maatiaiskotieläintuotteet/palvelut kotimaassamme

LAULUMAAHIRVONEN MARI 03.01.2009 14:49

Olen nyt päivittänyt maatiaisprojektini yhteyteen uuden osion: Maatiaiskotieläintuotteet - ja palvelut.. ..sinne teen listaa pienyrittäjistä ,joilla on maatiaiskotieläimiä, ja jotka päivittäin uutterasti tekevät kovasti työtä alkuperäisrotuisten kotieläintemme hyväksi tuottamalla laadukkaita ja monipuolisia tuotteita oman maamme alkuperäisroduista.. näitä tuotteitsa saa eri paikoista, mutta useion myös suoramyyntinä tilalta < ja siksi noilla sivuilal kannattaa poiketa.. Jos matkanne varrelle vaikka sattuisi paikka,josta voisi ostaa herkullista vuohenjuustoa, kyytön maidosta tehtyä juustoa, maatiaislampaan villoja ja taljoja ym ym... Sen lisäksi olen alkanut tekemään listaa ravintoloista, joilla on menussaan myös näitä maatiaistuotteista tehtyjä ruokia. Palvelupuolelta löytyy sitten mm. suomenhevosilla tehtäviä ratsastusvaelluksia ym... Eli tämä on yksi tapa tukea pieniä yrittäjiä,jotka tekevät kovasti töitä.

www.marinmaatiaiset.net

PALIN MATTI 03.01.2009 15:52

Tyhmän kaupunkilaisen kysymys: Mikä on maatiainen? Tarkoittaako samaa kuin maahinen, vai jotain muuta?

SUOKKO OIVA 03.01.2009 15:56

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maatiainen

LAULUMAAHIRVONEN MARI 03.01.2009 15:59

Maatiainen on synonyymi ja kansanomaisempi nimi Suomen alkuperäisrotuisista kotieläimistä: Suomenhevonen, Itä-Suomenkarja eli kyyttö, Länsi-Suomenkarja, Pohjois-Suomenkarja eli Lapinkarja, suomenvuohi, suomenlammas ( johon kuuluu myös kainuun harmas ja ahvenanmaanlampaat) sekä maatiaiskanamme,joilla on paikkakuntien mukaan tulleita omia ala-lajejaan: hämeen musta, Piikkiöläinen, Alhon kanta jne... Nämä ovat siis kaikki maamme omia ja alkuperäisiä kotieläinrotujamme,osa edelleen kovasti uhanalaisia. Maatiaisiin kuuluu myös oma maatiaiskissamme, suomalaiset koirarodut. Lisää hyvää tietoa saa mm. www.maatiainen.fi

PALIN MATTI 03.01.2009 17:32

Siis voisi olla myös maatiaiskarhu, maatiaisorava ja maatiaisjäniskin, mutta ei maatiaismajavaa, eikä maatiaissupikoiraa, koska niiden kantaisät on tuotu Suomeen muualta. Vaiko mitenkä?

PELLIKKA ERKKI 03.01.2009 19:48

Maatiainen on maassa havainto hetkellä tiaisheimoon kuuluva lintu. Esim. Sinitiainen. Joopa, joo. En muista minkä rotuisista elikoista Iisalmen alapuolella 5-tien varressa Väisäsen kotilihan tuotteet on tehty, mutta en ole kertaakaan ohi ajanut pysähtymättä siinä. Jos ei muuta ostosta niin ainakin kinkkusämpylä kahvit on nautittu. Pyörähdä siinä ensi kerralla 5-tietä ajaessasi ja huomaat ettei ohi enää pysähtymättä pääse. ...kylläpä passoo...

LAULUMAAHIRVONEN MARI 03.01.2009 20:47

Mä en oikeesti ymmärrä, mikä ihmeen piruilu asenne tällä palstalla on..ihan sama mistä täällä kirjoittaa,niin aina on toi sama lauma räkättejä oksalla,jotka louskuttavat leukojaan ilman mitään syytä..tosi rasittavaa.. nmytkin ihan vilpittömästi ja hyvää hyvyyttäni aattelin,että joitakin ihmisiä toi juttu saattais oikeesti kiinnostaa..ja vaikka lapsiperheitäkin uudet maatilakohteet,joissa vois ratsastella ponilla ja maistella vaikka hyvää vuohenjuustoa tms...mutta ei..aina toi sama porukka aukomassa päätään..kyllä tää palsta sais oikeesti jo uudistua muiden foorumeiden kaltaisex ja paikalle tulla 1 tai 2 moderaattoria, jotka tollaset lapselliset kommentit nakkais bittiavaruuteen sman tien.. eikö tolla äijä-laumalla ole muuta elämää,kun soittaa suutaan??säälittävää..

