Silmääräistä mutu analysoitia kulkimista

JANHONEN MATTI 25.07.2016 09:36

Eilen ajelin sen verta noita valtateitä kyläreissulla, ja tietenkin havainnon miten paljon matkailukulkimia oli liikenteessä ja taukopaikoilla. Niitä oli tosi paljon.

Sen havainnon olin tekevinäni, että liikenteessä oltiin enempi vanhemmalla kalustolla ja vanhempien alkoviautojen osuus liikkeellä olleesta ajoneuvokannasta oli suuri

Onko se niin, että vanhemmalla kalustolla ajavien on vara liikkua ja uudemman kaluston omistajat kiillotta kotipihassa hienoa kulkupeliä, vai mistä on kysymys.

AHJOS TIMO 25.07.2016 10:00

Epäilen, että kyseessä on ollut jonkin sellaisen tilaisuuden läheisyys, joka vetää tuollaisen kaluston omistajia puoleensa. Kun itse tein Päijänteen ympäriajon runsas viikko sitten, näin matkailuautoja liikenteessä hyvin vähän enkä missään erityisesti vanhoja alkoviautoja.

Messilän leirintäalue oli kyllä niin täynnä lauantai-iltana 16.7.2016, että kun olin ollut siellä jo yhden yön ja kävin lauantaina Lahdessa huvittelemassa, en löytänytkään illalla enää vapaata paikkaa 4 metrin turvavälillä. Soitin Lahdessa olevalle Herrasmannin leirintäalueelle, mutta senkin sanottiin olevan aivan täynnä. Ajoin sitten myöhään kotipihalle Helsinkiin ja nukuin siinä yön, kun en jaksanut enää muuta. Mukkulaa en kysynyt, kun siitä on kirjoitettu täällä niin huonoja kokemuksia. (Mikähän Mukkulan tilanne mahtaa olla nykyisin? Kaupunki on kuulemma irtisanonut venäläisten kanssa tehdyn vuokasopimuksen.)

Käyttäjän lisäys viestiin 25.7.2016 klo 10:39:58 Jos vastaat Mukkulaa koskevaan kysymykseeni, kirjoita vastauksesi mieluummin tämän jälkeen perustamaani viestiketjuun, jonka otsikkona on "Mukkula?".

KUJANPÄÄ MARKKU 25.07.2016 20:18

Kesällä ajellaan kesäautoilla. Vaatineeko tuon tiedostaminen sen kummempia.

Käyttäjän lisäys viestiin 25.7.2016 klo 20:26:03 Joissain ritsoissa ei esmes lämppäri toimi, eikä kannata enää isompia investoida parin tonnin kulkineeseen.

LAINE MARKKU 25.07.2016 21:47

Tulimme perjantaina 2,5 kk kiertueelta keski- ja etelä-Euroopasta, ja ihmettelin miten vähän suomalaisia näkyi-paitsi että Pärnun Konse oli täynnnä suomalaisia viimeistä paikkaa myöten. Ovatko ulkomaanmatkat lyhentyneet taloustilanteesta johtuen, mikä on ynmmärrettävää?

Euroopassa liikutaan erittäin vanhoillakin matkailuautoilla, mutta sitten taas kalliita isoja uudehkoja autoja löytyy. Hallerissa olimme melkein parisen viikkoa ja autokanta oli pääosin uudehkoa ja hyvin monikansalllista.

ADLER KARI 25.07.2016 22:30

Moni harrastaa tätä vain kesällä ja helposti vanhemmalla kalustolla, joka on usein alkovimalli, koska valtaosa -90 luvun autoista oli muistini mukaan alkovimalleja. Ei tuolla Keski- ja etelä-euroopassa ikinä näe juuri suomalaisia ( puhun 40v.kokemuksella) koska meitä on niin vähä, mutta kyllä siellä nähdäkseni liikutaan yhtä paljon kuin ennenkin ellei jopa enemmän.

KUJANPÄÄ MARKKU 25.07.2016 22:39

Luulisin, jotta Konsen kävijät ovat ylös-alas matkalla. Tuskin sinne mennään lomaa viettämään.

