Kyykäärmeen puraisu-viikon sairaalareissu-6 viikon toipuminen

Jari Siltala 25.09.2020 08:26

Kahden viikon loma lyheneekin muutamaksi päiväksi.
Kyykäärmeen puraisu Högsåran saarella keskeytti hyvin alkaneen lomamatkan.
Siitä aiheutui myös viikon sairaalareissu sekä kuuden viikon toipuminen jalan
turvotuksista ja nivusiin saakka nousseista mustelmista ja jalan punotuksesta.
Videolla kohtalaisesti infoa aiheesta
https://youtu.be/KI12gRRLnKQ

Harri Halinen 25.09.2020 17:44

Kiitos Jari.
Minulle tuo opetusvideo.
Huom. Kyypakkauksen on 50 mg. muttei häiritse, koska valmis sellaisenaan nautittava tuote.
Jäi mietityttämään kun sanoit koon spiikissä.
Minulle koko tarina oli täysin kun en ole ihan vielä joutunut syötäväksi.
Hyvää jatkoa ja tuloa terveeksi ja pysymistä sellaisena.

Seppo Yliniemi 25.09.2020 19:17

On kova mälli saada kyyn pistos.
Paranemisiin.

Olavi Kylmänen 25.09.2020 20:45

Empä olisi uskonutkaan minkälaista jälkeä kyynpistos aiheuttaa. Kiitokset Jari neuvoista jos joutuu samanlaiseen tilanteeseen siinä näyttää olevan leikki kaukana. Itsellä on autossa kyypakkaus ja olen luullut sen riittävän,mutta eihän se ole kuin pikaisesti ensiapu. Eipä muuta kuin paranemisiin.

Esa Varonen 25.09.2020 22:28

Paranemisiin. Hyvää ensiapukoulutusta näin maallikolle. Eipä olekaan pikkujuttu niinkuin on tullut kuviteltua jos äityy pahaksi.

Jari Siltala 25.09.2020 23:22

Harrille kiitos huomiosta.Tosiaan spiikissä sanoin 50 gr vaikka kuten totesit kyypakkaus sisältää 3 x 50 mg kortisoni tablettia ensiapuun.En olisi itsekkään uskonut sen olevan noin kova vaikutukseltaan tuon kyynpureman.Siinä Högsåran rannalla kun odottelimme lossia kyllä yksi henkilö ennusti jo kuukauden toipumista ,menikin kuusi viikkoa.Joka siinä myös sanoi jalkapöydän saattavan turvota vielä lähes potkupallon kokoiseksi.No se oli hiukan liioiteltua,mutta kyllä se ehkä pahimmillaan tuplasi kokonsa.

Jari Siltala 25.09.2020 23:23

Sepolle kiitos myös kommentista.Kovempi oli mälli mitä osasin kuvitella.

Jari Siltala 25.09.2020 23:28

Olaville myös kiitokset .Kiva jos jotain pystyin neuvomaan ja varoittamaan.Tuo tilannehan voi osua käteenkin vaikka marjoja poimiessa,monelle niin on käynytkin.Eihän tälläistä varmaan moni edes huomioi kun lomalle lähdetään.Siinä voi olla koko perheen loma pilalla jos esim.isä joutuu samaan tilanteeseen kuin minä.Sehän voi iskeä vaikka pissireissulla matkan varrella,tai melkein missä vaan luonnossa.Eli tarkkana pitää olla monessa paikassa.

Jari Siltala 25.09.2020 23:30

Esa näin se menee ,eli voi äityä pahaksikin.Varovainen pitää olla luonnossa.Itse olen nyt tuossa kävelylenkeillä kulkenut matalavartisissa kumisaappaissa ja katse usein maassa.

Martti Halme 26.09.2020 11:23

Erinomainen opetusvideo!

Ja mikä parasta, ilman musiikkia.
Useat meistä kulkevat marjametsässäkin kätevissä vedenpitävissä kengissä. Eivät valitettavasti suojaa kyyltä kuten kunnon pitkävartiset Kontiot.
Suosittelen Jarillekin sellaisten hankkimista heti kun alkaa jalkaan mahtua.
Paranemisiin.

Tapani Pokkinen 26.09.2020 11:28

Kaikesta sitä voi uhkakuvia luoda, kuten nyt vaikka metsäänmenosta?
Ehkäpä kuitenkin on paljon vaarallisempaa lähteä vaikka autolla sinne liikenteeseen.
Onnettomuuksiin joutuu aika moni liikenteessä ja kuoleekin. Mutta silti elämä on ihmisen parasta aikaa.

