Alde 3020 lämmitys?

LOHI RISTO 18.09.2016 18:55

Hei te ammattilaiset (siis caravaanarit) ! Aiemmissa autoissa Truma , nyt uudessa Alde.

Lämmityslaite kaasulla, sisällä ohjelmoitu +21, ulkona +5. Lämmityslaitteen poltin käynnistyy, käy 3 min, kuluu 5 min, poltin käynnistyy uudelleen. Eli joka 8:s minuutti poltin käynnisty. Matemaattisesti 180 kertaa vuorokaudessa !!

Onko kaikki kohdallan?

säädöt laite kunnossa ym ?

Paisuntasäiliössä on nestettä reilusti

Onko ominaisuus vai onko jotain pielessä?

Auto parhaillaan myyjäliikkeen korjamolla muusta syystä, joten nyt olisi mieluisaa otta asiantuntevia kommentteja... Kiitos !

VÄLIMÄKI JARMO 18.09.2016 21:12

Käskeppä tarkistaa sekin,ei oo normaalia. ,JV

ASIKAINEN MATTI 19.09.2016 11:22

Vanhemmassa 3010 Aldessa oli kiertovesipumpulle kaksi toiminta-asentoa: jatkuva käynti tai käynti huonetermostaatin ohjaamana. Mikäli jatkuva käynti on päällä, niin huonetermostaatti ohjaa poltinta ja kertomasi polttimen toiminta on mahdollinen. Jos pumppusi käy jatkuvasti, niin järjestelmän lämpötila jää varsin alhaiseksi, jos ulkona ei ole pakkasta. Myös lämmin hanavesi jää haaleaksi. Ota Alde 3020:n ohjekirja esiin ja sieltä kohta "jatkuva pumppaus". Aseta pumpun toiminto pois jatkuvalta käynniltä, jolloin huonetermostaatti ohjaa sitä. Samalla pannun termostaatti alkaa ohjata poltinta ja pannu lämpiää kuumaksi. Tällä käyttötavalla pannu on aina kuuma ja huonetermostaatti annostelee kuumaa nestettä kiertoon tarpeen mukaan. Myös lämmin hanavesi on silloin kuumaa. Edelläoleva on ajatuksia 3010:n pohjalta. Asiat voivat olla toisin 3020:ssa.

LOHI RISTO 19.09.2016 12:19

Kiitos Matti kommentista. Auto, kuten kerroin, nyt korjaamolla, joten en voi tarkistaa ohjettasi. Muta muistelen (?) että tehdasasetus kiertovesipumpussa on, että sitä ohjaa termostaatti. Lattialämmityksessä pumpun tehdasasetus on, että se käy 15 min ja on pysähdyksissä 5 min

Lisää kokemuksia ?

Risto

TEPERI HEIKKI 20.09.2016 10:40

Patteriverkossa ilmaa. Josta seuraa että vesi ei kierrä kunnolla ja pannun termostaatti pysäyttää pannun. Kun pannu jäähtyy se käynnistyy uudelleen termostaatin ohjaamana.

Patteriverkostoa liian vähän tai ilmankierto huonoa. Josta taas seuraa että kiertovesi tulee takaisin pannuun liian kuumana ja poltin käy vain vähän aikaa koska pannun termostaatti taas toimii. Kun pannu taas jäähtyy se käynnistyy pannutermostaatin ohjaamana. Eli patteriverkosta täytyy lämpöä siirtyä riittävästi ilmaan ettei pannusta lähtevä veden lämpötila nouse niin ylös että pannuntermostaatti toimii.

Jos kiertovesipumppu on mallia jossa voidaan säätää kiertävän veden määrää kannattaa kokeilla lisäämällä kiertoa, jolloin myös lähtevän veden lämpötila laskee ja pannutermostaatti ei pääse toimimaan.

