Sottapytty

LÄHDESMÄKI RISTO 26.09.2008 22:13

Hyvää mainosta sai taas karavaanarit kun tänäiltana Savonlinnan ABC:llä alaparkissa yöpyi matkailuautoilija ( Adria ). Harmaavesi laskettiin asfaltille ja sitä kiemurteli parkkipaikalla reilun kolmenkymmenen metrin matkalla. Jos jatkossa aiotaan saada käyttää näitä hyviä matkaparkkeja niin kyllä likavedet pitäisi laskea niille varattuun paikkaan.

TERVO JARI 27.09.2008 07:54

Puhut asiaa...

Kirjoitat siis . . .

Mutta totuushan on se että pikkuloraus tai monta tippaa öljyä on luonnolle moninkerroin haitallisempaa kuin joku hampaanpesu / käsienpesuvesi asfaltilla . . .

Eikö vain ?

Mutta emme tuota oikein ymmärrä, miltei puhdas vesi saa aikaan meissä kumman reaktion, nousee "karvat pystyyn", SIKA, SOTTAPYTTY jne on ne ajatukset tuollaisesta henkilöstä joka tuollaista "peliä pitää" . . .

Sellaisia olemme . . .

Mutta kaikesta huolimatta, kuskatkaamma harmaat ym. likanesteet niille varattuihin "osoitteisiin" ettei tule enempiä sanomisia . . .

Jari
HAAPANEN TIMO S 27.09.2008 09:10

Voihan se olla vahinko. Auki on joskus jäänyt mullakin, nolo homma. Vastaavassa tilanteessa kovasti kiittelisin jos naapuri huomauttaisi unohduksesta. @timo

PÖNTINEN PEKKA 27.09.2008 10:18

Kyllähän se hana voi unohtua joskus auki itsekultakin. Tuolla julkisilla paikoilla meidän vaan pitää muistaa, että luomme julkisuuskuvaa koko karavaanariporukasta kaikella käyttäytymisellämme. Vaikka itse tiedänkin, että olen vain huuhtonut pari tomaattia ja omat kädet ennen aterialle käymistä, ei se harrastukseemme perehtymätön tarkkailija voi tietää, mitä sieltä harmaavesiputkesta tulee. Ajattelee vain, että taas nuo karavaanarit lorottaa. Sen vihannesten ja käsien huuhteluun käytetyn veden voi varmaan käydä pesuvadista nakkaamassa jonkun puskan juureen. Perehtymätönkin tarkkailija ymmärtänee, ettei siinä vadissa mitään ihmisen omia tuoteita kuskata.

JANHONEN MATTI 27.09.2008 10:45

Olennaista karavaanarien julkisuuskuvan kannalta onkin se miltä harmaan veden lasku ulkopuolisesta näyttää, kun sillä mitä siinä harmaan veden laskussa luonnon kannalta tapahtuu. Eihän se kovin hyvältä näytä kun autosta lähtee kymmeniä metrejä pitkä vesivana pitkin pihaa. Kyllä karavaanarien kannattaa vaalia julkisuuskuvaansa ja hoitaa niin kiinteät kun nestemäisetkin jätteensä asianmukaisiin paikkoihin.

AHJOS TIMO 28.09.2008 21:50

Ostin ensimmäisen matkailuautoni vasta kuukausi sitten. Monet asiat ovat jo selkiytyneet, mutta ei vielä se, kuinka harmaavesisäiliö pitäisi käytännössä tyhjentää. Yöpakkasten alkaessa sen tyhjentäminen lienee jäätymisvahinkojen estämiseksi tarpeellista usein, vaikka säiliössä ei paljon mitään olisikaan.

Luetteloiden mukaan pääkaupunkiseudun ainoat ajokaivot ovat Rastilan retkeilyalueella, missä en helsinkiläisenä yövy, ja STA:n bussivarikolla. Miten tuossa jälkimmäisessä paikassa asioidaan? Missä päin laajaa varikkoaluetta ajokaivo sijaitsee? Voiko sinne ajaa noin vain ja tyhjentää säiliönsä vai pitääkö ensin pyytää lupa jostakin toimistosta ja mahdollisesti maksaa jotakin? Kun ylläpitäjä on STA (Suomen Turistiauto Oy), tulee kyllä mieleen epäilys, että se on tarkoitettu linja-autojen käymälöitten tyhjennyspaikaksi ja olisi naurettavaa mennä tyhjentämään sinne litra tai pari käsien, astioiden ja hampaiden huuhteluvettä.

