Lappi ja itikat

RÖNNEMAA RISTO J 24.06.2008 16:51

Ollaan lähdössä heinäkuun alkupuolella Lappiin. Käyneiltä ja asiaan perehtyneiltä tiedustelisin, että millainen sääski tilanne siellä on?

PALIN MATTI 24.06.2008 17:00

Sääskitilanne on todella hyvä. Itelläki on niska vieläki kauheilla paukamilla juhannuksen jälkeen. Enkä ollu ku vasta Lapin portilla.

TUOMI JYRKI S 24.06.2008 18:24

Minä vältän kesäkaudella Lappiin menemistä niiden hiton ötököiden vuoksi. Kesäkuun alkupuolella ja elokuun puolenvälin jälkeen Lappi on mitä hienoin mesta kierrellä kaunista Suomea. Olen käynyt vain alle 10 kertaa kesäkautena ja kerran heinäkuussa ja se vasta kokemus oli hyttysten vuoksi (tai itikoiden, sääskien tai mitä sitten lienevätkään kunkin mielestä). Talvella siellä ei onneksi ole ötököitä ellei turisteja sellaisiksi lasketa.

KYRÖ TUIJA 24.06.2008 18:25

Me ollaan ja asutaan lapissa, Enontekiön Kyrössä. Ei meitä sääsket haittaa, kävimme katsomassa niitä toukokuussa etelä-suomessa, ovat kaiketi muuttaneet sinne. Jokunen ötökkä lentelee silloin tällöin, mutta kyllä niistä offilla selviää. Me olemme täällä matkailualan yrittäjiä, ja meitä ihmetyttää tämä etelän ihmisten pelko sääskien suhteen. Ja ennenkaikkea älkää uskoko niitä ennustuksia tuleeko tänä vuonna paljon vai vähän sääskiä, käykää itse toteamassa. Ja muistakaa; offilla niistä selviää, niin mekin teemme.

Poikekkaa kattomassa Enontekiön Kyrössä, Kyrön Tunturilomassa!!

Täällä ollaan ja oleskellaan oli sääskiä tai ei. Tervetuloa vaan kaikille!

TIKKANEN MIRJA 24.06.2008 18:35

Ei muuta ku Lappiin ja kannon nokkaan alasti istumaan, tulee vastustuskyky. Sääsket ei haittaa ku sillon jos niitä on vaunussa, siihen tepsii Raidin karkotin. Perjantaina matkaan vaikka ois pahin sääskikesä ikinä.

Tuija, ehkäpä saatamma käydäkin, matkasuunnitelma vaan muuttuu kokoajan. Jokatapauksessa auton keula näyttää pohjoiseen =)

TIKKANEN MIRJA 24.06.2008 18:38

Vielä Ristolle: ei siellä vielä ole ku joitain ötököitä (Kaamasen yläpuolella) mutta sitten ku ne tulee niin ne tulee hetkessä. Ei myöskään kannata pelätä...Yhtenä kesänä oltiin Kaamasessa ja meinas mennä hermo sääskien takia, siirryttiin Sevettijärvelle ja kalasteltiin t-paidat päällä, ei sääskistä tietoakaan. Maastostakin siis kiinni. Ja jos ei muuta niin vuonon rantaan suunta. Hauskaa reissua!

TIKKANEN MIRJA 24.06.2008 18:43

Ja vielä: olemme saaneet kunniaa (karavaanarikavereilta) kun löysimme tuon pattereilla toimivan Raidin karkoittajan, siihen loppui sääskien mellastus vaunussa. Kolmas tuote ylhäältä katsottuna. Löytyy isommista marketeista...http://www.novakari.fi/kauppapaikka/products.php?g1=c7c832&g2=d8925d&n=2&

RAUTIAINEN KARI 24.06.2008 21:41

Eipä nuo sääsket, mutta siellä on bongattavana aivan upeita paarmoja. Net kun tempasee poskipäästä varttikilon kappaleen ja sitten liihottelee kelon oksalle sitä järsimään niin jo vain siinä...

PYLKKÖ RAIMO O 24.06.2008 23:56

Lapissa nykyään asuvana,olen kerännyt kokemuksia sääski/sääskettömistä kesistä.Yleensä täällä on sääskiä,mäkäröitä ja polttiaisia pitkin kesää.Ennen sääskien (itikoiden) häipymistä tulevat mäkäräiset ja niiden perässä polttiaiset.Sääskien kanssa pärjää,kun muistaa voidella aina myrkyillä ihonsa,mutta niihin pienempiin (varsinkaan polttiaisiin) eivät oikein myrkytkään taida tehota. Ötökkätilanne riippuu paljon paikasta ja vuosista.Joku vuosi niitä ei juurikaan ole haitaksi asti. Kerran olimme Norjan (pohjois) retkellä ja siellä niitä sääskiä oli.Perunamuusia sekoitellessamme,sekaan tippui sääskiä jatkuvasti.Tulipahan siinä lihapuoli samalla hoidettua.. Meillä on kesämökki joen rannalla,aika lähellä suoaluetta,joten sääskiä kyllä löytyy.. Ei täällä napapiirillä voi olla kesällä ulkona t-paita päällä kotipihallakaan,ellei ole vetänyt myrkkyä iholle.