Sirpa Eskelinen 26.09.2020 15:06

Kiitos potilaskertomukestasi, Jari Siltala.
Ensiapuohjeita kannattaa noudattaa, kunnes toisin todistetaan

Myöskin Tapani Pokkisen näkökantaa ymmärrän.

Tänä aamuna pikkupaikkakunnan S-marketin myyjä hihkaisi iloisesti HUOmenta ! päin näköäni n. kolmen kymmenen sentin päässä nenästäni noustessaan hyllyjen välistä.
Ei muistanut ohjeistettuja turvavälejä kuin ei moni toinenkaan ihminen.
Virus ei ajattele ihmisen lailla. Arvaanpa kyynkin elävän omaa elämäänsä.

Ihminen on onneksemme oppivainen eläin, joten toivon oppimista jokaiselle oppimiskykyiselle

Elämä on kuolemista ja välillä iloista odottelua:
https://www.youtube.com/watch?v=VbJQKsHBBC8

sirpa
Matti Halmeelle musiikki omassa paketissaan....Olkaamme hyviä !
muokattu: 26.9.2020 15:08
Jari Siltala 27.09.2020 00:01

Tapanille pieni toteamus ,eli mitä lie tarkoitit metsäänmenosta ? Toki silläkin aiheella voidaan tosiaan luoda uhkakuvia ,aivan samoin kun omalla takapihalla ampiaisen pistosta.Minulla ei ollut tarkoitus luoda uhkakuvia ,vaan kertoa tarinani / kokemattomuuden tuoman hömelöinnin opetukseksi niille keitä aihe saattaa ihan aidosti kiinnostaa ja muuten heitä oli muutama tuhat tuolla FB ryhmissä jotka seurasivat mielenkiinnolla miten toivun.Varmaan muutama kymmen henkilöä jopa pyysi tälläistä päivitystä aiheesta.En Tapani tunne sinua paremmin mutta vaikutat hyvin kyyniseltä ja ilottomalta ihmiseltä.Jonkin kerran olen lueskellut kommenttejasi ja minusta ne ovat lähes aina aiheeseen liittyen jollakin lailla negatiiviseen sävyyn kirjoitettu ?Haluatko olla edesmenneen Jukka Kajavan manttelinperijä jonkinlaisena karavaanaraiden kriitikkona.Kaikkea kivaa sulle .P.S kerro joskus jokin omakin tarinasi mitä voidaan ruotia täälläkin !!! Kiitos jo etukäteen.

Toivo Koistinen 27.09.2020 09:07

Ky ei pure mielellään, mutta se ei auta ohjeeksi, kun nin sattuu. Korkeat kummisaappaat, vilasukat sisällä auttavat ehkäisyssä.
Kerran mettässä seurailin kyyn menoa, ja näki, että se pelkäsi, ja luikersi ukkoa pakoon. Sihinää en enää kuule, kun tuo maailman meteli on alennellu kuulemis kykyä
Tosin siittä on montaa kokemusta, ja mieltä pystyykö kyy, varsinkin iso puremaan saappaan läpi.
Poikas aikanahan oli ensiapu, kun se ambulanssi, ja muu oli hieman eri tasoista, eli ei ollut amulanssi helikopteria, ja se ambulanssin saantikin oli hitaanpuoleista, kun mettässä ei edes puhelinta,
Niin että kaveri puukolla avasi puremakohtaa, ja imi myrkkyä pois, ja sylki sen. Ei vain saanut hoitajalla olla haavaumia suussa.
Silloinhan oli vain patteriradion aikana keskustelu mielipiteenä. Monta oli, jotka sanoivat saaneensa apua, mutta lääketiede myöhemmin kyllä sitä konstia kielsi käytämästä. Tosin jos käytti, nin kielsi imemästä, vaan avata reilusti, ja purista pois mitä haavasta valuu.
Mene ja tiedä, nykyään ei taida monikaan enää konstia edes tietää. Hyvä kuitenkin, että aloittajalla on parantumaan päin asia.
Potilashan ei saisi liikkua itse, vaan hänet olisi kanettava lääkärin, oli aikanaan ensiapukurssin ohje.
Tp

Martti Halme 27.09.2020 09:19

Kuule Jari, kyllä se Pokkisen kommenti oli tarkoitettu yksinomaan minulle.
Toivottavasti Elias Nessistäkin (polttaa vaikka aapisen) rohkeampi Pokkinen (ei pelkää edes koronaa) uskaltaa tulevaisuudessakin mennä metsään.
Olen todella pahoillani jos joku muukin traumatisoituu ajattelemattomuuttani antamastani saapasohjeesta!
Eipä tässä muuta kuin iltapäivällä kraameri tulille ja sikaa siihen tirisemään....