Sama havainto toukokuulta. 6500 km ja neljä suomalaista.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 26.07.2016 09:26

Kokemukseni ovat Qjis päinvastaiset, itsekin olimme siellä neljä vuorokautta juuri. Pääsyy Huuliharppufestarit, kilpailijoita yli kymmenestä eri maasta ja maailmanhuiput paikalla, henkilökohtaisesti jututettavissa, tunnelma kun oli välitön.

Haastattelin useampia suomalaisia kämppisnaapureita, jotka Konsessa viikon ja kaksikin. Tykkäävät kaupungista ja rantaelämästä, ravintolat ja ihmiset, mikään shoppailupaikka Pärnu ei ole.

Jotta on muitakin kuin ohikulkijoita, kun on monenlaisia ihmisiä, yleistäminen on tunnetusti ongelmallista, mikäli totuudessa pyrkii pysyttelemään. Joo, huomasin, luulemisesta kirjoititkin.

MANNINEN JUHA 26.07.2016 10:47

mielummin vähän vanhemmalla autolla ja maksetulla ajelen,kuin uudemmalla velka-autolla.hyvinpä taas puolan reissu meni vanhalla uskollisella sotaratsulla.sen kun huoltaa hyvin niin mitäpäs sitä toimivaa vehjettä rupeaa vaihtamaan.kyllä ne uudetkin autot osaa piiputtaa ja jättää tienpäälle.

Käyttäjän lisäys viestiin 26.7.2016 klo 10:52:22 konsessa tulee pysähdyttyä ainakin paluumatkalla moikkaamassa tuttuja.välillä ollaan neljäkertaa kesässä pysähdytty konseen kun on keritty heittää pari keskieuroopan reissua kesässä.eli mennen tullen yövytty siellä.

LAUKKANEN MAURI 26.07.2016 13:41

Niipä niin,kun tuo Hymerikin on omaa omaisuutta ,niin sitä voi joko kehua tai haukkua.

Olin tuolla itä-Suomessa marjassa sekä kalassa siis Hymeri sai taas kerran tuntea ne metsäautotiet kuinka se ravistaa jos ajaa kovaa.

Mutta kun olen erähenkinen ihminen sinne on pakko mennä. Siis kiristellen juuri ruuveja Hymerista ,kun minun päästä niitä on vaikeampi kiristellä .

Loppu lausumaksi kehun Hymeriä ,siinä on hyvin tehty As,auto vaikka sinne metsäteillä käytettäväksi.

KOISTINEN TOIVO 26.07.2016 14:51

Kunhan kymmenkunta vuotta pihassa kiillottelen, ja jokavälissä huollattelen ylitiheää. Jopa siittä joku saa semmoisen auton, jonka omistajaa moitiskele auton palvonnasta. Siis semmoisen, jota hakee itselleen. Virheetön puunailtu, silitelty, huollettu, vähän ajettu, lähes uuden veroinen, ja ennenkaikkea HALPA Vielä jos olisin eläkkeeellä oleva naisopettaja, jonka omistamia ovat käytettyjen autojen kauppuaiden myymät autot. Toivopoika

KUJANPÄÄ MARKKU 26.07.2016 15:08

Veepee hoi !

Konsessa sinänsä ei ole mitään, jotta siellä voisi olla toisenkin yön. Toki kaupunki ja sen tapahtumat muokkaavat kalenteria

TURUNEN HEIMO 26.07.2016 20:38

Teimme lomamatkoilla saman huomion. Vanhempi alkoviauton oli hyvin yleinen.

KOISTINEN TOIVO 27.07.2016 06:42

Kaupan pihalla näyhtynä arviota. Vanhempi alkoviauto. Olisiko niin, että nuorempi lomalla oleva väki on sen käyttäjä, kesäloma reissuillaan. Jos heillä nyt ei sitä taskuhienoa, niin ostavat käytettyjä, ja eikös alkovi enne hinnaltaan ollut edullisin. Toivopoika

SUOMINEN TAUNO 27.07.2016 08:25

Loma-aikaan ovat liikkeellä muutkin kuin eläkeläispariskunnat. Alkovi on varsin kelvollinen vaihtoehto lomailukäyttöön, mahtuu mukaan tavarat ja ihmiset.

