Hämmästyttää ja kummastuttaa

TERVO JARI 08.07.2008 21:36

vähempi, nii eiköhän noilla eväillä pärjätä . . .

Menee tuo teidän vääntäminen jo niin väkinäiseksi ja typeräksi että lopettakkee . . .

Jari

Ps. Kattivankkurissa on olosuhteisiin katsoen hyvä ilma . . .

LAHTI ANTTI 08.07.2008 22:29

Jari. Ei yhtään ole otettu napanderia, kun juuri tulimme kesäteatterista. Ja asiaahan tässä on läpi käyty.

TERVO JARI 08.07.2008 22:47

Hyvää Yötä

Jari kattivankkurista

PALIN MATTI 09.07.2008 07:32
Veli-Andrei. Oletko koskaan huomannut, että vaunusi pyörät ovatkin nyt pyöreät. Miksi, vaikka ne aiemmat neliskanttisetkin toimivat ihan hyvin? Vähän rytkyttivät, mutta eihän siellä vaunussa kukaan ajon aikana ollut muutenkaan. -))
SAARI PERTTI 09.07.2008 07:50

Laillissuudesta en tiedä, mutta käytän samanlaista adapterina "uudenlain" mukaisen ja vielä alueilta löytyvien shukorasioiden välillä.

Eiköhän noi muutama kommentti kuuluis johonkin hiekkalaatikko lokeroon...siinä vinkki moderaattorille. Uusi osio Hiekka laatikko jonne saa laittaa asiattomat kommentit...kun joillakin niihin on tarvetta aina.

JÄRVINEN AIMO 09.07.2008 08:53

Nakkilassa kuoli miehenkilö noin kaksi vuotta sitten itsetehdyn asuntovaunun jatkojohdon vuoksi. Vaihe oli kytketty maadoitusliittimiin. Eli kyllä näitä kuoleman tapauksia noilla viritelmillä on sattunut

LAHTI ANTTI 09.07.2008 10:13

Kuten sanoin, minun tietooni ei ole tullut onnettomuustapauksia.

Ja itse käytän aina tehdasvalmisteisia johtoja. Ymmärtääkseni ne ovat lainkirjaimen mukaan tehtyjä.

JANHONEN MATTI 09.07.2008 10:23

Olettekos sähkömiehet koskaan verrannet noita eri työmaiden jatkojohtomääräyksiä ja caravanalueiden jatkojohtomäääräyksiä toisiinsa ja mihin lopputulokseen olette tulleet.

LIIMATAINEN HANNU 09.07.2008 10:25

No jopas, sikisi sähvöstä tarinoita. Minä kun en siitä mitään ymmärrä, siis sähvöstä, niin aattelinkin tehä yhen uuven liitosjohdon, tai vaihdan vanhan 1,5 mm2 johdon 2,5 mm2 johtoon, saas nähdä kuinka äijän käy, jääkö viimeisiksi sanoiksi että: "tää on heleppo homma tää"? ;-))

LAHTI ANTTI 09.07.2008 10:30

Veli-Mella.

Terävä huomio, että ovatkin pyöreät nyt nuo neljä pyörää. Eikä ne neliskanttisetkaan pahemmin menoa häirinneet. ☺

Mutta summa summarum. Periaatteesta en ole, ainakaan vielä, siirtynyt tähän uuteen pistokejärjestelmään, koska suurin osa alueista käyttää vielä vanhaa, hyväksikoettua schukopistoke järjestelmää. Tämä ns. laiton adapteri minulla kyllä on, jolla voin kytkeä schukopäisen johdon uuteen liittimeen, niissä harvoissa paikoissa missä se on käytössä.

Ja mikäli sen käyttö kielletään turvallisuusriskinä jossain paikassa, on minulla mahdollisuus vaihtaa paikkaa.

Samoin kotona käytössäni on se järjestelmä, eikä sen käytössä ole ollut mitään ongelmia. Myös vieraillessamme tuttujen luona, yhdelläkään ei ole ollut muuta kuin schukoliitäntä mahdollisuus.

