Sähkö Euroopassa

JYLHÄ HANNU 26.05.2008 08:17

Parin viikon päästä lähdetään Italiaan Kroatiaan ja nyt havahduin sähköongelmaan. Vai onko ongelmaa? Minkälaiset reijät siellä mahtaa tolpassa olla? Löytyykö adaptereita vai täytyykö vaihtaa letkunpää. Ja mitenkä läpikulkumaa Saksassa.

Hannu

JANHONEN MATTI 26.05.2008 09:19

Kun sinulla on kaapeli jossa on europäät ja varalla lyhyt shuko-adapterijohto niin pärjään Kroatissa, Saksassa ja Italiassa. Valtaosa sähkökaapeista on vielä pitkään varustettu shuko-rasioilla. Respasta saa panttia vastaan lainaksi adapterin jos joku muu rasiatyyppi on alueella käytössä.

KORPPI SEPPO A J 26.05.2008 10:25

Lisätään vielä. Kunhan siinä adapterin shukopistokkeessa on maadoitusta varten myös reikä, niin pärjäät vielä paremmin. Monissa ent.itäblokin maissa on shukorasiassa maadoitus tappina. Samoin Ranskassa.

Luonnikasta reissua.

KATAJISTO VESA 26.05.2008 17:02

Myös Belgiassa shukopistokkeiden maadoitus on hoidettu tapilla, joka siis mahdollistaa pistokkeen liittämisen vain tietyin päin pistorasiaan.

Pistorasian epäsymmetrisyydellä ei liene yleensä suurta merkitystä, mutta esim. Belgiassa joillakin alueilla 230V jännite toteutetaan kahden sellaisen vaiheen välillä, joilla molemmilla on jännite-ero maadoitusjohdon kanssa (ns. nollajohdon ja maan välillä on siis jännite-ero). Kannattaa siis suhtautua varovaisuudella sähköasennuksiin.

MIETTINEN MIKKO T 27.05.2008 06:45

http://kropla.com/electric2.htm Tuossa luettelo!

RUONTI KARI 27.05.2008 23:28

Hei Vesa,

Tuo belgian sähköhomma kuulostaa todella erikoiselta. Suomessa 3-vaihesähkössä on kahden vaiheen välinen jännite 380 V, ja toisaalta jos tuohon pistorasiaan olisi kytketty kaksi 'samaa' vaihetta ei niiden välillä olisi jännite-eroa lainkaan, ainoastaan maata vastaan ja miten laitteet sitten toimisivat. Voiko siis Belgian yhden vaiheen jännite olla alempi kuin 220 jotta kahden eri vaiheen jännite-ero päätyisi 220-230 v jotta laitteet toimisi. Olisiko sinulla vielä tarkempaa tietoa asiasta ?

KATAJISTO VESA 28.05.2008 08:01

Hei!

Belgian sähköjärjestelmä (ja muidenkin vastaavaa järjestelmää käyttävien alueiden) on tosiaan harvinainen, eikä sitä yleensä tunneta.

Lyhyt kuvaus löytyy mm. seuraavalta nettisivulta (TKK): http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/wire_mains.html

Lainaus:

"There are also some special wiring used in some places. Another much rarer scheme is 230V between phases and no neutral in the supply. Houses are then fed two phase wires, neither of which is necessarily anywhere near earth potential. This is used in at least in Norway coutries in some locations. Also in some places in Belgium three phase 220 across the phases (= 127 phase to earth/neutral) is used on older domestic dwellings (new installations are 400/230 3 phase, neutral, earth). For this reason all Belgian fuseboards (whether actual fuses or circuit breakers) protect both current carrying wires irrespective of supply type."

Käytännössä siis esim. kattovalaisinta asentaessa ei kannata luottaa pelkästään jännitteen poiskytkentään pelkästään katkaisijasta, vaan on parempi käydä sulakekaapilla.

HYTTILÄ ESKO O 28.05.2008 08:11

""This is used in at least in Norway coutries in some locations. Also in some places in Belgium""

En ole koskaan huomannut Norjassa ja Belgiassa mitään erityistä sähkön suhteen. Ilmeisesti noita paikkoja ei ole paljoa, eivät osuneet kohdalle , taikka eroavaisuutta ei huomannut :p

ps kun EU:ssa on kaikki harmonisoitua ja direktiivien alaista niin miten tuo on Belgiassa mahdollista, soitelkaa jollekin komissaarilobbarille heti.

AHOLA JARI 28.05.2008 11:18

Norjahan on ollut aina vähän poikkeava valtio sähkön suhteen - no, eihän tuo kuuluu EU:hukaan... nollaton 2~jännitejakelu kuluttajille, jossa vaiheiden välinen jännite ei olekaan 400V(380V) vaan 230V(220V). Eli jotta Eurooppalaiset 230V(220V) 1~kulutuskojeet toimisivat heidän verkossaan, ei kuluttajille nollaa ole tarjolla, jottei joku mene käyttämään laiteita 127V (=220/√3)vaihejännitteellä.

Mutta näköjään Belgiassakin on tuota samaa "nollattomuutta". Mutta niinhän se on meilläkin on, että nollajohdinta tulee käsitellä kuin se olisi äärijohdin. Erona vaan noihin kahteen maahan on se, että potentiaaliero suojamaajohtimeen meillä pitäisi olla matalajännitteen puolella, liki 0V (vanhoissa asennuksisssa <75V). Belgiassa ja Norjassa tosiaan saa varautua saamaan molemmista johtimista suojamaahan nähden 127 V (eri vaihekulma). Siksipä noissa maissa kaikki kytkimet ja suojalaitteen ovatkin 2-napaisia 1~asennuksissa.. Liekö heillä ollut aikoinaan ajatuksena, että on "turvallisempaa" saa sähköiskussa 127V kuin 220V...

Toivottavasti kukaan omatoimiasentaja edes Suomessakaan ei ole mennyt asentelemaan matkailuvaunuihin tai -autoihin koteihin tarkoitettuja esim. 230 VAC valaisimia kiinteästi asennettavien normaali (1)kytkimien (1-nap.) kautta. Kotoa tuodun esim. pöytävalaisimen (230V) kytkimen liitäntäjohdossa pitäsi olla 2-napainen, mutta ei kyllä kaikissa vanhemmissa ole. Siksi lamppua vaihtaessa onkin syyttä varmistaa jännitteettömyys irroittamalla valaisin pistorasiasta..

JYLHÄ HANNU 29.05.2008 12:25

Kiitos kaikille vastaajille. Luulen, että nyt on oikeanlaiset johdonpäät ja adaptereita repullinen. Jos nämä ei käy, niin vaihdetaan tolpanpää. Ihan kaikkea en ymmärtänyt kun en ole insinööri, mutta sen tajuan, että kaikki sähkö on positiivistä paitsi sähköisku ja sähkölasku.

Hannu

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.