Seuraavaksi lähin tyhjennyspaikka on Mäntsälän pohjoinen Shell. Siellä kävin kerran kesällä henkilöautolla tutustumassa. Diesel-tankkauspaikan takana on pieni puinen koppi. Sen ovessa on kyltti, jonka mukaan ajokaivo on kopin oven edessä. Lähellä onkin pyöreä kaivo, joka on peitetty raskaalla rautakannella. Siinä ihmetellessäni eräs pariskunta tyhjensi matkailuautonsa harmaavesisäiliön sen rautakannen päälle, mistä vesi levisi asfaltilla laajalle alueelle. Onko sen kopin sisällä mahdollisesti jokin kanki, jolla raskas kansi pitäisi avata ennen tyhjennystä?

Tutkin myös Lahti-Renkomäen ABC:n ajokaivon. Löysin neliskanttisen, kannella peitetyn betonisyvennyksen. Kannessa on itsessään nostokahva. Kun nostin kannen auki, betonisyvennyksen sisällöstä päätellen siihen oli viimeksi tyhjennetty WC eikä harmaavesisäiliö.

Tähän mennessä olen yöpynyt vasta yhdellä retkeilyalueella. Siellä on auton alle työnnettävä tyhjennyskärry, mutta autoni harmaavesisäiliön tyhjennysputki on niin matalalla, ettei kärry mahdu sen alle.

AHJOS TIMO 29.09.2008 09:44

Sain sellaisen neuvon, että jos laskisin harmaavesisäiliön pohjalle suolavettä, se estäisi harmaavesisäiliön sisällön jäätymisen. Silloin säiliötä ei tarvitsisi tyhjentää kovin usein ei tarvitsisi miettiä, minne lähes tyhjän säiliön voisi tyhjentää. Suolahan ei yleensä ole auton ystävä, mutta olisiko siitä tässä käytössä apua tai mitään haittaa?

SIITONEN VOITTO O A 29.09.2008 14:24

vahinkojakin sattuu,olin taannoin matkaparkissa asvaltilla.oli käyttövettä varten pussi kuten pitääkin.aamulla kun alettiin pakkaamaan niin huomasin vesivanan joka lähti vaunun alta.siinä ihmettelin ja kun tutkin niin selvisi että liitoskohdassa oli vuoto ,joka oli tullut matkan aina,ilmeisesti kuoppaisen taipaleen aika.joten näitä vahinkoja joskus sattuu.tuskin kukaan tahallaan sen tekee.

SUOMI SEPPO S 29.09.2008 17:14

Onko "harmaa" vesi todella noin suuri ongelma? Käsittääkseni kehitysmaissa moni ihminen juo huonompaa vettä kun kyseessä oleva. Asuessani omakotitalossa tyhjensin harmaasäiliön nurmikolle. Ruoho näytti ottavan sen kiitollisuudella vastaan. Parkissa ja leirintäalueella tietenkin pidän hanan kiinni ja tyhjennän sen sitten vaikka sadevesikaivoon.

@seppo

VEHNILÄ JUHANI 01.10.2008 18:41

Ei harmaassa vedessä ole normaalisti mitään ympäristö myrkkyjä, kyseessä on lähinnä esteettinen haitta ja siksi laitan pussin alle jos ollaan betonilla tai asfaltilla. Sadevesikaivot menevät suoraan vesitöihin eikä harmaa vesi kuulu sinne, vaan sittenkin sinne nurmikolle lannoittamaan maaperää.

LAHTI ANTTI 01.10.2008 18:47

Kyllä sadevesikaivot pääsääntöisesti kuljettavat vesiä jätevedenpuhdistamoon, ainakin taajamissa. Tämä on monta kertaa tullut vastaan, kun sataa liikaa niin puhdistamoon tulee liian "puhdasta" vettä, jolloin biologisessa laitoksessa toiminta häiriintyy em. syystä.

HAAPAKOSKI OSSI 01.10.2008 19:00

Ei pidä paikkaansa. Erillinen sadevesiviemäröinti menee pääsääntöisesti suoraan vesistöihin. Rankkasateilla puhdistamoon tuleva liiallinen sadevesi johtuu pääsääntöisesti siitä, että vettä tulvii likavesiviemäriin kaivojen kansista ja jopa suoraan maaperästä läpi 30-50 vuotiaiden putkistojen. (Aikapommi monissa taajamissa)

Ossi

LAHTI ANTTI 01.10.2008 19:10

Enpä ala Ossi kinaamaan asiasta.☺ ☺

HAAPAKOSKI OSSI 01.10.2008 20:58

No hyvä. Tuttava on eräässä lähikaupungissa kuntatekniikanpäällikkö - hänen sanomisiaan hiukan lainailin.