HAAPANEN TIMO S 09.07.2008 13:19

Näin on. Minusta on ihan sama onko jatkos tehty laillisella adapterillä tolpan viereen, vai onko se kaapelikelassa vaunun alla vanhaan tyyliin.

KOSKINEN OLLI J 09.07.2008 19:32

Minusta tuntuu että näillä uusilla määräyksillä ja teollisuusstandardin mukaisella pistorasiasysteemillä on pyritty pääsemään eroon jatkojohtokeloista.

Jos oikein olen ymmärtänyt, määräyksien noudattaminen tarkoittaa sitä, ettei leirintäaluekentällä voi käyttää mitään pistotulppa liitäntäistä sähkökojetta matkailuajoneuvon ulkoseinien ulkopuolella?

HAAPANEN TIMO S 09.07.2008 20:17

Mutta kun se pistotulppa on lähes aina heti siellä tolpassa. Homma olisi täysin selvä jos kaikki pistokkeet alueilla olisivat näitä uusia.

KOSKINEN OLLI J 09.07.2008 20:37

Pitkäjärvellä olevassa etuteltassa on vaikkapa ecomat lämmitin, http://www.netticaravan.fi/hakuri/tarvikkeet_tulokset.php?shop=43&printable=yes (sehän liitetään pistotulpalla verkkoon) mutta pistokkeelle sopivaa pistorasiaa ei ole kuin vaunun sisällä. Ei kai liene luvallista vetää roikkaa ikkunanraosta ulos. Miten siellä toimitaan, kaasulämmitinkö?

AHOLA JARI 09.07.2008 22:10

Mulla on noita adptereita (suko->CEE) useita;

10cm "tumppi", kaapelia välissä 0cm. "Temporary use only" -teksti. Yleensä tuon kanssa ei kaappien ovia saa enää kiinni Vanhan mallin Defa-lohkolämmittimen 1m liitäntäkaapeli. Sopii CEE-urokseen just. Väri musta, eikä läpät lukkiudu toisiinsa Oikean näköinen ja värinen "adapteri" (suko->CEE) - kaapelipituus vain 20m (ex.suko jatkojohto). Ei kylläkään adpterille ole annettu enimmäismittoja, esim. 2m pituisia on kaupan.

Vieläkö pitäisi hommata oikeampi?

HARJU AULIS 10.07.2008 14:09

OHO!onkos jollain alueella sellainen systeemi, että esim etuteltan sähkölämmittimen voi kytkeä mittarin ohi suoraan verkkoon, kukas silloin maksaa etuteltan lämmittämisen, vaunuissa ainakin uusimmissa on myös ulkona pistorasia johon sähkö tulee mittarin tai vaunun sähköliitännän kautta. Pitkäjärvellä etuteltan lämmittäjillä on vaunussa ulkopuolinen pistoke johon sähkö tulee vaunun mittarin kautta.

KOSKINEN OLLI J 10.07.2008 17:50

Ok. Tarkoitus on pysyä pelkästään tässä pistorasiakysymyksessä. Kiitos asiallisesta vastauksesta siihen kysymykseen. Siitä kuka kenenkin etuteltan lämmityksen maksaa, se voisi olla toisen ketjun aihe ;)

(Itse liikun asuntoautolla joka ei tarvitse sähköliitäntää, kaikki toimii akulla ja nestekaasulla, ja kun akku näyttää tyhjenevän, käynnistyy dieselmoottori joka lataa akun täyteen. …Yleensä maisema vaihtuu samanaikaisesti kun akkua ladataan : )

MIKKONEN MATTI 10.07.2008 23:32

Pielavedellä "Kone ja Koti Halpa ja Helppo" -liikkeessä 25 m:n laillinen karavaanarikaapeli maksoi 37,80. Se vain on kovin jäykkä ja painava nippu. Mutta noin hintavertailuksi.