PALIN MATTI 03.01.2009 22:28

Olen vilipittömästi pahoillani omista kommenteistani. En arvannut lainkaan, että sinä otat noin vakavasti tuon oman elämänasenteesi.

Ja varsinkin näin karavaanaripiireissä ja näillä palstoilla keskusteltuna pitää todellakin suhtautua vakavasti kaikkiin näihin maatalouspoliittisiin kysymyksiin. Sitä en todellakaan osannut ottaa huomioon.

Suuresti anteeksi siis.

PS: Kannatasko sun yrittää tuota maatiaiskarja-asiaa tuua julki jossaki vähän enemmän asiaan vihkiytyneitten keskustelupalstoilla.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 03.01.2009 22:52

Hyvä Matti!!

Minä en suinkaan tarkoittanut noilla pirullisilla kommenteilla vaan mua kohtaan kohdistuneita kommentteja,vaan se tuntuuu olevan täällä joku yleinen huvi muutamien tyyppien keskuudessa. Ja toi juttu mitä esiin toin,ei ole mikään mun juttu tai maatalouspolitiikkaan tms..liittyvä,vaan aivan puhtaasti aattelin esim. lapsiperheitä,jotka reissaavat ja haluavat jotain kivaa vaihtelua ja elämyksiä - joita usealle lapselle esim. maalla olo eläinten rapsutusten kera monelle kaupunkilaiselle tarjoaa..ei siinä swen kummempaa ollut..sekin silti pakotti suun soittoon..joten mä taidan jättää jatkossa kaikki omat kommenttini tonne karavaanari infoon,jossa on moderaattori ja ihmiset aidosti kiinnostuneita eri ideoista matkojensa varsille...

KONTINAHO ALPO 03.01.2009 23:15

Älä ihmeessä lopeta aloittamiasi kommentteja ja linkkejä. Minusta ne tuo tervetullutta vaihtelua nuohin täällä käytyihin "sininen laguuni" keskusteluihin. Moni nyky nuori ei näe enään eläimiäkään kuin televisiosta A.K

MIKKONEN ESA 03.01.2009 23:39

Olen Mari kanssasi samaa mieltä,räkänokka poikia ne on,ainakin mieleltään,täysiä paskanjauhajia!ja luulevat olevansa vielä vitsikkäitä!

EEROLA TEEMU 03.01.2009 23:49

Vitsinheitto asiallisistakin aiheista sattuu olemaan eräiden kirjoittajien "syvin olemus". On valitettavaa että tämä lapsellinen "muka ymmärtämättömyys" ja itsensä erinomaisuuden esiintuominen ei jää tuonne jäsenkeskustelun puolelle vaan tuodaan tänne julkiseen jakeluun. Pienimmillään kirjoitusvirheen takia joku mielenkiintoinen aihe saattaa mennä yleiseksi vitsinheitoksi ja on omiaan vieraannuttamaan jäsenistöä koko saitista.

Kun SFC:ssä on sentään lähes 60 000 jäsentä, niin yhdistyksen nettisivulle kirjoittaa aktiivisesti ehkä vain pari promillea jäsenistöstä. Jotenkin tässä yhteisössä tunnutaan vierastavan erilaisuutta, yhteiskunnnallista muutosta ja kulttuuria käsitteleviä kirjoitusaiheita. Samat matkailuvälineitten latausongelmat me kyllä käsittelemme parikymmentä kertaa joka vuosi ja aikuiset miehet jaksavat ilmoitella Caravan lehden saapumisesta säännöllisesti -sekun on niin "hauskaa" kun mulle tuli ennen sua!

