Ravintolapalvelut alueilla

VIRTANEN JUKKA 27.06.2011 22:03

Me ollaan pääasiassa kierrelty vaunulla/autolla pitkin Eurooppaa. Tänä vuonna on ollut tilaisuus kierrellä viikonloppuisin kotimaisilla alueilla pitkästä aikaa. Kun on koko päivän ajeltu ja katsottu paikkoja, ei oikein huvita alkaa keittämään perunoita ahtaassa autossa. Eli menisi mielellään ravintolaan syömään ja vaikka juomaan pari kaljaa siinä mukana. Mutta eipä se ole niin helppoa. Esim. Kotkan Santalahti saa luettelossa 5 tähteä ja ruuduissa on aterimien kuvat. Muttapa ei siellä olekaan ravintolaa. Vierestä golf-alueelta sai lohisoppaa, koska siellä oli sattumalta iltakisat. Suurimassa osassa alueista ei edes luvata ruokaa. Eikö se lomailu voisi olla myös lomaa keittiöstä ja tiskeistä? Onneksi on poikkeuksiakin, kuten upea Orilammen Matkailukeskus Valkealassa tai Mannilanniemi Puumalassa. Missään muualla Euroopassa ei niin kapista aluetta löydä (paitsi kerran Englannisssa), ettei sieltä saisi valmista ruokaa. Mikä täällä Suomessa mättää?

KUUTTI MARKKU 28.06.2011 20:07

Oulujärven etelärannalla on Ruununhelmi. Ravintola ja myös leipomo, joten sieltä saa myös tuorretta leipää.

ANTTILA MARKKU 28.06.2011 22:16

Köyhyys.

LAHTI ANTTI 28.06.2011 22:26

Kalajärvellä alueen vieressä on ravintola.

RAIMESALO RAIMO 29.06.2011 08:49

Koskenniemi on alue, jossa myös ravintola.

SUOMINEN TAUNO 29.06.2011 09:00

"Missään muualla Euroopassa ei niin kapista aluetta löydä (paitsi kerran Englannisssa), ettei sieltä saisi valmista ruokaa. Mikä täällä Suomessa mättää?"

Tuo viestiketjun aloittajan lausuma on jo kyllä melkoisen paksua potaskaa. Pitäisi ehkä vielä kierrellä Eurooppaa vähän enemmän.

KUJANPÄÄ MARKKU 29.06.2011 09:11

Tsop tsop! Tavallisilla kämppäreillä eteläisessä euroopassa ei ole läheskään kaikissa ravintolapalveluja. Toki suuremmissa, missä on kaikki hulabaloot muutenkin. Minä kierrän huvipuistokämppärit kaukaa eikä pikkukämppäreillä haittaa menulistan puuttuminen.

Sitäpaitsi riittää mulla ymmärrys ja myötätunto siihen, ettei ravintolapalveluja tarjota, mikäli niille ei ole riittävästi kysyntää.

VIRTANEN JUKKA 29.06.2011 19:46

Yritin hakea mielipiteitä siihen, miksei Suomessa normaalit ruokaravintolapalvelut toimi. Onko se todella rahasta kiinni? Minä olen huomannut, että marketissa kuluu suurinpiirtein sama summa ostoksiin, jolla söisi jo ravintolassakin. Tämä ei ole nyt tarkoitus miksikään itsekehuksi, mutta Euroopassa on käymättä enää Irlanti ja Islanti, sekä Valko-Venäjä. Vaikka itse alueilla ei olisikaan omaa ravintolaa, niin se löytyy yleensä kävelymatkan päässä. Camping-katalogeissa on aina merkitty kuinka kaukana veitset/haarukat ovat, vaikka ei niillä yhteistä bisnestä olisikikaan.Voisiko edes tätä harkita omaan alueluetteloomme? Ja miksi pitää vittuilla? Tämä on mielestäni järjestön keskustelupalsta, jossa pitää käyttäytyä asiallisesti.

KUJANPÄÄ MARKKU 29.06.2011 20:23

Miksi nähdä vittuilua sellaisessa paikassa missä sitä ei ole?

VIRTANEN JUKKA 29.06.2011 22:40

Kyllä se vittuilu oli Suomisen Taunolta eikä sinulta, anteeksi kun en täsmentänyt.

KUJANPÄÄ MARKKU 29.06.2011 23:05

OK.

VALTONEN MARTTI 29.06.2011 23:58

Jaha, ja minäkun yritän kaikin keinoin kotimaassa vältellä paikkoja joita mainostetaan "ravintola ja A-oikeudet" koska haluan leirialueella levätä yöllä.

Vaan harvassa tuntuvat sellaiset alueet olevan,

SUOMINEN TAUNO 30.06.2011 09:07

Kyllähän tuo sinun viestin avauksesi oli aivan asiallinen, olisit vain jättänyt viimeisen lauseen pois. Tuollainen asenne tuppaa nostamaan kyllä karvat pystyyn.

Ihmettelen, miksi tuollaisella asenteella viitsit edes Suomessa olla. Onhan Euroopassakin vaihtoehtoja, esim. Kreikka, Portugali, Irlanti jne.