Toivo Koistinen 27.09.2020 09:43

Tapaturma on tapaturma, ja kosketta silon kun se sattuu, olipa sitten vaikka kotona portailla varpaan kynsiä leikkaamassa kuten minä lähes vuosi sitten.
Siittä kehitty melekonen rumba kolmen sairaalan kiertoa pari kertaa, eli se oli kovin henkilökohtaista, kuten aloitajallakin.
Elämä on ihmisen parasta aikaa kyllä silti, ja se kuluu elämällä, eli se hassu tapahuma matkalla kalmistoon.
Mutta varovaisuus, harkinta, ja suojautuminen muunmuassa punkekja, joiden purema voi olla hyvinkin hankala, tosin rokotuksen voimasa pito auttaa siinä, jos punkkialueilla kulkee.
Käärmeisiin kannatta suhtautua kunnioituksella, ja koettaa saappailla sukilla, ja housun lahkeilla estää puremia.
Karumies jutteli, että jos karhu hyökkää, ei auta pakoon juoksu, vaan maahan makaamaan ja suojata käsilä niskaa. Ihmisen uloste kuulemma myös on apu, koska karhu ei pidä sen hajusta...
Kuten jos porohirvas hyökkää, nin koettaa puun taka suojautua. Hyviä ohjeita, mutta muistaako niitä itse tilanteessa.
Tp

Jari Siltala 27.09.2020 10:26

Martti H.juuri siksi usein vastaukseeni liitän henkilön nimen ,silloin se höpinä kohdistuu kommentoijaan eikä synny väärinkäsityksiä.Eikös tämäkin foorumi ole myös sitä varten jotta ohjeitakin voi jaella ,eli Martti jatketaan samaan malliin ,nuo väliin huutelijatkin voisivat joskus miettiä tarviiko sitä niin viisasta miestä / naista aina esittää jotta antaa itsestään sellaisen kuvan että olisi ikäänkuin kaikkien alojen asiantuntija.Saapas ohjeesi oli eilen käytössä kun kävin tuolla Hollolan maisemissa metsissä sekä rannoilla taltioimassa ruska näkymiä.Nyt alkaa olla kaikki entisellään.Hieman vielä turvotusta oikeassa jalkapöydässä.Eliot Nessistä muuten tuli mieleen Al Caponekin ja Lahjomattomat,mikä on paras tv-sarja minkä olen koskaan katsellut.Se oli realistinen,viihdyttävä,vauhdikas ja tapahtumarikas jossa muuten rosvotkin jäivät joskus voitolle.Toisin sanoen ei voinut aina olla varma jakson alussa miten tässä käy ?Niinhän se muuten on metsään mennessäkin !!! Lämmintä syksyn jatkoa ja terveyttä kaikille kyiden lisäksi väistelkää korona myös...se on Moro !

Jari Siltala 27.09.2020 10:36

Toivo K.Sitä on taas aamulla vedetty yliannos kahvia kun kynä on saatu savuamaan melkein kuin alkuasukkaiden entisajan savumerkit realiaikaisesti.Kiitos vaan kommenteista ja neuvoista Toivolle.Karhuja on esiintynyt jo täällä Päijät-Hämeessäkin ja toivoa vain voi ettei tallustele itseäni vastaan tämä Suomi metsien kiistaton valtias.Muuten ei minulle mitään Kyykäärme vihaa tullut ,ne kuuluu luontoon ja niilläkin on tehtävänsä.Itseäni voin syytellä enemmänkin kun menin kyy rassukan mollikan ottoa rantakalliolla häiritsemään.Se on vaan tämä Youtubetus touhu niin 100 %:sta usein jotta älypuhelimen kameraa tuijotellessa ei useinkaan muista pitää edes välillä katsetta maassa.Toki nyt on tullut tavaksi enemmän pällistellä välillä mitä sielläkin kiemurtelee.Syyspäivän jatkoa ja rameaa meininkiä .

Tapani Pokkinen 27.09.2020 10:42

Miksi alkaa pelkäämään vaikka taivaan putoamista, tai jotain muuta, liki yhtä epätodennäköistä?
Kyllä mailmassa syitä kyitä ja uhkia riittää, mutta mikä on todennäköisyys kuolla kyynpuremaan?
Jostain olen lukenut, että on noin 0.5% mahdollisuus kuolla liikenteessä ja muutoin kuoleman mahdollisuus on se täydet 100%.
Elämä on valintoja täynnään ja omilla valinnoillaan petaa hyvin pitkälti sitä miten makaa. Koronaankin kuolevat vanhuuden lisäksi enimmäkseen ne jotka ovat omilla valinnoillaan itse itsensä turvonneet.
Hui kauhistus, siihen hirmuiseen koronaanKin, tai sen kanssa on kuollut jo liki 343 ihmistä ja muun kuolleisuuden ollessa pian 40. 000 kansalaista.
On se korona hirmuisen vaarallinen tauti, verrattuna vaikka siihen kyynpuremaan.