TORKKO JUHANI 11.07.2008 12:48

Keskisellä tuo laillinen 25mtr/2,5mm2 johto maksoi 49€ ja ensituntuma käytöstä oli lievästi hankala.Painoa kiepillä oli ihan riittävästi. Sähkötolppa oli auton vieressä, joten 5mtr olisi ollut riittävä pituus ja kun se ohjeen mukaan pitäisi purkaa pois kiepiltä, niin ylimääräistä johtoa oli sitten tontilla turhan paljon.Kun se vielä oli jäykähköä, niin ensikokemuksesta jäi tuntuma, että tämä turvallisuuden maksimointi vaatii kyllä totuttelua.

PELLIKKA ERKKI 11.07.2008 16:47

Kyllä niitä johtoja on hyvä olla ainakin kaksi, itse en ole monestikkaan tarvinnut 25m:stä. Se on varalla jos tarviisi... kylläpä passoo...

ÄIMÄNEN AIMO 11.07.2008 17:02

Pitkäjärvellä käydessäni, kaksi kertaa tänäkin kesänä, en ole koskaan tavannut epäystävällistä isäntää. Aina on otettu ystävällisesti vastaan ja näytetty vaihtoehdot, joihin on voinut autonsa asettaa. Sauna ja uimaranta ovat mitä parhaimmat, eikä avaimen käyttö ole haitannut. Liitosjohtoasia tuntuu puhuttavan paljon, mutta kysymys on meidän kaikkien turvallisuudesta. Olen vuosien saatossa nähnyt monenmoisia ampujohtoja, oikein hirvittää, kun eräskin naapuri kuumensi vettä johdollaan vesilammikossa. Johto oli pahasti pykinyt ja eristeet rikki ja kuivuneet, mutta sähköä piti saada. Onneksi alueilla alkaa olla jo pistorasiat vikavirtasuojilla varustettuja. Pitkäjärvellä on tehty meitä kaikkia palveleva päätös. Johtojen tulee olla standardin mukaisia. Samaa päätöstä toivoisi kaikille alueille. Oletteko koskaan ajatelleet, josko laittomien johtojen takia joku menettäsi henkensä? Kenellehän vastuu kuuluu? Alkaa syyllisten etsintä ja varmaan ei pääse pälkähästä se, joka sähköä pistorasioistaan jakelee. Toivoisi kaikilta karavaanareilta lainkuuliaisuutta ja ymmärrystä, että oli turvallisuuden perustelut sitten mitkä tahansa, niin kaikilla on määräysten mukaiset liitosjohdot autoissaan ja vaunuissaan.

Hyviä lomamatkoja turvallisesti.

MUSTANOJA ARI 12.07.2008 14:51

Tässä on nyt menty tekniseen puoleen.. Johtoja saa kaupasta, ei käytöstä. Kausipaikkalaiset tottakai pomottavat, mutta mutta.. Ei se sitä kai tarkoita että kun ostat kausipaikan, niin sikailu on sallittu? Jos ihmisellä on varaa maksaa kausipaikka, niin ei kai ole ihmeesti vaadittu käytöstavat. Hailuoto taas.. Paikka on ja maksettu mutta vaunu kotipihalla em asiakkaiden takia. 350e aivan tyhjään.