NYYSSÖNEN KAJ 30.06.2011 10:30

Se mikä Suomessa mättää on.. " Euroopassa ei niin kapista aluetta löydä (paitsi kerran Englannisssa), ettei sieltä saisi valmista ruokaa. Mikä täällä Suomessa mättää? "

Lian lyhyt kausi että kannattaisi, lian vähän asukkaita maassa että alan harrastajia riittäisi.

Olhaon kämppäri Portugalissa kesäkausi paikka täynä 2000 paikkaa neljä kuukautta putkeen. Talvella jatkuvati 300 - 500 autokuntaa paikalla + kausipaikkalaiset. Silloin on aivan eri lähtökohdat järjestää laadukkaat ravintolapalvelut alueelle.

HOLMSTRÖM JAANA 05.07.2011 19:25

Samaa asiaa olen minäkin miettinyt, ravintolapalvelujen puutetta alueilla. Ja jos ravintola onkin, ovat ne yleensä juottoloita, ruokalistalla on jos on, pakastepizzaa ja valmisburgereita. Me matkaamme tai katselemme nähtävyyksiä päivisin, illalla olisi isonälkä. Kelvollista ruokaa ei saa mistään iltaisin, taukopaikoilla on saatavilla pihviä ja ranskalaisia, niitä burgereita yms. rasvaista ruokaa jota ei vatsa kestä eikä muutenkaan tee mieli syödä.Suomessa saa kelvollista ravintolaruokaa vain lounasaikaan, ei muuten. Mitenkä te muut olette ratkaisseet ongelman, kokkaatteko kesäkuumalla autossa? Kiitoksia muuten vinkeistä leirintäalueista joista saa ruokaa, sinne suuntaamme! Elän toivossa että listalla olisi muutakin kuin ´´italian herkkuja´´!

LALLO ARJA 05.07.2011 20:00

uskaltaisin väittää että ravintolapalveluiden puute johtunee leirintäalueilla ostovoiman puutteestta, sekä varakkaampien nuukuudesta. Eihän kukaan tyhjänpanttina tavaroitaan esillä pidä. Kannattaakin ottaa realiteetin ensin huomioon ennen kuin haukkuu alueiden pitäjiä.

Jorma Heinonen

Käyttäjän lisäys viestiin 6.7.2011 klo 16:26:12 eipä ole kovasti tainnut lissääntyä ostavat karavaanarit. Ainakaan mitä olen seuraillut.

Jorma Heinonen

HOLMSTRÖM JAANA 06.07.2011 02:49

Tarkoituksenani ei ollut haukkua leirintäyrittäjiä vaan kertoa että ravintolapalveluilla alkaisi olla kysyntää. Luultavasti on muitakin karavaanareita jotka haluaisivat lomalla olla kokkaamatta, onhan se lepoa naisihmiselle päästä valmiiseen pöytään.Seniori-ikäiset eivät enää aina jaksaisi kokata/grillata vaan haluaisivat levähtää matkapäivän päälle. Seniorit ovat usein sen verran varoissaan että haluaisivat hemmotella itseään ja ostaa palveluita jos niitä vain olisi tarjolla. Jos taas sanotaan että matkustajavolyymi on liian pieni niin miten ihmeessä Baltian maissa riittää ihmisiä ruokaravintoloihin, onhan niiden väestö pieni meihin verrattuna. Minusta tuntuu että kyse on asenteista. Suomessa palvelujen saaminen on hankalaa, kaikki tarttis tehä ite. Suomalaiset eivät myöskään arvosta omaa ruokakulttuuriaan, vain välimerellinen ja muu etninen ruoka on kyllin hienoa tarjottavaksi ravintoloissa. Onko kukaan muuten kuullut uuden perunain festivaalista? Sehän on suomalainen ´´parsa´´, se olisi kyllä festivaalin arvoinen!

PELTOKOSKI JOUKO 16.07.2011 23:45

Taitaa se lyhyt aktiivinen kausi olla suomessa suurin ongelma että kenekään kannattaisi panostaa hyvälle ravintolalle caravanalueille. Toisaalta sivusta seuranneena juurikin seniori-ikäiset tuovat omat ruokavärkit mukanaan ja itse loihtivat omat gourmet ateriansa. Meikäläinen lapsikatraan kanssa mieluummin ostaa marketista valmiiksi "valmisateriat" jotka on helppo laittaa poppoolle. Jos alueella olisikin kunnollinen ruokapaikka niin hintaero isomman perheen ruokailussa "oikean ruuan" ja omien ruokien välillä on kokemuksen perusteella jopa yli 50 euroa niin se painaa vaakakupissa.

SILMUNEN HANNU 18.07.2011 21:59

Arvelisin että tässä on kysymys kulttuurieroista sekä varmaan osittain ainakin isompien matkailija/retkeilijä-massojen vuoksi ihan toisenlaisesta matkailu/retkeily-infrastruktuurista, kuin mitä Suomessa harjoitetaan.