KORPPI HANNU 25.06.2008 10:10

Tulimme eilen Lapista ja oli paikoittain ötököitä runsaasti, mutta antihistamiini auttaa ettei pahemmin puremat kutita. Raid mukaan ja pientä seikkailumieltä, niin kyllä siellä pärjää. Meiltä puhkesi rengas Jällivaaran ja Kiirunan puolessa välissä, mutta onneksi oli mukana renkaan "korjausaerosoli" ja pääsimme sillä Kiirunaan vaihtamaan vararengas, joten ottakaa mukaan sellainen, niin voitte valita renkaan vaihtopaikan. Sillä saa parin kilon paineen, niin voi ajaa ihan hyvin vähän matkaa.

KUUSELA MARKO 29.06.2008 20:16

Ei me itikat sinänsä haittaa,mutta se saakelin ininä!

KORHONEN KARI 30.06.2008 11:41

Just(eilen illalla)tulin Tammelasta Majamäki kämppäriltä.Kaunispaikka ja kivoja immeisiä(Rutuja)ympärillä. Vaan sääsket perrrrr..meinas pilata koko viikonlopun!Onneks oli huppuja,ötökkäöljyjä jne. että selvis iltamista!Yks hyvä karkotin syntyy kun hörppää olut(ison)tölkin tyhjäksi,avaa alareunaan tuikkukynttilän mentävän aukon,pistää siihen kyntteliin tulet ja sen myrkkytyynyn tölkin päälle.Toimii!Loppuu hetkessä ininäkin.

PETRELIUS MIKKO H 30.06.2008 23:13

Myrkkytyyny, mikäs se on?

KORHONEN KARI 01.07.2008 10:07

No se on se sama "tyyny" jota sähkökäyttöisessä vempaimessa lämmitellään jolloin siitä erittyy ötökkä karkotetta.

MARIN JARMO 01.07.2008 20:54

Toivottavasti ei ollut kuitenkaan itikka joka renkaan puhkaisi.

SILLANPÄÄ JOUKO 01.07.2008 22:44

Sääsket kuuluvat Lappiin kuin nenä päähän. Ilman niitä ei pääse oikein fiilikseen. Nyt onkin ollut monta huonoa sääskivuotta peräkkäin, mutta tästä kesästä povataan parempaa...

SUOKKO OIVA J M 01.07.2008 23:10

...nyt sitten vain Lappiin. Nyt varmaan saadaan sääskientapon MM-kilpailussakin kunnon saalis vai lopetettiinko kisatkin sääskien puutteeseen.

PALIN MATTI 02.07.2008 09:42

Ei lopetettu saaliin puutteeseen, vaan joittenki kahjojen eläinsuojelijoitten vaatimukseen. Voi hyvä isä sentään. Kaikkea net nuo jokku valkopersetikkojen suojelijat keksiikin!

TIKKANEN MIRJA 04.07.2008 13:36

Ei oo paha sääskikesä, ainakaan Utsjoella. Hetassa oli moniaita tuhansia mutta annoin purra, eipä oo enempi haittana ollu.

TIKKANEN MIRJA 04.07.2008 16:09

Jaa on täällä niitä sääskiä kuulemma, on vaan tää Suomen kesä nyt niin lämmin (+9) että lienee sääsketki menny talviunille...

AUTTI PEKKA 28.07.2008 22:28

Tämä oluttölkki todella toimi !! täällä asuvana testattu myös sähköttömällä mökillämme. Raidilla on myytävänä pistorasiaan laitettava rasia, johon tyynyt on varsinaisesti tarkoitettu ja käytän sitä auton sisällä pistokkeessa, jos auto on sähkötolpassa. Sähköttömässä paikassa käy oluttölkki ja tuikku. Ei haise eikä käryä, (mutta on tehokas) kuten kiekurat, mutta niitä pidän taas oven edessä ulkona. Ja sääskiähän on siis tänä kesänä miljardi täällä Lapissa...joka tontilla. On lupaillut pakkasöitä, joten eiköhän tästä kohtapuolin pääse kesän viettoon tuonne ulos, kun sääskipopulaatiossa käy harvennus.

Kirjoitti vaimo.

RAUDASKOSKI MIKKO A 31.07.2008 08:52

Oikein. Kahta ei Lapissa oo, lakkaa ja hyttystä. Vastaajana lappilainen..

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.