Tervehdykset

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

SINÄ OLET TÄRKEÄ JA ME KUULUMME YHTEEN! 

Viime vuodet ovat laittaneet asioita tärkeysjärjestykseen. Tuskin on mitään sen tärkeämpää kuin harrastuksemme edistämä yhteenkuuluvuuden tunne ja halumme tutustua uusiin ihmisiin ja ympäristöihin. On erityinen ilo saada sinut vahvistamaan näitä meille tärkeitä asioita. Tervetuloa keskelle Suomea Kiuruvedelle Pohjoismaisille Karavaanipäiville 7.-11.7.2024!

Me Pohjoismaat olemme erityisessä asemassa Euroopassa. Karavaanariharrastukseen kuuluu vapaus ja vastuullisuus sekä ihmisten virkistykseksi tarjolla oleva luontoyhteys parhaimmillaan.  Olemme Euroopan metsävyöhyke ja hiilinielu. Pohjoismaiden erityispiirteisiin kuuluu ympäristömme kunnioittaminen ja sen kanssa harmoniassa eläminen. Juurevaa ja maanläheistä ihmisen kokoista elämää. 

Tässä ajassa on helppo kadottaa tuntuma perusasioihin.  Siksi olen innoissani mahdollisuudesta kokoontua Pohjois-Savoon. Kiuruvesi on suomalaisen metsäosaamisen sekä maatalouden ydinalueita. Se edustaa alansa kansainvälistä huippua ja vaalii syvällistä yhteenkuuluvuuttamme luonnon ja kasvun kanssa. Alue on keskeinen maatalouden ja ruoantuotannon keskus. Vuoden 2024 NCT antaa meille mahdollisuuden kytkeytyä omakohtaisesti perusasioihin – kaikin aistein. Tartumme vastuullisuuteen omakätisesti. Tulemme istuttamaan hiilidioksidia sitovia puun taimia omin käsin. Jokaisen niistä odotetaan sitovan noin 600 kg hiilidioksidia. Suomessa karavaanari tuottaa keskimäärin vähän yli 1 000 kg hiilidioksidia harrastuksen puitteissa. Karavaanari on osa ratkaisua, ei osa ongelmaa! Saamme myös tiivistä tietoa todellisesta metsätalouden osaamisesta. 

Tämä aika avaa myös uusia näkökulmia pohjoismaiseen yhteisöön. Kiuruvesi tarjoaa erinomaisen kehyksen tunnistaa yhteinen historiamme ja omien kulttuuriemme yhteistä taustaa. Olemmehan kuuluneet jopa samaan valtakuntaan, kehittäneet yhteiskuntaa ja hyvinvointia yhdessä sekä vuosisatoja piirtäneet rajaa itäisen ja läntisen kulttuurin välille. Niin sodassa kuin rauhassakin. Tutustukaamme kiinnostavaan ja meitä yhdistävään historiaan yhdessä. 

Haluan myös toivottaa sinut lämpimästi mukaan juhlistamaan järjestömme SF-Caravan ry:n kuusikymmenvuotisjuhlaa, jonka päätapahtuman olemme halunneet sijoittaa jatkumaan suoraan oman karavaanaritapahtumamme jatkoksi. Teemamme juhlavuodelle on vapaus ja vastuullisuus, meille tärkeät asiat. Tervetuloa suomalaiseen karavaanarijuhlaan ja tapaamaan lisää ystäviä! 

Tule mukaan ja tehdään tästä yhdessä ystävien kokoontuminen arvokkaiden asioiden ääreen.

Olli Rusi

SF-Caravan ry puheenjohtaja


SF-CARAVAN YLÄ-SAVO RY PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Toivotan omasta ja koko yhdistyksen puolesta teidät tervetulleiksi Juhlaviikolle 2024 Kiuruvedelle.

Ylä-Savo on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajoilla oleva seutukunta. Virallisesti yhdistykseemme kuuluu kymmenen kuntaa. SF-Caravan Ylä-Savo ry on perustettu v. 1980. Toiminta sijoittui aluksi Iisalmessa olevalle Koljonvirran leirintäalueelle. Vuonna 1990 oma alueemme perustettiin Vieremän Salahmille Hiilimutkaan, joka sijaitsee Salahmijärven rannalla. Aiemmin Hiilimutka oli toiminut Vieremän kunnan omistamana leirintäalueena, joka oli lopettanut toimintansa. Toimimme aluksi kunnan vuokralaisina. Myöhemmin alue ostettiin kunnalta ja naapurilta hieman lisämaata omaksi.