Tämä on meille varsin hyvin valjennut viime vuosien aikana kun olemme tehneet pyöräretkiä Euroopassa. Siellä pyöräreiti, melontareitit, patikkareitit "rakennetaan" siten, että niiden varsille osuu maisemien ja nähtävyyksien lisäksi ruokapaikkoja sekä majoitusta.

Monesti leirintäalue on parin retkireitin risteyksessä, ja leirintäalueen yhteydessä on tällöin ravintola, mikä palvelee majoittujien lisäksi ohi kulkevia pyöräilijöitä, melojia ja/tai kävelijöitä. Näin leirintäalue voi olla pieni ja sijaita korvessa, mutta ravintolaa kannattaa pitää kun hyvän suunnittelun ansiosta käyttäjiä löytyy monesta eri suunnasta, silloinkin kun majoittujia on vähän.

Tässä törmätään sitten siihen kulttuurieroon; Suomessahan perinteisesti retkeilijät ovat tottuneet tekemään ruokansa itse tai syömääm eväitä. Lähes kaikkialla muualla Euroopassa retkeilijät saavat nauttia valmiiseen pöytään käymisestä, jopa meidän autiomajojamme vastaavilla vuorimökeillä, parin kilometrin korkeudessa, minne ruokahuolto tapahtuu helikopterilla tai kantaen. Ja se ruoka on yleensä vielä hyvää eikä sikahintaista. Joka ainoa manner-eurooppalainen "erämaaruoka" minkä olen nauttinut, on hakannut mennen tullen joka ainoan suomalaisen huoltoasemasapuskan!

IJotenkin näistä aineksista kuvittelen tuon yhtälön muodostuvan, eli miksi euroopassa saa leirintäalueilta tai niiden lähistöiltä hyvää ruokaa, hyvin usein, mutta Suomessa ei. Suomessahan vielä ymmärtääkseni ravintoissa syöminen koko perheen voimin on melko nuorta kultuuria, ja juomapuoli on edelleen useimmin tarjolla. Eli kun ravintolaan mennään viettämään iltaa, tarkoittaa se euroopassa hyvin syömistä ja Suomessa paljon juomista. Ja siksi minäkin, niin kuin joku muukin tuossa jo kertoi karttavansa semmoisia leirintäalueita mitkä mainostavat itseään a-oikeuksin ja ravintolalla.

Mainiota pizzaa nautimme hetki sitten pienelläkin pohjois-italialisella leirintäalueella, mikä oli auki 23 asti, ja sen jälkeen alue hiljeni ja teltassa, ravintolan vieressä oli hyvä ja rauhaisa nukkua. Vaikka viini olikin halpaa, ei sitä kukaan lasia kahta enempää näyttänyt nauttivan. Ruoka oli se, mihin keskityttiin.

Ehkä tähän on Suomessa vielä pitkä matka?

t.Kaarina

SUOMINEN TAUNO 19.07.2011 10:56

Kävin juuri lomareissulla kiertämässä Saariston Rengastien ja huomasin, että veneilijöillä ovat asiat paremmin. Iniön saaressakin oli pieni venesatama ja siellä hyvät huolttotilat ja lisäksi erittäin hyvä ravintola ruokineen ja juomineen. Tähän paikkaan otettiin tosin myös karavaanari samalla hinnalla kuin veneilijät.

Nauvossa näytti olevan todella viihtyisä vierasvenesatama ravintoloineen kaikkineen, mutta ei yhtään Caravan -aluetta koko saaressa.

Tammisaaressa on erinomainen Caravan -alue ravintoloineen, mutta hieman etäällä keskustasta. Veneilijät pääsevät täälläkin keskustan tuntumaan.

Hangossa veneilijöillä on runsaasti ruokapaikkoja sataman lähellä, mutta karavaanarialue on hieman "sivussa" Silversandissa. Sinänsä erinomainen alue kyllä ja ravintolassakin löytyy.

Jotenkin tuntuu, että Suomessa karavaanarit pyritään sijoittamaan vähän "sivummalle" omaan rauhaansa. Ehkä tämä on sitten myös asiakkaiden toivomus. Miltei kaikilla leirintäalueilla on melkoinen joukko kausipaikkaisia vaunuja, eikä näitä varmaankaan haluta keskustoihin. Jotenkin pitäisi saadaa aikaan pienempiä alueita lyhytaikaista majoittumista varten. Tällöin alueita saataisiin sijoitettua vaikkapa venesatamien yhteyteen ja ainakin veneilykautena olisi sitten ravintolapalveluita tarjolla.

Järvenpäässä on loittanut uusi yrittäjä Vanhankylänniemen alueella. Yrittäjän pääbusiness on ruokaravintola ja Caravan -alueella sallitaan vain lyhytaikainen leirintä. Mielenkiintoista nähdä, miten konsepti toimii, mutta pelkään kyllä, että alue on liian sivussa keskustasta.

HJELM ARTO-VEIKKO 19.07.2011 14:00

Olimme Noukanniemen vierasvenesatamassa Vaajakoskella,hyvä matkaparkki. Minustakin vierasvenesataman ja matkaparkin yhdistelmä on hyvä. Leirintäalueet voisivat myös laajentaa palvelujaan veneilijöille,tietenkin jos on väylien varrella.

t jelmi

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.