AHJOS TIMO 27.07.2016 09:20

Sitä vaan en ymmärrä, kuinka isokokoiset aikuiset ihmiset kiipeää ja mahtuu sinne alkoviin nukkumaan.

KOISTINEN TOIVO 27.07.2016 10:00

Nooh. Minä, kun vuokrattiin aikanaan ensimmäinen auto, niin se oli alkovimallia. Olemukseni aiheuttamaa maan vetovoimaa väitti useampikin vaaka 97-100 kilopondin vahvuiseksi. Kyllä sinne vain mahtui koko habitukseni keskiosa, hartiat, ynnä rouva, ja voin vakuuttaa, että rouva, vaikka nyt ei niihin lukemiin pääse edes pottusäkki sylissä, niin vaatimus oli riittävä tila yksityisyyttä hänen ympärille oli, ja on aika ehdoton. Hyvin silti mahduttiin. Tosin moitteita oli minun jokaöisen äänen avaamisen riittävyydestä siellä kopissa, joka kuulemma auttoi riittävän volyymin saavuttamisessa. Olen näet laulajan uraa harkinnut koko ikäni ympäristön kielteisestä suhtautumisesta huolimatta, ja yritän ääntä huoltaa, Tosin siihen riittäisi vähempikin paneutuminen kuulemma Mitä asiaa ei rouva päällikkö pitänyt läheskään välttämättömänä, josta kieli kyljen lähes mustelmat. Vaikka minun nukkumista kyllä ei se asia haitannut, jota asiaa koitan yhäkin korostaa Kiipeäminen koettiin sinne, varsinkin minulle hieman vaikeahkoksi, joten oma kun hankittiin se oli tiisenlainen. Mutta tilankäyttö siinä oli parempi, johtuen sen sängyn tilan vapautumisesta alakerrassa muuhun käyttöön. Se on näisssä muissa malleisa aikasen iso osa sisutusta. Toivopoika

YLITALO ASTA 27.07.2016 11:12

Tässä kittilän lähellä autoa pakkaillut etelän suuntaan menoa varten ja katsellut ohi ajavia.6 kpl lurppahuuli fiat puoli intekroitua.yksi intkroitu. Kolme alkovia joista kaksi uudempia kuin 2007 vm. Eli taitaa olla että kun siisti vanhus ohittaa niin papat huomaa.

T: Masi

TÄHTI HANNU 27.07.2016 12:42

Nöösipoikana karavaanareiden joukossa jäin miettimään että minkälainen on alkoviauto......tähän asti olen luullut että verho makuuosaston ja keittiö/oleskelutilan välillä tekee autosta alkoviauton. Mutta nyt edellisestä kirjoituksesta ymmärsin että ole ymmärtänyt väärin?

HAAPANEN TIMO 27.07.2016 13:40

Näis se menee https://fi.wikipedia.org/wiki/Matkailuauto

@timppa

SUOMINEN TAUNO 28.07.2016 09:12

Tuo maininta alkovimallin edullisemmista rakentamiskustannuksista kyllä hieman ihmetyttää. Luulisi, että esimerkiksi puoli-integroidun teko tulisi huomattavasti halvemmaksi.

JANHONEN MATTI 28.07.2016 10:23

Matkailuauton ja veneen hinnoittelussa on samoja piirteitä.

Jos matkailuauto on 6 metriä pitkä niin siinä on käytännössä kaikki samat "palikat" ja tekniikka kun seitsemän metrisessä autossa. Hinta kuitenkin kasvaa merkittävästi, vaikka metrin "jatkopätkän" teko autoon on halpaa puuhaa auton muihin rakentamiskustannuksiin nähden.

Sama näyttää olevan veneissä.