Ja mitä tulee niiin omin juttuihini, net ovat niin yksinkertaisia ja monen monen kertaan kirjoittamiani: retkeilyä, kalastusta, metsästystä, sienestystä, marjastusta, ettei ne istumalla eläviä paljon kiinnosta.
Toki kaltaisiani myös matkamökeillä liikkuvissa on, ainakin niitä reissuillani tapaan.
Viikon päästä lähden synttäreitäni viettämään jälleen sinne koronapesään, vaan tuliaisena tuskin sitä tälläkään kertaan en kotiani tuo.
Mukavia reissuja kaikille kanssakulkijoille.
Eläkäätte elämänne parasta aikaa ja muistakaa vanha viisaus; sielu tarvitsee ruumiin rasitusta.


Ja Martti Halme, Kirjoitukseni ei ollut mitenkään erityisesti teille osoitettu, vaikka seuraavana alla olikin.
muokattu: 27.9.2020 10:46
Toivo Koistinen 27.09.2020 10:55

Asterixissa päällillö Aladobix pelkäsi taivaan putoamista.
Eli se, että katsoo mitä tekee, eikä tee kuten minä usein, että kuten äskön lippalaki silmillä kumartuissa ottamaan maasta pottu ämpäriä kolhin ottani navetan oven selkätukeen.
Teen mutten katso, ja se tahtoo käydä kipeää, elikkä hosumisen maksun perii elämä heti.
Ei normaali varovaisuus ole mitään pelkoa, vaan järkevyytä. Ei turvaväli kronasa ole pelkoa, vaan järkeä, vaikka siihen ei kuolisi, niin miksi ehdoin tahdoin se hankkia itselleen.
Mutta asia, miksi nyt kirjuutan on kysymys. Onko puuruska etelässä jo alkanut, ja millanen on se.
lapissa on puista kohta lehet pois, mutta missä on, se on komeaa, ja maaruska kankahilla tosi komea.
Tp

Martti Halme 27.09.2020 16:21

Turussa Vaahterat ja jotkut jalommat pensaat kauniissa ruskassa. Ei juuri muuta.
Nyt meillä varjossa +22,5 ja aurinkoa pilvettömältä taivaalta.
Eilen virallisesti +22,7 astetta.
Ei kuitenkaan pärjätä Fuengirolalle jossa näyttäisi rantapaseolla olevan +27.

Mikäli Pokkisen Tapani lukee tämän, niin ehdottaisin nöyrimmästi sinunkauppoja.

Martti

Mauri Laukkanen 27.09.2020 16:43

No voihan sitä kyyn puremasta kirjoittaa kirjan,tai tehdä elokuvankin.
Me olemme eukon kanssa metsäläisiä,molemmat maalta kotoisin.
Ja siksi me asumme metsässä,miloin marjassa,sienessä,tai muuten vaan vaeltamassa,ei ole kyy purrut,kerran suolla säikäytti olisko ollut hillan keruu käynnissä.
Kyllähän se kyyn purema on kuin lotto voitto,melkein yhtä harvinainen ja eiköhän
se kyy säikähdä ihmistä,kuten ihminen kyytä ja molemmat pelkää toisiaan ja perääntyvät normaalisti,ihminenhän on sillä kyyn reviirillä ja puolustautuu.

Sirpa Eskelinen 27.09.2020 17:41

15-vuotiaana olin enoni perheen apuna metsän siemennystöissä silloisessa erämaassa.
Aimovaaran kupeella, Posion ja Raunan välillä, yövyimme isoäitini entisellä kotitilalla, josta oli jäljellä pieni eräkämppä. .

Aamulla, kun serkkutyttöni kanssa menimme pissalle ja vähän matkan päähän Aimolammelle aamupesulle, kyyt kahistelivat varvikkoa meidän tieltä.

Myöhemmin olen pari kertaa käynyt paikalla enkä ole nähnyt kyyn kyytä.

Yksikään ampiainen ei ole tullut täällä keskisessä Suomessa, tänä kesänä, patiolleni.

Muutama perhonen on lennellyt. Jokunen kimalainen on käpertynyt kuolemaan.

Olemme onnistuneet tappamaan ison osan luontoa.

