puskaparkki

SNABB RITVA 23.03.2015 12:53

Miten valitsette hyvän leiriytymispaikan ? Pitääkö maanomistajalta kysyä lupa ? Entä jos on kunnan tai kaupungin maita ?? Mietityttää kun olen uusi ? Mistä saa lisää tietoa ??

POHJANTÄHTI JORMA 23.03.2015 14:37

Netti pullollaan tietoa, tässä pikku esimerkki.

SILMUNEN HANNU 23.03.2015 14:51

"Koskevatko jokamiehenoikeudet matkailuvaunuja? Voiko matkailuvaunun kanssa yöpyä kaikkialla, missä auton pysäköiminenkin on mahdollista vai tarvitaanko jokin muu lupa? Matkailuvaunua koskevat samat säännökset kuin muitakin moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Ajoneuvossa saa yöpyä ja ajoneuvon saa pysäköidä maastoon tien väittämään läheisyyteen, jos turvallinen pysäköinti sitä edellyttää eikä siitä aiheudu alueen omistajalle tai haltijalle kohtuutonta haittaa."

Lähde:http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Usein_kysytyt_kysymykset_jokamiehenoikeu%2817111%29

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 23.3.2015 klo 14:57:36 "Saako järven rannalle leiriytyä asuntoautolla pitkäksi aikaa? Ympäri Suomea ja varsinkin Ylä-Lapissa on suoranainen riesa karavaanareista, jotka joka vuosi ja usean viikon ajan jopa 2 kk asustavat pitkin järvien rantoja, maanteiden ulkopuolella. Näillä asuntoautoilijoilla on jopa karttoja "hyvistä" leiripaikoista teiden ulkopuolella. Nämä alueet kasvavat joka kesä pikkuhiljaa, sillä niistä poistetaan puustoa ja rakennetaan tulisijoja. Näihin paikkoihin jätetään roskat ja joskus jopa tyhjätään wc:t. Onko hiljaisesti hyväksytty, että harvaan asutussa Lapissa teiden varsilla oleviin järviin ja rantoihin ei sovelleta Suomen lakeja? Maastoliikennelaki sallii auton pysäköinnin tien välittämään läheisyyteen. Autoissa ja teltoissa tms. yöpymistä ei ole suoranaisesti rajoitettu. Yleisiä paikkoja koskee uuden järjestyslain mukaiset rajoitukset. Tulenteko ilman maanomistajan lupaa on tietysti kielletty. Roskaaminen on kielletty myös. Jokamies ottaa tavallaan maan hallintaansa tilapäisesti. Tekoa ei pidetä rikoslaissa mainittuna hallinnan loukkauksena, jos teosta on aiheutunut ainoastaan vähäinen haitta. Haitan suuruuden arviointi on vain joskus hankalaa. Maanomistaja saa rakentaa pysäköintiesteitä esim. kivistä."

Samalta sivustolta tämäkin kysymys-vastaus-pari.

KARJALAINEN ALPO 23.03.2015 18:13

Olen ollut yhden yön puskissa aina siellä missä minusta on tuntunut, että en ole kenenkään haittoina. Toisinaan ole ollut maaomistajan luvalla ja toisinaan luvatta.

Esim viime viikolla olin yhden yön Haapajärven kirkon parkkipaikalla hautausmaan aidan vieressä. Aidana takaa ei kukaan tullut valittamaan. Yhden yön olin Runnin kylpylän parkissa, ilman lupaa.

Olen ollut metsähallituksen laavujen lähellä ja käyttänyt nuotiopaikka makkaran paistoon. jne, jne.

Koskaan ei ole kukaan tullut sanomaan, että ei tässä yötään nukkua.

Joskaan en ole leiriytynyt, ei tuoleja tai pöytiä ulos.

SILMUNEN HANNU 23.03.2015 18:37

Samalla ajatuksella mekin olemme toimineet kuin Alpo. Paikka, missä ei olla kenenkään tilelä eikä haittana.

Yleensä yö per paikka, joskus kaksi, jos illalla myöhään ollan tultu ja seuraavana päivänä tehty koko päivän luontoretki, niin ollaan jopa saatettu jäädä vielä toiseksi yöksi, mutta yleensä ollaan ajettu siitä vielä uuden kohteen lähelle yöpymään.

Eli meillä ne puskaparkit yleensä ovat sellaisten luontokohteiden läheisyydessä, mitä halutaan seuraavana päivänä tutkia. Silloin kun vain ollaan matkalla jostain jonnekin, pyritään myös löytämään joku luontokohde missä on kiva aamulla herätä ja tehdä koiran kanssa lenkki ennen matkan jatkumista.

