Kokemuksia salamoista?

BLOMQVIST TAPANI 16.09.2010 17:50

Meillä on tullut tavaksi yöpyä mökilläkin vaunussa. Elokuun ukkosmyrskyn aikaan löikin sitten salama keskellä yötä isoon mäntyyn aivan vaunun vieressä, kaivoi männyn kylkeen usean metrin uran ja vaunun kohdalla hyppäsi ilmeisesti vaunuun ja metallijalkoja pitkin edelleen maahan.

Meillä on vaunussa makkari melkein tuossa männyssä kiinni ja lapset eivät edes heränneet missään vaiheessa.

Vaunu toimii ilmeisesti auton tavoin eli korin muodostama häkki suojaa aika tehokkaasti sisällä olijoita?!

Vaunusta meni laturi ja valot alkoivat elää omaa elämäänsä eli vaunun ajovalot paloivat vaikka autoa ei ollut kytkettynä.

Olimme tietty roikan jatkeena ja pääsähkökaapista muuttui kyseinen sulake jauhoksi mikä täytyi lusikalla kaapia pois. Myös kaapin pääsulake paloi. Tapsa

KOSKINEN OLLI 16.09.2010 18:41

Omakohtaisia kokemuksia ei ole enkä sellaista toivokkaan, enemmänkin yritän toimia sen hyväksi ettei tuonkaltaisia kokemuksia tulisikaan.

Salama on sähkövalokaari, ei siis pallo. Käytännössä valokaari on aivan sama kuin esim. hitsauksessa valokaari tuottaa lämpöä jolla hitsauksessa sulatetaan metallia. Puussa tai maassa edetessään salama kiehauttaa puun tai maan sisältämää vettä ja kiehuessaan höyrynpaine "räjäyttää" puuhun tai maahan railon. Sälama jakautuu usein useaan haaraan, ja jokainen hakeutuu maan omaa reittiänsä maan potentiaaliin ja koska maan potentiaali on parhaimmillaan juuri sähköjohdossa (joka on tarkoituksellisesti maadoitettu) niin salama etsiytyy hyvin mielellään juurikin sähköjohtoon.

LAHTI ANTTI 16.09.2010 18:56

Olli, kyllä ns. pallosalamiakin on. Itse useita aikoinaan nähnyt. Kooltaan noin 10cm.

RAUTIAINEN KARI 16.09.2010 19:19

Jeps. Vaunu tai auto on sähköopillisesti faradayn häkki. Siksi siellä on turvassa. Pahin mahdollinen vaihtoehto on istua vaunun ovella jalat maassa.

KOSKINEN OLLI 16.09.2010 19:25

Piti olla liitetiedostona kuva eräästä ukkosenjohdattimesta julkisessa rakennuksessa Korpilahdella, mutten nyt onnistunut.

KOSKINEN OLLI 16.09.2010 20:37

Ukkossuojaus näyttäisi olevan sähköalan ammattihommaa.

http://www.sahkoala.fi/kohderyhmat/pienrakentajat/SahkoalaKoti/suunnittelu/fi_FI/uuden_talon_ukkossuojaus/

SIHVOLA MARKUS 16.09.2010 21:46

Kokemusta on ukkosesta Riihimäen lähistöllä,olikohan se lempivaara.Olimme kasaamassa etuteltan putkia ,kun rävähti.Meitä oli kolme henkeä kiinni putkissa ,kun salama löi.Oli ehkä onni ,että oli kumisaappaat jalassa.Käsissä tuntui kova värinä ja olo oli hetken aikaa heikottava.Itsellä tuli toiseen jalkapöytään punainen aristava paikka.Oletin sähkön menneen jotenkin läpi maihin.Lapset vaunussa kertoivat nähneensä vaunun toisella puolella ison kirkkaan pallon.

VALTONEN MARTTI 16.09.2010 22:43

"-Faradayn häkki." "Siksi siellä on turvassa" Eipä aivan sataprosenttisesti,antennijohto tarjoaa salamalle takaoven vaunuun,tai mihin tahansa autoon. Ei toki salaman koko voimalla. Silti pidän myöskin peltikuorisia ajoneuvoja turvallisimpina paikkoina ukonilmalla.MV

KOSKINEN OLLI 17.09.2010 13:51

Ukkonen, eli salama ei ole mystikkaa, siltä voidaan suojautua täysin jos vaan halutaan. Arvorakennukset on yleisesti suojattu salamavahingoilta. Leirintäalueet on hieman tavallista maastoa ukkosherkempiä koska niissä on sähköjohdot maanpinnan lähellä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.