Em. mielipiteistä tulee turpaan, mutta senverran mielenkiintoisesta aiheestasi Mari, että meillä kotona oli aikanaan maatiaiskarja ja pellot kynnettiin suomenhevosella. Siihen aikaan maidontuotannossa teki rasvaprosentilla hyvää maitotiliä ja taisi parhaat maatiaislehmät lypsää vuositasolla jotain yli 6000 litraa. Vasikoita myytiin Venäjälle kun oli niin "hyvät kirjat". Olisko siitä parikymmentä vuotta kun Miina Äkkijyrkkä hoiti synnyinkunnassani maatiaiskarjaa ennenkuin joutui sitten taas kerran muuttamaan. Nytkin on saanut pysytellä vain toimenpidekiellon voimalla Vuosaaren tilalla.

On arvokas asia että löytyy ihmisiä, jotka näkevät lajasti ja tekevät pyyteetöntä työtä säilyttääkseen menneiden aikojen kulttuuriarvoja tuleville polville. Hyvää jatkoa työllesi, Mari.

LIIMATAINEN HANNU 04.01.2009 19:47

Varmasti ihan mielenkiintoinen linkkiluettelo ko. asiasta, niille joita asia kiinnostaa. Moniakin varmasti. Hyvä homma Mari.

Sitten tähän toiseen 'osioon', ei nyt kenenkään, siis ei kenenkään pidä niin totisena näitä rustailla että ne 'pyhää ja loukkaamatonta' tekstiä olisivat. Ei 'elävässä' elämässäkään ihmisten kesken kommunikointi aina niin 'asiallista 'ole. Meitä vääräleukoja ja erilaisia huumorveikkoja kun on kaikkialla ja joka asiassa. Se on vain siedettävä, turhaa niistä verisesti loukkaantua. Vielä turhempaa on jeesustella sivusta että 'kyllä on kamalaa', niinkuin tässäkin ketjussa tapahtuu. Kohtuullinen 'taju' ja sietokyky helpottaa olemista ja elämistä paljon.

Huumoria ja sen ymmärrystä kun on yhtä monenlaista, erilaista, kuin meitä inehmojakin. Ja tosiaan, eniten minua oksettaa nämä jeesustelijat, sormi pystyssä heristelijät, muka 'oikeamieliset'! Pahimpia fariseuksia ovat. Yrittävätkö he pakottaa kaikki samaan muottiin, kovin on itseriittoinen ajatus, se kun on mahdottomuus! Annetaan vaan kaikkien kukkien kukkia! Suvaitaan erilaisuuttakin. Yritetään ymmärtää toisenlaisuutta, jopa sitä 'huonoa' huumoria. Kun se huono huumori yhdelle on hyvää huumoria toiselle! Jos joku muuta edes yrittää väittä nii hypäkköön pöyrälle, mie lasken pahat veret ulos.

Nämäkin teesit on sen seitsemänkymmentä kertaa läpikäyty saiteilla, ei mitään muutosta, ei koskaan, ei edes toivoa sellaisesta. "Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan ..."?

Mutta hyvä ja monelle tarpeellinen vinkkiluettelo tuo julkistamasi on, Mari hei. Relax ja jatkoja! Vuodelle.

LIIMATAINEN HANNU 04.01.2009 20:34

Vielä vähän jatkoa tähän, huumoriasiaan. Itse olen, kuten hyvin tiedetään, kaikenlaisen huumorin käyttäjä. Ymmärtäjäkin, ainakin omasta ja edesmenneen äitini mielestä. Yli 60v olen sellaista harrastanut, kukaan ei ole loukkaantunut, ei ainakaan ääneen sanonut sellaista. Työlämässä se ei haitannut, edes uralla etenemistä, luulenpa että päinvastoin. Kaikenlaisia testejä minulle tehty ja sieluntilaa arvioitu, pösilön papereita ei ole vielä ainakaan tarjoiltu. Yrittäjänäkään en huumoria kaihtanut, joka ei kestänyt, vaihtoehtoja minun tarjoamille palveluille sai sitten vapaasti etsiä. En muista että olisi tapahtunut. Käytännössä olen huomannut että ensikertaa minut tapaava vähän aristelee, iso ja ruma, mutta aina se siitä on hyvin lähtenyt menemään. Kirjallinen esiintyminen on sitten liki päinvastaista. Vaikka omasta mielestäni huumoria olen tarjoillut, moni on verisesti loukkaantunut, aina en edes ole ymmärtänyt mistä. Toisaalta, sen verran elämänkokemusta ja kaikenlaista tietoa on matkan varrella jäänyt pikku pääkkyyn että enpä enää viitsi totisesti ottaa verbaalipaineja. Hauskoja ne yleensä kuitenkin ovat. Ja laidasta laitaan olen juttuja kirjoitellut, joskus jopa asiaa yrittänyt. Monta kertaa huuhaata. Mitä elämäkin on, asiaa ja huuhaata.

