Suomalaiset kirmaavat tänä kesänä suurin joukoin lomamatkoille - Kotimaan tapahtumat houkuttavat, samoin Euroopan aurinkokohteet

Suomalaiset kirmaavat tänä kesänä suurin joukoin lomamatkoille - Kotimaan tapahtumat houkuttavat, samoin Euroopan aurinkokohteet

13.6.2017

Liekö syynä talouden elpyminen, mutta tänä kesänä suomalaiset aikovat matkustaa ennätyspaljon. Kevään ja alkukesän epävakaat säät ovat saaneet suomalaiset haaveilemaan etelän lämpimistä aurinkokohteista, ja monen matkanjärjestäjän kesäkuun matkapaketit on myyty jo lähes loppuun. Myös räätälöityjä matkapaketteja koostetaan asiakkaiden toiveiden ja matkakohteiden hotellitarjonnan mukaan yhä enemmän. Suuri osa suomalaisista aikoo lomailla kesän aikana myös kotimaassa.

Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL toteutti toukokuussa yhdessä jäsenyritystensä kanssa kesälomakyselyn, jonka avulla kartoitettiin suomalaisten kesälomien aikaisia matkustussuunnitelmia. Lähes jokainen kyselyyn vastanneista matkustaa tai harkitsee matkustavansa kesälomallaan. Matkalle lähtevistä noin 75 prosenttia aikoo tehdä vähintään kaksi matkaa, ja noin 57 prosenttia käyttää rahaa lomailuun tänä kesänä vähintään 1 000 euroa. Rahankäyttö on reilulla puolella samaa luokkaa kuin edellisenä vuonna. Noin 28 prosenttia sanoo käyttävänsä rahaa lomailuun enemmän ja noin 12 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.  Noin 10 prosentilla on kesän matkasuunnitelmien laajuus vielä suunnitteluasteella.

Lomien majoitusmuodoista yksi on ylitse muiden, sillä lähes 65 prosenttia kaikista vastaajista aikoo majoittua hotelliin, hostelliin tai muuhun vastaavaan maksulliseen majoituspalveluun. Muissa majoituksissa, muun muassa matkailuautoissa ja laivalla majoittuu lomansa aikana 14 prosenttia vastaajista. Sukulaisten tai ystävien luona tai omassa vapaa-ajan asunnossa tai mökissä aikoo vastaajista majoittua reilut 20 prosenttia.

Kesällä tehtävien matkojen määrä ja matkakohteiden suosio heijastuvat selkeästi matkojen pituuteen. Ne vastaajista, jotka ilmoittavat tekevänsä kesän aikana vain yhden lomamatkan, panostavat siihen selvästi enemmän kuin muut, sillä heistä noin 37 prosenttia aikoo tehdä 7-10 päivää kestävän matkan. Kaksi tai useamman lomamatkan tekevät suosivat 2-3 päivän pyrähdyksiä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän tammikuisilla Matka-messuilla lanseeraamaan Löydä Suomesi -lomahaasteeseen vastataan hienosti kyselymme tulosten perusteella. Mitä useamman matkan vastaaja aikoo kesän aikana tehdä, sen vahvemmin vastauksissa korostuu kotimaan rooli matkakohteena. 100-vuotisjuhlaansa viettävä Suomi tarjoaakin upean kattauksen kiinnostavia ja viihdyttäviä kesätapahtumia, joista löytyy sopivaa tarjontaa jokaiseen makuun.

Niistä vastaajista, jotka aikovat panostaa vain yhteen kesälomamatkaan, matkan suuntana yli puolella vastanneista ovat Keski- ja Etelä-Euroopan kohteet.

  • Suomalaisten perinteiset suosikkikohteet Kreikka ja Espanja ovat selvästi säilyttäneet johtoasemansa. Viime vuosina suosiotaan lisännyt Kroatia jatkaa kasvulinjalla samoin kuin muutaman vuoden ajan vaatimattomampia kasvulukuja osoittanut Bulgaria, joka on taas kirimässä suomalaisten suosikkikohteiden listalla ylöspäin. Poliittisen epävakauden vuoksi matkatarjonta Suomesta Turkkiin on edellisvuosia selvästi huomattavasti vähäisempää, mutta uskollisen asiakaskunnan ansiosta myös Turkki pysyttelee suomalaisten matkakohteiden kymmenen kärjessä -listalla, ynnää Suomen matkatoimistoalan liiton SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Kesälomalla halutaan nauttia rentoutumisesta ja suositaan lyhyitä lentomatkoja. Tämän vahvistaa myös tuore selvityksemme, jonka mukaan kaukokohteiden suosio jää melko pieneksi vain reilun parin prosentin vastaajista ilmoittaessa matkustavansa kesälomallaan johonkin Euroopan ulkopuoliseen kohteeseen.

Myös Suomen lähialueille (Baltia, Venäjä ja Pohjoismaat) tehtävät matkat erottuvat kyselymme tuloksissa, kun viidennes vastanneista kertoo matkustavansa Suomen naapurimaissa.

  • Baltian maihin suuntautuneet matkat ovat olleet lähivuosina hurjassa kasvussa ja suosio näyttää jatkuvan. Lähialueille suuntautuvien matkojen varaukset tehdään muita matkoja myöhäisemmässä vaiheessa, joten todellisten matkojen määrä kasvanee vielä toukokuussa tehdyn kyselyn luvuista, arvelee Mäki-Fränti ja kehottaa samalla suomalaisia olemaan tarkkoja siinä, että ostavat matkansa luotettavilta, kuluttajansuojaa ja alan lainsäädäntöä noudattavilta toimijoilta.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, Suomen matkatoimistoalan liitto ry, puh. 040 575 1303 sekä SMALin jäsenyritykset http://www.smal.fi/fi/Jasenisto.
Ministeri Mika Lintilän lomahaasteesta lisätietoja https://tem.fi/elinkeinoministeri/-/asset_publisher/-lomahaaste-loyda-suomesi-matkailun-haastekampanja-kaynnistyi.

Liitteenä kyselyn tuloksia avaava infograafi

---------------------------------

Kesälomakyselyn toteutti Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL yhdessä jäsenyritystensä kanssa. Kyselyä ovat jakaneet sosiaalisen median ja internet-sivujen kautta niin matkatoimistot ja matkanjärjestäjät kuin muut matkailualan toimijat kuljetusyhtiöistä ja muista matkailupalveluiden tuottajista matkailualan oppilaitoksiin. Vastauksia 2.–23.5.2017 toteutettuun kyselyyn saatiin 1 855.