Paavo Timonen 10.10.2020 09:21

Vaunussamme on alde 3020, lämmityksen päälle lähtiessä kuuluu napsaus jonka jälkeen alden
pitäisi lähteä päälle, mutta aina ei lähde palamaan vaan tulee teksti gas failure, kaasuvika
lähtee joskus lämmitys päälle ja joskus ei vaan on teksti kaasu vika

Paavo Timonen 10.10.2020 09:32

Vaunussamme on alde 3020, lämmityksen päälle lähtiessä kuuluu napsaus jonka jälkeen alden
pitäisi lähteä päälle, mutta aina ei lähde palamaan vaan tulee teksti gas failure, kaasuvika
lähtee joskus lämmitys päälle ja joskus ei vaan on teksti kaasu vika, onko siellä venttiili
mikä jumittaa ettei saa kaasua, vai missä muussa on vika.

Timo Leskinen 10.10.2020 15:36

Paljoko on paineet ylleensä verkostossa autoissa kun on alde

Kari Luoto 14.10.2020 18:04

Meillä sama tilanne kuin aloittajalla. Alde 3020 kaasukäytöllä toimii kuten Risto kuvailee. Kun on saavutettu tavoitelämpötila niin sitten se alkaa: poltin päällä joitakin minuutteja (n.3-5min) , sammuksissa muutamia minuutteja (n.2-5min), ja sitten taas poltin päälle jne. Tunnissa tulee helposti kymmenisen "kierrosta". Pumppu termostaattiohjauksella joskaan en ole havainnut eroa poltin päälle/pois-sykleissä vaikka olisi jatkuvalla kierrolla. Putkisto on vastikään ilmattu huollossa.

Risto, saitko tähän Alde-ongelmaan jotakin apua vai onko tilanne edelleen sama?

Vielä kysymys Alde-experteille: onko normaalia, että kun pumppu on termostaattiohjauksella, niin sekä poltin että pumppu käynnistyvät yhtaikaa ja myös sammuvat yhtaikaa? Minusta tämä vaikuttaa omituiselta. Omituisinta tässä kaikessa on vielä se, että eihän sisälämpötila näillä keleillä muutamassa minuutissa ehdi pudota niin paljon, että se johtaisi mihinkään toimenpiteisiin pumpulla/polttimella (termostaatin ohjaamana).

Esko Tanska 15.10.2020 18:05

Jouduin laittamaan uuden 3020 Alden, kun entinen 3000:n pääsi jäätymään. Olen samaa ihmetellyt kuin ketjun aloittajakin. Alde toimii "normaalisti" siihen saakka kun tavoitelämpötila on saavutettu. Sitten alkaa tuo aloittajan kuvailema lyhytjaksoinen käynnistyminen ja pysähtyminen. Poltin käy tällöin ilmeiseti tuntumani mukaan puolella teholla. Jos nostaa tavoitelämpötilaa, niin käy täydellä teholla kunnes ko. lämpötila on saavutettu. Taitaa olla ominaisuus, jolla on haettu mahdollisimman tasaista lämpötilaa. Kokemusta on vasta 0-asteen ulkolämpötilassa.

Erkki Pellikka 15.10.2020 21:25

Jos neste kiertää vapaa kierrossa, samalla jäähdyttäen kuumaa käyttövettä. Siitä katkonainen käynti.

Matti Asikainen 16.10.2020 16:13

Jos lämmön tarve on pienempi kuin pannun teho, niin liekki sammuu tietenkin välillä, koska varsinaista lämpötehon jatkuvaa säätöä ei ole: vain puoliteho ja täysi teho (3020-mallissa).

Esko Tanska 18.10.2020 10:14

Olen seurannut kiertovesipumpun ja Alde pannu toimintaa, nyt kun jouduin vaihtamaan uuteen 3020 pannuun. Seuraaminen on helposti toteutettavissa, koska käytössä on alkuperäinen kiertovesipummppu, joka äänellään ilmaisee toimintansa ja on sijoitettu auton etupäähän kun taas pannu on auton takapäässä. Kun termostaatti käynnistää kiertovesipumpun, lähtee pannu samalla välittömästi käyntiin. Kun termostaatti katkaisee kiertovesipumpun käynnin, pannu sammuu hetken kuluttua, eli pannun terrmostaatti sen sammuttaa. Lämmin käyttövesi tulee kuumana. Esim. suihkussa sekoitushana on puolessavälissä, jotta vesi on sopivaa. Suihkua käytetään paljon. Termostaatin toiminta on kuitenkin tarpeettoman tiheää, niin aloittaja siitä selvitti. Pitäisikö päästä ohjaimen ohjelmaan säätämään termostaatin käynnistystoleranssia suuremmaksi? Auttaisko erillinen termostaatianturi asiaa?
Toinen visuaalinen ongelma on. Miten saa näytöstä pois tekstin: "3rd party C. fail: Tiedonsiirtovirhe Alde-paneelin ja ulkoisen paneelin välillä." Mitään ulkoista paneelia ei ole.

