Viroon ja Norjaan pääsee taas - lähimatkailun rajoituksia puretaan osittain

Viroon ja Norjaan pääsee taas - lähimatkailun rajoituksia puretaan osittain

12.6.2020

Suomen hallitus linjasi sisärajavalvonnan osittaisesta jatkamisesta sekä ulkorajaliikenteen rajoittamisesta edelleen 14.7.2020 asti. Ihmisten kulkemista ja liikennettä helpotetaan ensisijaisesti samankaltaisessa tautitilanteessa olevien maiden välillä. Päätös tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Norjaan ja Baltian maihin voi matkustaa matkailuajoneuvoilla vapaasti.

Sisärajavalvonta muuttuu 15.6. tiettyjen maiden ja liikennemuotojen osalta

Sisärajavalvonta Suomessa poistuu 15.6. alkaen:

  • Suomen ja Norjan väliseltä maarajalta
  • Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan välisestä lentoliikenteestä ja säännöllisestä lauttaliikenteestä
  • huvialusliikenteestä eli yksityishenkilöiden matkailusta omalla veneellä

Sisärajavalvonta jatkuu edelleen Suomen ja muiden kuin edellä mainittujen Schengen-maiden välisessä liikenteessä. Näin ollen sisärajavalvonta jatkuu esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä.

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei henkilöllä ole tähän lakiperusteista estettä. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Jokainen meistä pystyy omalta osaltaan ehkäisemään koronaepidemian leviämistä noudattamalla matkustussuosituksia ja hygieniaohjeita.

Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteenisuositukset. Matkailijan tulee itse selvittää oman matkavakuutusturvansa kattavuus pandemiatilanteessa. Jokaisen matkalle lähtijän kannattaa tarkistaa voimassa olevat kohdemaan maahantulo- ja karanteeniohjeet kohdemaan viranomaisten nettisivuilta.


Ulkorajoilla rajoitukset jatkuvat

Rajaliikenteen rajoitukset jatkuvat nykyisellään ulkorajalla eli Venäjän rajalla ja muista kolmansista maista saapuvien kohdalla 14.7. saakka. Ulkorajoilla sallitaan paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne Helsinki-Vantaan lentokentällä ja muu välttämätön liikenne. Suomen kansalaisen perheenjäsenten maahanpääsy on mahdollista kansallisuudesta riippumatta.


Karanteeniohjeisiin muutoksia

15.6. alkaen omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi, Saksa ja Venäjä. Omaehtoista karanteenia ei tarvita, jos henkilö saapuu Virosta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Tanskasta tai Islannista. THL:n ohjeistaman 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenin sisältö ei sinänsä muutu. Omaehtoisessa karanteenissa voi liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen on mahdollista.Lauttaliikenne Viroon

SF-Caravanin jäsenille etua tarjoavien varustamoiden, Eckerö Linen, DFDS:n ja Tallink Siljan vapaa-ajan risteilyt ja reittimatkat ovat taas varattavissa.

Vapaa-ajan matkustamisen lipunmyynti m/s Finlandialle ja m/s Finbo Cargolle on avattu ja laivat siirtyvät normaaliaikatauluun

Tallink Siljan risteilyt ja matkat ovat taas varattavissa

DFDS vie Hangosta Paldiskiin

 

Lisätietoja: SF-Caravan ry, Timo Piilonen, puh. 050 592 6561

Valtioneuvosto: Lähimatkailun rajoituksia puretaan osittain, ulkorajoilla rajoitukset pysyvät ennallaan

SF-Caravan ry:n tiedotteet koronaviruspandemiaan liittyen