LAHTI ANTTI 01.10.2008 21:12

Ja mä kiertelin aikoinaan työelämän puitteissa ympäri Suomea mm. puhdistamoilla.

NYYSSÖNEN KAJ 01.10.2008 21:26

Nokiastako keskustelette?

HALMEENMÄKI JUHANI 02.10.2008 19:03

Tuo hule-vesi eli sadevesi on täälläpäin juuri tapetilla, koska haluavat pois viemäreistä liian puhtaana ja turhaan käsittelyyn menevänä. Eli ei ainakaan kaikkialla sadevesi mene muualle kuin viemäriin. Ja harmaan kanssa sama ongelma. Pelkkänä hampaanpesu yms vetenä se ei ole ympäristöongelma, mutta minne sen kehtaisi laskea jos on kiinteä pytty? Jossain ns nurkan takana missä joku ei katso kai?

HAIMAKAINEN JUHA 03.10.2008 01:12

Kyllä minun mielestä Ossi on oikeassa. Sadevesiviemärit yleensä laskee vesistöihin suoraan joten kadulle ei ole lupa harmaavesiä tyhjennellä ...eihän niitä varten muuten olisi huoltoasemille tehty erillisiä kaivoja!!!

NYYSSÖNEN KAJ 03.10.2008 16:23

Mikäli huoltoasema on kytketty kunnalliseen viemäriin niin sieltä lähtee eteenpäin vain yksi viemäriputki - riippumatta montako erillistä kaivoa huoltamolla on.

LAHTI ANTTI 03.10.2008 16:37

Ja niissä autonpesupaikoilla on oltava öljynerotuskaivo, minne jää rasvat yms. pesuista tulleet liat. Ko. kaivo on tyhjennettävä säännöllisesti.

HAAPAKOSKI OSSI 03.10.2008 20:06

Olisipa ihme jos tekisivät nykyään huoltoasemalle yhden putken systeemejä - etenkin kun kaikkien asemien kentät on pitänyt rakentaa uudelleen viimeisen 10-15 vuoden sisällä. Mulla lähtee tästä kotoakin salaojavedet ja sadekaivojen vedet omaan putkeensa ja jätevedet toiseen.

Ossi

NYYSSÖNEN KAJ 03.10.2008 20:34

Missä päin muoilmaa Ossi asuu?

Kirkkonummella olen mukana Vesiosuuskunnassa mekin rakennamme kahdella putkella sydeemit toisella tuodaan vesi ja toisella se palautetaan kunnalle.

TERVO JARI 03.10.2008 21:20

niinkuin minäkin . . .

Selvensikö ? ?

Jos ei, ota muutama lisää . . .

Jos sitte seuraava aamu selventäis ? ? ?

Jari

Ps. Sade/sulamisvesille on oma viemäri ja "paska" vedelle omansa, näin on ollut jo pidemmänaikaa . . .

LAHTI ANTTI 03.10.2008 21:32

Ei muuten ole läheskään joka paikkakunnalla. Toki sitä mukaa kun viemäristöä uusitaan, pyritään laittamaan sadevesille oma putkisto, jotta puhdistamoille ei menisi liian "puhdasta" vettä. Biologinen järjestelmä kärsii siitä, kun pöpöillä ei ole "syötävää"

@ntti

HAAPAKOSKI OSSI 03.10.2008 22:35

Joo, kotona Ylivieskassa asustelen.

Meille tulee vettä yhdestä putkesta, taivaalta ja maan alta - pois johdetaan kahta putkea ihan sen mukaan mistä se vesi on peräisin. Tämä asuma-alue on alettu rakentaa vuonna 1989 ja tietääkseni ei ole täällä ensimmäinen alue, jossa on erillinen sadevesiviemäröinti. Kyllähän Ylivieskassakin on vanhoja alueita, joissa ei ole vielä sadevesiviemäröintiä, mutta ei se sadeveden johtaminen likaviemäriin pitäisi olla sallittua niilläkään alueilla.

SUOMI SEPPO S 07.11.2008 12:00

Nyt kyllä hävettää itseäkin. Olen laskenut veteni (harmaa) myös Vantaan sadevesikaivoon. Onkohan poliisit jäljittämässä minuakin ympäristörikoksesta ? 100 litrassa on ollut noin teelusikallinen pepsodenttiä. Pitää ajaa kai Ämmässuolle (edestakaisin 87 km) niin maailma pelastuu.

@seppo

HAAPANEN TIMO 07.11.2008 16:05

Sun olisi pitänyt pyytää Lokapoikia noutamaan. @timo

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.