Huumorintajuttomuutta, totaalista, tosikkomaisuutta, besserwisser asennetta, toisen aliarvioimista, itsensä yliarvioimista, yhden 'totuuden' persoonia, kaikkea vastaavaa minä vieroksun, joskus vähän verbaaliastalolla sivelen.

Ja päinvastaisia persoonia jos en nyt suorastaan rakasta niin pidän ainakin hyvinä ja kehittyneinä ihmisinä. Ja yleensä 'sitä saa mitä tilaa', kaksisuuntaisesti. Tasapainoisen ja itsensä kanssa sovussa oleeven persoonan ei tarvitse hakea arvostusta räyhäämällä ja moittimalla lähimmäisiään, oli sitten oletettua syytä tahi ei! Vaan pieni tökkiminen sallitaan, hyvässä hengessä. Ei ilkeyksissään. ;-))

PELLIKKA ERKKI 05.01.2009 16:55

Keskustelupalstan aloittajaa ja meitä muita opastaisi parhaiten, että nämä palveluiden ja tuotteiden tarjoajat ottaisivat käyttöön opaskilpien rungoksi nämä uudet ruskeat kilvet. Jotka löytyvät "Maaseutuyritykset" kilvistä. Niitä ovat esim. Suoramyynti, Kotieläinpiha ja Ratsastuspaikka. Näin ne pikku hiljaa siirtyisi jopa navikaattoreihinkin. ...kylläpä passoo...

TUOMI JYRKI 06.01.2009 16:23

Kiva juttu, että olet tuon tehnyt. Mutta älä ihmeessä leikistä suutu. Meitä on moneksi. Jatka samaan tyyliin.

NYMAN MATTI 06.01.2009 17:08

Hei On ihan pakko kysyä mitä tarkoitat "maatiaisprojektini"? Onko kyseessä jokin omaan harrastukseesi tai mielenkiintoon liittyvä juttu vaiko ammattiisi tms. liittyvä jonkin ulkoisen tahon rahoittama projekti? Tarkoitan kysymyksellä myös sitä, millä perusteella olet valinnut ko. tahot sivuillesi. t. Matti

LAULUMAAHIRVONEN MARI 06.01.2009 17:59

Hei!! Kyseessä on nimenomaan omaan harrastukseeni ja kiinnostukseeni liittyvä projekti,jota olen omin rahoin ilman kenenkään ulkopuolisen tahon rahoitusta tai sponsorointia tehnyt jo 3 vuotta.Minulla on toki maatalousalan tutkinto ja työkokemustakin ,mutta alan töissä en ole ollu pitkään aikaan. Nuo tahot,jotka sivuilleni olen valinnut, ovat pienyrittäjiä,jotka tekevät todella kovasti töitä ja joiden kans olen tehnyt yhteistyötä,josta molemmato n hyötnyt..minä olen saanut käydä heillä kuvaamassa heidän eläimiään, ja minä olen halunnut tukea heidän työtään maatiaisten kasvattajana pitämällä heidän yhteistietojaan omilla sivuillani. Kukaan ei maksa minulle mitään tästä projektistani,tämä lähtee puhtaasta omasta halustani ja kiinnostuksestani näitä maatiaisrotuja kohtaan!! Mari

VÄLIAHDE JUSSI 06.01.2009 23:44

Mari lue tuo Tuomen Jyrkin kommentti ja rauhoitu. Mites muuten on asuminen sujunut? Eihän nyt ole ollut vielä kovinkaan kylmää joten ei pitäisi olla mitään ongelmia asuntovaunussakaan.

SUOMI KIRSTI 09.01.2009 15:49

www.karppilammi.com puh.0509131091 Lieneekö tuo sellainen mitä tarkoitat?

SIRKIÄ MATTI 09.01.2009 19:38

http://www.karppilampi.com/

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.