Karttoja tutkimalla ja luonto/retkiopaskirjoja tlukemalla on paikat löydetty, joskus ihan vain tien poskessa olevan mielenkiintoisen opaskyltin peräänkin lähdetty.

Talvella paikat ovat rajatummat lumen takia, silloin voi kelvata jopa huoltiksen piha.

t.Kaarina

KAUKOHARJU PÄIVI 23.03.2015 21:21

En muista kuka laittoi vuosi, pari sitten Tomppaan imutettavan version noista yönylipaikoista. Ovat lähinnä P-paikkoja, mutta yöpymiseen ihan käyttökelpoisia. Ihan kiva apu "uudella" tiellä liikkuessa. Laitoin 1km ennakkovaroitusmatkaksi, joten ehtii pohtia, onkos jano, nälkä vaiko jo yöpaikkaa vailla. Paljon niitä ainakin on ympäri Suomea, sen verran taajaan Tomppa piipittää. P-paikka ei nyt ihan varsinaisesti puskaparkki ole, mutta meille sikeäunisille kelpaa melkein mikä vaan.

KIILTOMÄKI MARTTI 23.03.2015 22:10

luontokohteiden parkkipaikkoja me myös käytämme usein ja patikoidaan niiltä käsin. jos matkaa tehdään ja pikaista yöpymispaikkaa tarvitsemme, poikkeamme kirkon tai hautausmaan parkkipaikalle nukkumaan... naapurin nukkujat ei häiritse :) ja nuorisorallikin on usein pientä. pohjoismaissa kaikissa käytetään paljon noita kirkkojen parkkiksia. aina on saanut rauhassa nukkua. niistä on mukava tehdä kävelyretkiä niihin kyliin tai pikkukaupunkeihin ennen matkan jatkamista. Kiltsu

SIRKIÄ MATTI 24.03.2015 12:21

On hyvä osata erottaa puska leiriytyminen ja matkailuvälineessä yöpyminen toisistaan. Pääsääntöisesti matkailuvälineellä maastossa leiriytymiseen täytyisi saada aina maanomistajalta lupa. Mahdollisuudesta tilapäiseen yöpymiseen puskassa Kaarina jo kirjoittikin tärkeimmät asiat.

Pysäköinti alueilla yövyttäessä ei saa vallata itselleen lisätilaa kalusteita ulos levittelemällä tai markiisia avaamalla (leiriytymällä). Matkailuvälineen itsensä viemän tilan pitää riittää.

Itsestään on selvää, että mitään roskia ja muita jätteitä ei jätetä yöpymispaikoille tuulen levitettäväksi, jso paikalla ei ole sellaista roskista johon roskat mahtuvat. Roskat voi jättää matkan varrella johonkin jätepisteeseen. Samoin kemssan ja harmaavedet saa matkan varrella tyhjennettyä sellaisella huoltoasemalla jossa on asianomaiset tyhjennyspaikat valmiina.

KARJALAINEN ALPO 24.03.2015 15:09

Oheisessa linkissä paikka Puolangalla Saarijärven alueella, jossa saa aivan luvallisesti olla puskassa.

http://www.luontoon.fi/saarijarvipuolanka/palvelut

En ole ollut siellä, mutta ehkäpä ensi kesänä. Mutta vastaavissa olen kyllä ollut.

VALTONEN MARTTI 24.03.2015 22:27

Mihin lie kadonnut myös laillinen puskaparkki. Nimittäin vuosia sitten Metsähallituksen markkinoima, Karavan-lehdessäkin mainostettu.

Ostamalla Metsähallitukselta luvan (hinta oli kai jotain parisataa markkaa) sai yöpyä Metsähallituksen mailla matkailuajoneuvollakin.

Koko homma on hiljaa hautautunut historian hämäriin. Muistaakohan kukaan muu teistä sellaista?

Käyttäjän lisäys viestiin 24.3.2015 klo 22:28:34 ...niin ja se oli muistaakseni vuoden voimassa.

KOISTINEN TOIVO 25.03.2015 07:10

Metsähalitus kavaili teilleen parkkimaksua, mutta asia loppui, kun parkeeraajien valvontaan ei henkilökuntaa olisi riittäny, ja paikallisten marja- ja mettämiesten vastustus oli. Saattaa olla, että semmoisen maksun voi vapaaehtoisesti maksaa. Tosin pohjoisessa saa kyllä marjareissulla parkeerata autonsa, ja vaikka yöpyä mettähallituksen teillä. Pitää vaan huolehtia, että ei tuki tietä puutavara, ja muulta liikenteeltä. Tietysti siisteys on hyvä tapa. Toivopoika

NÄRHI JUHA 25.03.2015 08:54

Ritva,

Tässä selkeät vastaukset sinulle:

www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

(vaikka toki tääällä kirjoittavat aina tietävät ihan kaikesta kaiken...geneetinen lahja joillakin)

VALTONEN MARTTI 25.03.2015 12:21

Noin se varmaan mennyt kuin Toivo sanoo..se metsäparkki.