Kari Luoto 18.10.2020 10:55

Minäkin tein empiiristä tutkimusta tässä muutama päivä sitten kotipihalla. Pumppu oli "Therm"-asennossa (ulkoisen termostaatin ohjaamana), järjestelmässä ei ollut raikasvettä, asetettu lämpötila 19°C. Kun aloitin seurannan, sisälämpötila oli Alden panelin mukaan 19,5°C, ulkolämpötila n. 6°C. Pumpun käynnistymisen näkee panelin näytöltä ja polttimen syttymisen kyllä kuulee.

Pumppu käynnistyi 8 minuutin välein kuten poltinkin (pienemmällä teholla). Kumpi ensin, vaikea sanoa, polttimen käynnistysprosessi kestää jonkin aikaa, ennenkuin on tulilla. Molemmat oli päällä vaihtelevasti 2-4 minuuttia. Tämä kaikki siitä huolimatta, että lämpötila pysyi koko ajan tuossa 19,5 asteessa. Vasta seurannan loppupuolella lämpötila putosi 19,0 asteeseen. Toiminta kuitenkin jatkui entisellään.

Edellisestä hämmentyneenä otin yhteyttä Alden tukeen Ruotsissa. Heidän vastauksistaan selvisi tähän asti ainakin se, että poltin on todellakin ohjelmoitu käynnistymään noin joka 8. minuutti ja se käy enintään n. 4 minuuttia kerrallaan (voi käydä vähemmän, jos ei ole tarvetta). On tehty kuulemma näin, jotta taattaisiin tasainen sisälämpötila. Miksiköhän tätä sekvenssiä ajetaan kaavamaisesti vaikka sisälämpötila on muuttumaton? Mitä merkitystä on pumpun "Therm"-asetuksella, jos toimitaan kuten toimitaan?

Kirjeenvaihtomme jäi perjantaina vähän kesken. Muutamia kysymyksiä on vielä vastaamatta, palailen asiaan, jos saan vastauksia.

Tommi Mäkelä 31.10.2020 13:55

Meillä teki tuon gas failuren kun "pakoputkeen" kertyi vettä. Kattomallisesta
putkesta kyse. Putkessa oli sängyn alla pieni mutka jota korjailin laittamalla alle lankunpalasen ja sen jälkeen ei ole tuota tehnyt.

Teuvo Häkkinen 31.10.2020 20:17

Alde 3000 combact, sähköllä toimii, kaasupoltin ei lähde päälle. punainen häiriövalo palaa koko ajan, ei sammu edes katkaisijasta, mikä mättää.

Erkki Mäkinen 04.11.2020 19:03

Minullakin ollut vuoden Alde 3020 pannu käytössä. Talvella tuohon tiuhaan käynnistymiseen kaasulla en kiinnittänyt niin huomiota. Mutta nyt syyskeleillä tuntuu aika turhalta käynnistää ja pysäyttää poltinta jatkuvasti. Valinta on ohjeen mukainen Therm.
Muutoin tämä Alde porukka on kyllä ymmärtänyt lämmösäädöstä jonkinverran, kun oli oma liitin valmiina kahdelle tuntoelimelle (Bed ja Sofa). Dethleffs 2019vm autoon ei kuitenkaan ollu raaskittu laittaa kuin yks tuntoelin. Asensin sängyn päätyyn 15 € tuntoelimen + johto. Nyt voi valita kello-ohelman mukaa Bed tontoelimen ja lämpötilan sänkyosassa. Saman tein 8 vuotta takaperin Hymer Van 562 autoon vaihtokytkimellä oli (Trumatic).
Jos joku keksii tavan harventaa käynnistyksiä, olisin myös kiinnostunut asiasta.