STENBERG HARRI 12.07.2008 16:54

En tiedä ymmärsinkö oikein kun kirjoitit turvavälin laskettavan aisasta. Itselläni 2,5 metriä leveä vaunu ja siinä 3,5 metriä leveä teltta, miten tästä yhtälöstä saadaan 4 metrin turvaväli? Ymmärrän sfc-alueita jotka painivat ahtaiden paikkojen kanssa, paikat periytyvät ajalta jolloin varmaankin vaunut oli noin 2 metriä leveitä ja kylkeen pieni kapea teltta. Nykyaikana paikkojenkin kokoonkin tulisi kiinnittää yhtä paljon huomiota kuin millä johdolla kytketään auto tai vaunu alueen sähkötolppaan. Vaunuissa tapahtuu kulutustakin muutenkin kuin jääkaappi ja laturi, itselläni micro, kahvinkeitin, taulutelevisio, digiboxi, dvd, stereo, sähköuuni, sähkösavustin ja paljon muita sähköllä toimivia laitteita. Jos näistä osakin on toiminnassa niin kulutus onkin paljon suurempi kuin jääkaappi ja laturi, puhumattakaan lämmitys sähköllä max 3 kw. Itse suosin kunnon kaapelia ja tästä johtuukin ihmettelyni miten joku numeroitu karavaanari käyttää vääränlaisia johtoja jopa valkokuorista sisällä tarkoitettua kaapelia tai halppis hallista ostettua 3 metrin jakorasioita katoksessaan maata vasten esim. sähkögrilliin. Suosittelen sinua käyttämään alueita joissa turvali lasketaan vieressä olevan vaunun/auton teltasta tai katoksesta 4 metriä, tämä on meidän kaikkien turvallisuuden takia järkevää. Itselläni oleva vaunu sijaitsee Tykkimäki campingillä jossa pyritään noudattamaan näitä turvallisuus ohjeita, kuitenkin kesäviikonloppuisin alue ruuhkaantuu ja ns. sähköttömät paikat löytyvät rannan läheltä puitten välistä ja turvavälit jäävät noudattamatta. Hyvää kesänjatkoa kaikille reissaaville karavaanareille ja pidetään turvallisuudesta kiinni niin tiellä kuin camppäreillä.

RAINA EERO 13.07.2008 18:35

Ei kai oikeasti kenenkään elämä kaadu siihen, että laittaa sen sallitun kaapelin. Minä kävin tuolla Pitkäjärvellä juhannuksen jälkeisellä viikolla, enkä ole missään kohdannut noin ystävällistä palvelua, vieras ajatettiin juhlavasti vakituisen lavapaikalle, kun se sattui olemaan reissussa, johto piti olla pidempi kun kelalta purkautui, joten isäntä toi toimistolta erikoispitkän roikan lainaan ja sauna lämmitettiin vain meitä varten kun ei ollut yleinen saunapäivä. Me ainakin olimme perheen kanssa aivan ihmeessämme tuollaisesta ystävällisyydestä ja siisteyshän sielä oli aivan huippua, joten sinne varmaan palataan kuhan reitille paikka sopii. Hyvää kesää kaikkille kuution kanssa kulkeville. Ei tehdä kärpäsestä härkästä noiden roikkien kanssa.

JYLÄNKI SANNA 13.07.2008 19:20

Ymmärrän toki sen että näin on parasta menetellä. Pari muksua on sen ikäisiä että osaavat itse mennä vessaan, mutta ei käyttää avainta. Eihän isommilla mitään hätää. Ja sitten vielä kun mies oli suihkussa ja meillä oli vessa hätä :D

No, ei tätä usein satu ;)

HÄNNINEN PENTTI A 20.08.2008 16:54

Katoppa vaikka

http://www.tukes.fi/fi/Palvelut/Rekisterit/sahko-ja-hissit-rekisterit/sahkotapaturmat/

KUJANPÄÄ MARKKU J 20.08.2008 18:27

No ei kaadu, mutta mihin sen laittaa.

KOSKINEN OLLI J 20.08.2008 21:42

Hyvä linkki! Vikavirtakytkin olisi pelastanut monessa,monessa tapauksessa, mutta johtimen pituus, poikkipinnan vähyys tai oikeinkytkettyjen suko-pistorasian maadoituskoskettimien toimimattomuus ei noussut selkeästi näkyviin. Väärät kytkennät tapaturman aiheuttajana nousevat esiin sitäkin enemmän, mutta mitenkähän pistorasiatyypin vaihtuminen vääriä kytkentöjä estää...?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.