KÄNSÄLÄ JUHA 28.07.2016 14:47

Vanhempien alkovi suuri osuus selittyy ehkä sillä , että niillä yleensä matkustavat nuoremmat lapsiperheen . Onhan heillä muutakin kasvavia menoja , asuntolainat , ylimääräiset suut ruokittavana ja heille harrastuksien kustantaminen jne.

Vanhemman auton etuna , halvempi hankinta , varaosat ,ja ennen kaikkeaan ei harmita vaikka maitolasi , limpsapullo sattuu kaatumaan verhoilulle tai tussin jälkiä seiniin tms. ( niitähän lapsiperheissä sattuu)

Se että kalusto on vanhempaa ei tarkoita , että se olisi huonompi kuntoista ! Tämän tulin selkeästi huomaamaan , kun etsin uudempaa (= paremmin käyttöön sopivaa autoa ) . Vastaa tulleet seitsemän vuotta uudemmat vaihtoautot olivat säänönmukaisesti huonommassa kunnossa . Siksi jouduit nostamaan hakuvuosi malliakin n. 10 :lla ennen kuin tärppäs . Ei ollut järkeä maksaa toistakymmentä tuhatta väliä huonompi kuntoisesta autosta , olkoon vaikka oli uudempi kori ja saisi ajaa satasta.

Tuohon uudemman auton kiilottajiin voisi sanoa ks. ehkä vanhemmat käyttäjät ovat jo kierrelleet sen verran että haluavat vähän rauhoittua .?

Näin poikamiehenä sanoisin että pitäisi olla vaimo ihminen joka patistaisi liikkeelle ( meikäläisen) ;)

POKKINEN TAPANI 29.07.2016 16:00

oman kokemuksen mukaa kyllä alkoviauto isolla takatallilla on kaikkein käytännöllisin ratkaisu silloin kun on väkeä ja tavaraa. Ja ei se alkovin yläsänky ole välttämättä sen huonompi nukkumiseen kuin intergroiduissakaan. Mutta sitä vähän ihmettelen kun aina jaksetaan marista kuinka vanha auto on oma ja maksettu? Kas raha kun on jo niin vanha keksintö ettei siinä pitäisi olla mitään ihmeellistä? Viimeiset 30v olen kaikki automme ostanut käteisellä, niin uudet kuin vanhemmatkin. Ei kaikki karavaanaritkaan ole persaukisia, ei edes uudella kalustolla kulkevat.

KUJANPÄÄ MARKKU 29.07.2016 19:48

Oikeestaan alkovi on välttämätön. Kainaloisenikin kanssa matkaillessa sitä rättipuolta on niin paljon, jotta ei muualle mahdu.

KOISTINEN TOIVO 29.07.2016 20:14

Mitäpä sen v'liä on jollakin oma, vai rahoitajan kapine. Yleensähän itse maksaakin sen. Tulihan sitä kehastua, ja vähän kaduttaakin. Olen senverta köyhä poika, ettei ole varaa palakata rekisteriotteeseen omistajaksi vieraita. Nykyäänhän se on oikeastaan järkevää veleka- auto. Korot senverta matalat, että melekeen miinukselle menevät. Jos sen autorahan osaa sijoittaa varsinkin hyvälle tuotolle, niin sehän makselee sitä itte Toivopoika

KUJANPÄÄ MARKKU 29.07.2016 21:29

Vaan meilläpä täällä on tavallisen rapparinkin mahdollista hankkia ansioillaan kelpo kulkine. Toista on idässä. Siellä mahdollinen kulkine on hankittu jonkun toisen kustannuksella tai muuten kuppaamalla. Tuskin omalla työllä.

Käyttäjän lisäys viestiin 29.7.2016 klo 21:34:30 Sitten kansa kattoo ylöspäin ja kunnioittaa nahkatakkeja jotka pomottaa ja kuppaa.

JANHONEN MATTI 29.07.2016 22:06

Saksalaisilla on paljon matkailukäytössä todellisia monikäyttöautoja joita käytetään perheen jokapäiväiseen ajoon ja tarvittaessa pakuina sekä retkeilyautoina. Olen jostain lukenut, että näitä autoja olisi peräti 400 000 liikenteessä.