SIRKIÄ MATTI 25.03.2015 13:06

Kopio: "Tässä selkeät vastaukset sinulle:

www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

(vaikka toki tääällä kirjoittavat aina tietävät ihan kaikesta kaiken...geneetinen lahja joillakin)" Kopio loppuu.

Moottoriajoneuvolla maastossa kulkeminen ei kuulu jokamiehen oikeuksie piiriin.

Moottoriajoneuvoiila ajoa maastossa rajoittaa maastoliikennelaki. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19951710

Yleisesti meilä käytössäolevat matkailuajoneuvot eivät ole maastoajo kelpoisia.Vaan tarvitsevat kuluväyläkseen rakennetun tasaisen ajouran. (metsäautotie tai vastaava lyhyt ajoura pisto teltä maastoon).

.Jokamiehenoikeudella et saa

haitata maanomistajan maankäyttöä tehdä avotulta toisen maalle häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähellä asumuksia tai meluamalla roskata ympäristöä ajaa moottoriajoneuvolla maastossa

Puskaparkissa yöpyvä ei siis voi vedota jokamiehen oikeuksiin yöpaikkansa valinnassa.

Silti löytyy paljon hyviä rauhallisia puskaparkki paikkoja aoväylien välittömästä läheisyydestä.

KOISTINEN TOIVO 25.03.2015 13:42

Karavanari hommassa on metsäautotiet yleensä marginaalista käyttöaluetta. Virallisille viehekalastusalueille on yleinen tie, ja usein myös parkkipaikat, joissa lienee voi yöpyä. Marjareissuilla on yleiset metsätiet myös karavaanareiden käytössä, samoin niiden varsilla parkkeeraileminen. Valtateiden varsillaa on tas levähdysalueita, joissa voi levähdellä. Telttamatkailua taas koskee jokamies oikeudet, ja velvollisuudet. Myös talon lähellä ollessa voi käydä kysäsemässä parkeeraus asia, jos on tarvis. Minusta tuntuu, jotta etelämmällä suomessa voi puskailu olla jopa hankalmpaa hommaa kun täällä. Jos täällä sattuu kohalle semmoinen mettäliittymä, joka ei johda kauemmas, eikä asutusta ole lähimailla, niin en usko kenenkään pahastuvan jos parkkeeraa siihen, ja vaikka nukahtaa. Jos sattuu isänällä menoa sinne, niin pyytää, että odota niin siirrän kulkimen pois edestä. Sisteydestä kun huolehtii, niin karavaanareiden maine vaan kasvaa. Ihan normaalila järjellä täälä pärjää. Toivopoika

VALTONEN MARTTI 25.03.2015 20:46

Niiden n. 40 vuoden aikana jona olen Lapissa käynyt on kaksi asiaa muuttunut näkyvästi.

Tiet on saaneet päällysteen, muuttuneet leveämmiksi ja suoremmiksi. Ei kaikki.

Toiseksi, mettäautotiet ja muut pikku liittymät 'ei mihinkään' on suljettu puomeilla. Ei kaikkia.

KOISTINEN TOIVO 25.03.2015 21:07

Näin se sivistys leiää tänne pohjankin perukoille. Toivopoika

VÄLIAHDE JUSSI 26.03.2015 17:00

Kyllähän ne tulee sanomaan jos se jotain häritsee sitten,vain pitää siirtyä parenpaan paikaan.Ei siinä sen kummenpaa ole kun, on oma agrikaatti mukana ei ole edes riipuvainen auringosta.Noihin virtavarkaisiinkin olen törmännyt toisin Neuvostoliitossa ja Venäjällä.En tiedä onko kysymyksessä samaa ,mutta tie.

KURKINEN MATTI 27.03.2015 17:54

tervehys ritva

voit yöpyä missä haluat kun ei ole haitaksi liikenteelle, eikä toisen nurkka juuressa. katsele vain sellainen paikka mikä mukavalle tuntuu ja ole siinä, ei kannata alkaa noita jokamiehen oikeuksia yms. ruveta täällä vääntämään kun asiasta on puolesta ja vastaan mielipiteet.

hyviä puskaparkkeja sinulle

WILHELMSSON LEIF 29.03.2015 18:18

Parkkipaikka jossa ei ole mitään kieltoa niin siitä vaaan. Mutta ei mitään kalusteita markiisia tai grilliä ulos. Jos ottaa jotain ulos se on leiriytymistä niin se ei käy missään muussakaan maassa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.