja varmaan vielä johonkin muuhunkin.

Voisin kyllä mielenkiinnosta kokeilla tuota pääkatkaisijaakin, mutta uskoisin, että lataus loppuu siitä minullakin.

MAJAVA HANNU 23.12.2008 10:57

Sain asiantuntijalta vastauksen toisella palstalla. Eli tuo repsikan penkin vieressä oleva punainen hupiakun pääkytkin on nimensä mukaisesti PÄÄkytkin, siis katkaisee kaiken yhteyden akkuun. Ei siis lataa kummallakaan laturilla, jos virtakytkin on off-asennossa. Noin ainakin tuossa Laganissa.

JANHONEN MATTI 23.12.2008 12:49

Juuri näin. Mikäs päävirtakytkin se olisi jos se ei erottasi akkua verkosta totaalisesti.

AHJOS TIMO 23.12.2008 13:19

Eri autoissa on näköjään erilaisia pääkytkimiä. Omastani en ole vielä löytänytkään tuollaista hupiakun pääkytkintä. Sensijaan sähkökeskuksessa on pääkytkin, joka katkaisee virran syötön muihin hupiakkua käyttäviin virtapiireihin paitsi sähköportaaseen. Oletan, että se ei katkaise hupiakun latausta. Lämminvesivaraajan varaventtiilistä en tiedä, pysyykö se kiinni hupiakun vai käynnistysakun voimalla, mutta ei kytkimen sulkeminen ainakaan päästä vesiä ulos. Ja sitten on tietysti sellainen pääkytkin, joka katkaisee 230V verkkovirran tulon autoon.

SUOMINEN TAUNO 23.12.2008 15:06

Minulla tuo pääkytkin löytyy samasta boksista, jossa on sulakkeita yms. kamaa. Se on apumiehen penkin alla sellaisessa paikassa, ettei sitä ole tarkoituskaan alvariinsa painella. Ohjekirjan mukaan sitä suositellaan käytettäväksi esimerkiksi pidemmän seisonnan aikana, jotta akku ei purkaannu.

TIIVA ARI PEKKA 23.12.2008 17:47

Moi ja hyvää joulua!!!!!Minulla kanssa dethleffs-fiiatissa repsikan penkin alla laturi ja siinä pääkytkin millä katkeaa kaikki virrat hupiakulta joka suuntaan.Ei edes lataa ajon aikana hupiakkua.Käytänkin yleensä vain ohjaustaulun virtakytkintä joka katkaisee muut paitsi lämmitys,sähköporras ja "eteisvalo".Ja tietty lataus toimii...

PERIAHO JIMY 31.12.2008 18:16

Moi, meillä on 252:nen lagan -05, meni pitkään ennenkuin huomasin että ei lataa ajaessa taka-akkuja (2 kpl), huomautin myyjä liikkeeseen, yrittivät katsoa sitä ja käskivät menemään autosähköliikkeeseen, joten menin ja tunti siinä meni, sähkäri sano että liitos oli etuakun takaa irti ja sen toinenpää oli koetaulun takana, ettei ole ollu edes uutena kiinni, edellinen omistaja oli vissiin yhdellä lisäakulla ja verkkovirtalatauksella ratkassu ongelman, mutta hyvä näin, nyt pelaa.

MAJAVA HANNU 31.12.2008 19:08

Hei, meillä tuo hupiakku latautui kun pääkatkaisimen käänsi päälle. Hyvä kun tuo syy teilläkin löytyi. Siis johtopäätös, joka ilmeisesti koskee useimpia matkailuautoja on, että hupiakku on irti kaikista sähköjärjestelmistä jos sen pääkytkin on off-asennossa eli ei siis myös lataudu silloin. Tätä en itse ollut oivaltanut. Nyt pelaa OK kun olen antanut olla virrat päällä.

KOMULAINEN MIKKO 08.03.2010 13:44

Mistähän tuommonen kytkin löytyy Fiat McLouis 253:sesta? Vuosimalli 2005. Ois mukava tietää.

-Mikko

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.