Meillä tämä autotyyppi on tehty autoverolainsäädännöllä kalliiksi.

Tavallinen alusta näyttää olevan VW tai Viton alusta johon on tehty erilaisia ratkaisuja auton monikäyttöisyyden parantamiseksi. Usein tuota auton pientä tilaa täydennetään teltalla auton vieressä Sinällään järkevää jos matkailuajoja on vähän ja perhe pieni.

Keski- ja Etelä Euroopan yksi ongelma suuresta väestön taajamoitumisesta johtuen on siinä, että missä säilyttää matkailuautoa ja vallankin jos se on suuri.

HIETAVUORI JUHA 30.07.2016 08:45

Matti kirjoitti asiaa , alkaa se auton säilyttäminen olla ongelma täälläkin ,ellei ole omakotitalon omistaja . Monissa kerrostalo yhtiöissä suhtautuvat aika nuivasti auton pihalla säilyttämiseen . Minä ratkaisin asian niin että hankkiuduin yhtiön hallitukseen ,,,,,,,heko , heko ,,,,,

KAASINEN PERTTU 30.07.2016 09:17

Stadissa ei riitä vaikka olisi taloyhtiön puheenjohtaja, kun ei ole paikkoja niin ei ole. Ainoastaan pakun kokoinen retkeilyauto joka ei herätä huomiota matkailutarkoitukseen voi pitää parkkiruudussa.

KUJANPÄÄ MARKKU 30.07.2016 09:43

Olisi mielenkiintoista tietää kuinka kulkineiden säilytys on ratkaistu karavaanareiden suurmaassa, Hollannissa.

JANHONEN MATTI 30.07.2016 11:16

Suomi on matkailuautojen suurmaa jos verrataan rekisterissä olevien m-autojen määrää suhteessa väkilukuun.

Ruotsi vastaavasti on ykkönen matkailuvaunujen osalta.

Ruotsissa "herättiin" matkailuautoihin myöhemmin kun meillä, mutta viime vuosina Ruotsin rekisteröintitilastot - osin Suomen lamastakin johtuen - on olleet ihan toista luokkaa kun Suomessa. Sama koskee autojen kokoa. Ruotsissa myydään paljon enemmän suhteessa suuria autoja kun meillä.

Euroopan peränpitäjä on Tanska , jossa matkailuautoista peritään autovero, mistä johtuen tanskalaiset rekisteröi autojaan naapurimaihin.

Ei ihme jos Euroopassa säilytysongelmia ilmenee kun rekisterissä on arviolta noin 1,5 miljoonaa matkailuautoa ja 4 miljoonaa vaunua. Säilytyksestä onkin tullut bisnes, jossa käytöstä poistetut tuotantotilat usein toimii varastointipaikkoina korvausta vastaan. Tällaiselle toiminnalle voisi olla tilausta pääkaupunkiseudulla vaikka osuuskuntapohjalla ja vallankin jos ottaisi venemiehet kimppaan.

Tämä oli yllättävä tieto! Suomessa on rekisterissä runsaat 52 000 matkailuautoa. Niistä Trafin mukaan liikennekäytössä oli 30.6.2016 yhteensä 39.241 kpl.

Ja paras matkailukausi menossa?

NYYSSÖNEN KAJ 30.07.2016 13:33

Yllätyskö? Minullakin on matkailukuljin seisonnassa toista kertaa tänä kesänä. No oli se seisonnassa talvellakin 30.10.2015 - 18.5.2016 välisen ajan.

HÄKLI HANNU 30.07.2016 14:50

Niin ja mielestäni vaunujen osuus on liikenteessä lisääntynyt.

KAASINEN PERTTU 30.07.2016 21:55

Olen huomannut että nuorempi polvi lasten kanssa on omaksunut vaunuilun onhan se halvempi vaihtoehto varsinkin jos vaikka perintönä tulee kuulemma joillekin!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.