Kari Luoto 06.11.2020 09:27

Eipä taida tähän Alden käynnistysrumbaan tulla muutosta ennen kuin mahdollisen uuden version myötä. Maahantuojan edustaja vahvisti huoltoliikkeelle, johon otin yhteyttä, että tämä kyseinen Alde 3020 -versio on tosiaan suunniteltu toimimaan juurikin noin. Syynä jo aiemmin mainittu tasalämpöisyyden tavoitteleminen. Oli vielä todennut, että kaasunkulutuksen pitäisi olla samalla tasolla tai jopa pienempi kuin edellisissä malleissa. Meillä eka Alde, joten en osaa kommentoida.

Aarre Vaikkinen 11.11.2020 18:01

Kiitos kaikille 3020 pannun käynnistä kirjoittaneille,itsellä ollut vajaan vuoden kyseinen pannu,kiinnitin homion myös turhan tuntuiseen tiheään käynnistykseen.Olisi toivottavaa jos joku osais kommunikoida ruosalaisten tekijäin kanssa ,mistä on kysymys,kestääkö laite tällaista rumpaa kauan? Kertois vielä kaikille sen.

Kari Luoto 04.10.2022 10:12

Pari vuotta sitten keskusteltiin tässä ketjussa Alde 3020:n omituisista käynnistys/sammutus-sykleistä. Aikani asiaa netistä tutkittuani löysin eräältä keskustelupalstalta mielenkiintoisen ratkaisuehdotuksen. Ratkaisu perustuu ulkoisen ohjelmoitavan huonetermostaatin käyttöön ja siinä hyödynnetään Alden "ulkoinen käynnistys" -toimintoa. Ehkäpä näistä tiedoista on hyötyä jollekin muullekin.

Tilasin netistä Danfoss TP5000si huonetermostaatin (pattereilla toimiva) ja etäkäynnistyksen liitäntäjohdon Aldea varten. Kyseinen termostaatti on monipuolisesti ohjelmoitavissa ja sisältää releen, jolla Alden ohjaus on helposti toteutettavissa. Asensin termostaatin ohjeen mukaisesti n. 1,5 metrin korkeuteen sängyn päätyyn seinälle mahdollisimman keskelle autoa. Alden ja termostaatin välille vedin tavallista ohutta parikaapelia.

Alden käyttöohjeesta voi lukea miten etäohjaus (Ext) toimii, mutta lyhyesti näin: halutut parametrit asetetaan etukäteen Alden ohjaustaulusta (tavoitelämpötila, energialähde), jonka jälkeen asetetaan työkaluvalikon Ext-valinta arvoon "Ext" ja sammutetaan ohjaustaulu. Huom, ohjaustaulusta asennetun tavoitelämpötilan on oltava suurempi kuin mitä on suurin ohjelmoitu tavoitelämpötila huonetermostaatilla.

Tämän jälkeen Alde toimii ulkoisen termostaatin ohjelmointien mukaisesti. Termostaatin rele vetää (mikä käynnistää Alden), jos lämpötila on alle kulloisenkin tavoitteen ja päästää (mikä sammuttaa Alden), kun tavoitelämpötila on saavutettu. Ja sen jälkeen onkin sitten rauhallista, kunnes lämpötila jossakin vaiheessa taas valahtaa alle tavoitteen. Yksinkertaista ja hermo lepää.

Timo Kajava 04.10.2022 16:40

Tuo termostaatin kytkeminen EXT toimintoon on hyvä ja toimiva neuvo. Ainoa negatiivinen puoli on se että lämpimän veden ohjaus ei silloin toimi.

Minulla on ollut jo vuosia (vuodesta 2007) pannu ohjattu ext toimintoa käyttämällä, lähinnä kaukokäynistyksen takia. Pannuina on ollut 3000, 3010 ja viimeisempänä 3020HE. Nyt termostaattina toimii RuuviTag jota lukee Raspberry Pi ohjaten pannua. Ja tämä ohjaus on lähinnä käytössä peruslämmön säädössä ja vaunun esilämmityksessä jotta pääsee lämpimään vaunuun :)

Kun ollaan vaunulla, niin pannun omat järjestelmät on käytössä, eikä pannun käynti ole noussut häiritseväksi.

Jari Kortesalmi 05.10.2022 20:37

Ihan normaalia toimintaa,lisäksi vielä kylmemmillä ilmoilla lisää polttimen tehoa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.