Ehkä koronavirus tappaa ison osan meitä tappajia. Vastaan retoriseen kysymykseeni, jos jään vastaamaan.

sirpa

Jari Siltala 27.09.2020 19:17

Tapani tarvitaanko tässä kohta jotakin korkeamman tason matemaattista logiikkaa näiden prosenttien tajuamiseen näissäkin karkeloissa ?Se pitää kyllä todeta ,että melko lahjattomia ollaan monikin täällä kun ei osata lyhyesti artikuloida asiaamme.Ei mulla muuta.

Jari Siltala 27.09.2020 19:20

Meillä Nastolassa jo erittäin värikäs puuruska .Tästä linkistä voinet käydä katsomassa minun takapihan seinällä olevan upean värikkään villiviiniruskan.https://www.instagram.com/p/CFpISJTBVoO/

Jari Siltala 27.09.2020 19:22

Mauri samaa sanoin tuttavilleni.Eli kyyn puremasta voi saada raamatullisen verran tarinoita ja oikeastaan vähän ylikin.Googlettamalla niitä löytyy.

Soleil Suomalaiset Karavaanarit Maailmalla 27.09.2020 19:23

Juuri oli Saksan televisiossa ohjelma mikä on myrkyllisin eläin Saksassa. Ampiainen, kyykäärme, joku meduusa vaiko joku salamanteri.
Vaarallisin ja myrkyllisin oli ampiainen. Joka neljäs pistoksen saanut sai vakavan allergiareaktion.

©Soleil
https://soleilblogi.blogspot.com/

Jari Siltala 27.09.2020 19:24

Sirpa Tapanilta tuohon retoriseen kysymykseesi mahdollista saada tarkat prosenttiluvut ?

Sirpa Eskelinen 27.09.2020 19:27
Soleil Suomalaiset Karavaanarit Maailmalla

Juuri oli Saksan televisiossa ohjelma mikä on myrkyllisin eläin Saksassa. Ampiainen, kyykäärme, joku meduusa vaiko joku salamanteri.
Vaarallisin ja myrkyllisin oli ampiainen. Joka neljäs pistoksen saanut sai vakavan allergiareaktion.

©Soleil
https://soleilblogi.blogspot.com/

Onneksemme olemme onnistuneet tappamaan ison osan luontoa.

Nyt etsimme ratkaisua koronavirukseen, joka tällä hetkellä, on ovelampi kuin ihminen.

sirpa

Tapani Pokkinen 27.09.2020 20:09

Mikä niissä luvuissa, numeraalissa tahi prosentuaalisesti on.
Jos meillä on vaikka se 5.7 miljoonaa asukasta ja 0.5% siitä kuolee liikenteessä. Kokonaiskuolleisuus on kuitenkin se 100% niin silloin 99,5% kuolee muutoin kuin liikenteessä.


Ja Martti, kiitän kohteliaisuudesta.

Toivo Koistinen 27.09.2020 20:16

Kiitos ruskatiedosta, se seinäköynnös oli hieno todella. On joskus tullut kun lapin ruskasta puhutaan, että kyllä se osaa etelässäkin olla tosi kaunista.
Mutta en käy halveksimaan lapinkaan ruskaa. Pitää vaan sanoa, että kyllä maailma on kaunis, ja hyvä paikka.
Olisi kovin hyvä, jos me ihmiset oppisime tämän paratiisin arvoiseksi, emmekä turhaan juonitteleisi toistemme kanssa.
Vaikka olen ateisti, niin maailman tärkein asia meille kaikille on raamatun kymmenen käskyä. Niitä kun noudatamme, niin hyvä tulee.
Niinsenytvaan on.
Tp

Sirpa Eskelinen 27.09.2020 20:58

Toivo Koistinen osaa sotkea kaikkien ihmisten juttelun toisilleen.

Olisiko miehestä paratiisiin kyyksi ?

sirpa

Jari Siltala 27.09.2020 22:44

Soleil ampiaisen pisto on tosiaankin allergisille todella vaarallinen.Tyttäremme ja hänen lapsensa joutuu pitämään aina mukanaan Epipen ruisketta ampiaisen piston varalle,eli on ne vaarallisia Suomessakin.
https://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/EPIPEN-300-mikrog-injektioneste-liuos-esitaeytetty-kynae-2x2-ml

Jari Siltala 27.09.2020 22:47

Sirpa Toivo on persoona lapista .Siellä kun on pitkä kaamosaika ja lapsilukukin on jo ääripisteessä monien kaamosaikojen siivittämänä niin Toivolla on nyt hyvää aikaa suttailla mitä toiseksi parhaiten osaa .

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.