Juhlaviikon järjestelyt otimme innolla, ilolla kuin myös nöyrin mielin vastaan, kun tällainen kunnia meille suotiin. Järjestelyjä on helppo valmistella, kun järjestäjä kumppaneilla on kokemusta ja ammattitaitoa suurten tapahtumien järjestämisestä. SFC Ylä-Savo ry oli mukana v. 1989 järjestämässä liiton 25 v juhlatreffejä, jotka pidettiin silloin Iisalmessa Koljonvirran leirintäalueella. Tapahtumaan osallistui noin 600 vaunukuntaa. Nyt onkin hyvä hetki tulla tutustumaan Ylä-Savoon ja viettämään juhlava viikko Kiuruvedellä, missä on erinomaiset puitteet järjestää tapahtuma ja kaikki palvelutkin löytyvät aivan lähietäisyydeltä. Teidän ei tarvitse muuta kuin ajaa paikalle. Tarpeelliset elintarvikkeet, juomat, vaatteet, kengät, ym. jopa ajoneuvosi katsastus onnistuu Kiuruvedellä. Aikaahan kannattaa varata Ylä-Savossa viettämiseen enemmänkin kuin Juhlaviikko. Jatkuuhan juhlahumu Kiuruvedellä vielä seuraavan viikon ja nähtävää riittää ympäristökuntienkin alueilla. Meidän yhdistyksemme oma alue, Hiilimutka sijaitsee noin 30 km etäisyydellä Kiuruveden keskustasta. Se sijaitsee myös historiallisella alueella liittyen Salahmin ruukkiin, missä valmistettiin rautamalmia 1800-luvun alkupuolelta alkaen sadan vuoden ajan.

Ystävällisin terveisin

Antti Niskanen

SF-Caravan Ylä-Savo ry, puheenjohtaja


Kiuruvesi – Elämää kaikilla aisteilla  

Kiuruveden kaupunginjohtajana minulla on suuri ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi viettämään Pohjoismaisia karavaanipäiviä Luomu-Suomen pääkaupunkiin Kiuruvedelle vuonna 2024.  

Paikkakunnallemme on vahvat perinteet isoista tapahtumista, sillä Kiuruvedellä on esimerkiksi järjestetty vuosikymmenten ajan Iskelmäviikko -tapahtumaa, joka on valtakunnallisesti tunnettu ja suosittu iskelmätapahtuma. Iskelmäviikkojen aikana Kiuruvedelle tulee runsaasti karavaanikuntia, yli 700. Tässä mielessä tuntuu tosi mukavalta, että vuonna 2024 meillä on useampana viikkona suuri määrä karavaanikuntia viettämässä aikaa keskellä kauneinta Suomen maaseutua, kun saamme järjestettäväksi Pohjoismaiset karavaanipäivät sekä SF-Caravan ry:n 60-vuotisjuhlavuoden päätapahtuman.  

Kiuruvesi on suomalaisen maaseudun sydän. Lisäksi meitä on tituleerattu Suomen villeimmäksi kunnaksi. Meillä ihmiset elävät kiireettömästi kaikilla aisteilla runsaiden elämisen mahdollisuuksien keskellä ja saavat menestyä omana itsenään. Olemme maatalouden suunnannäyttäjä - meillä myös eläimet ja luonto voivat hyvin.  

Tahdomme kääntää vahvuudet menestystekijöiksi ja heikkoudet vahvuuksiksi. Lisäksi hyödynnämme mahdollisuudet täysimääräisesti.  Haluamme olla järkivihreän talouden edelläkävijä. Maa- ja metsätalous ovat Kiuruveden ja koko alueemme kivijalkoja. Jotta nämä pysyvät elinvoimaisina, tarvitaan kestäviä ratkaisuja elinkeinon kilpailukyvyn ja kannattavuuden ylläpitämiseksi. Haluamme panostaa myös kestävään matkailuun.  

Kiuruvesi on Suomen ruoka-aitta. Olemme omavaraisuusmittareilla maan kärkijoukkoa, sillä Kiuruvesi on Suomen suurin naudanlihan tuottaja ja maidontuotannossakin olemme maan kärkisijoilla. Kiuruvedellä on esimerkiksi 25 000 nautaa. Eli yhtä kiuruvetistä kohden kolme nautaa. 

Kiuruvesi sijaitsee Ylä-Savossa, jossa on runsaasti näkemistä ja kokemista. Tarjoamme siis elämyksiä kaikille aisteille. 

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi Kiuruvedelle ja Ylä-Savoon.  

Ystävällisin terveisin, 

Juha-Pekka Rusanen 

Kiuruveden kaupunginjohtaja