Talvisäilytys

SALMIRINNE PEKKA 20.09.2010 17:48

Tarkoitus on pistää matkailuvaunu (Solifer 450 Artic) talvehtimaan kylmään varastotilaan katon alle. Mitä kaikkea tässä tulisi nyt ottaa huomioon, onko esimerkiksi akkku viisasta ottaa talveksi pois. Olen lueskellut palstoja ja näköjään jotkut panee vaunuun kosteuden poistoon erinäisiä palleroita tai jopa kissanhiekkaa. Arvelisin kyllä että tarpeetonta. Nesteet varmaan kannattaa mittauttaa, näillä korkeuksilla kun pakkastakin tuppaa olemaan, kuten viime talvi taas muistutti. Mutta mitä muuta?

TERVO JARI 20.09.2010 18:30

Ällävika..... ;-)))

Hiiribaari ja kaikki mikä hiemankin elintarvikkeele "haisee" kauaksi vaunusta, Jolloin hiiret jättänevät vaunun rauhaan.

Akkukin pärjää siellä vaunussa + napa irti muutaman kerran lataat talven aikana akun = OK

Kosteuden kerääjät voit jättää pois kunhan ilmanvaihtoa ei tukita . . .

Olen ajatellut sellaistakin että mitä ne asuntovaunun metalliosat tykkää kun maantiesuolaa on märkänä samassa tilassa ? Ruostuukohan metalliosat ? ?

Asiat voi kääntyä "päälaelleenkin" ? Vai kuinka ? ?

Viisaammat vastatkoon tuohon suola asiaan . . .

KONTINAHO ALPO 20.09.2010 18:42
Kylläkait jotkut tekee jos minkälaisia temppuja talvisäilitykseen. Minä olen ottanut Akun irti tuonne autotallin nurkkaan kunen viitti käydä latailemassa sitä, Lämmityslaitteen nesteen pakkaskestävyys kait olis hyvä tarkistaa,ei kyllä riko putkistoja vaikka vähän hyhmettyykin.Vesiputket puhallettava tyhjäksi.

Kasettivessan kierrettävä vesipumppu tyhjättävä, mulla kylläkin jääty rikki viime talvena,ilmeisesti jäi vettä letkunmutkaan, Nyt pistin sinne auton jäähdytin nestettä ja pumppasin sitten tyhjäksi. Keväällä näkee onnistuiko temppu.

VALTONEN MARTTI 20.09.2010 19:21

Vielä kaikista nurkista villakoirat pois,istuinpatjat käännä pitkien sivujensa varaan pystyyn,jääkaappi tietysti kuivaksi ja raolleen,akku kyllä tarvii latausta noin 2-3kk välein vaikka olisi lämpimässäkin.Keula pystyyn jotta vedet ei seiso katolla.Kattoluukkujen ympäriltä ainakin lumet usein pois.Ja tosiaan vesi pois kaikkialta minne joskus olet sitä laittanut.Renkaisiin vähän lisäpainetta.MV

VALTONEN MARTTI 20.09.2010 19:30

Katoin uudestaan aloitusta,katon alla ei tietysti ole väliä vaunun asennolla,eikä luntakaan varmaan tule.Artic 450:stä käytin itse 11 vuotta,jäi mieleen parhaana ja huomaamattomimpana vedettävänä kaikista tähänastisista vaunuistani,joista 4 Soliferia.MV

HALMEENMÄKI JUHANI 20.09.2010 20:08

Tervo: ei se suola sieltä muovipytystä karkaa haihtumalla, kunhan itse katsoo ettei läikytä keväällä sisälle. Kosteudensyöjän käytön jälkeen ei ole itsellä enää mikään homehtunut, ilman kylläkin. Solivieteri ja kesäauto. Se pahin keli on kevät kun kosteus & lämpötila vaihtelee eestaas päivä/-yö-välillä.

KOSKINEN OLLI 20.09.2010 22:55

25 vuotta ilman kosteudenpoistoa ja nyt muutama vuosi kosteudenkerääjän avulla talvehtii minun kalusto. Kokeilin aikoinaan kissanhiekka, ei se minua vakuuttanut, mutta maantiesuola todella toimii. Se miksi käytän, on se vähän niinkuin vakuutuksen ottaisi ;D

VALTONEN MARTTI 21.09.2010 14:24

Kokeilin yhtenä talvena merisuolalla.Laitoin kolme lautasellista sitä vaunuun eri puolille.Jotkut kun lehdessä kertoivat miten oli lautasilla vettä keväällä samalla konstilla.Ei tullut minun lautasille pisaraakaan,liekö suolassa sitten ollut jotain imeytyneenä.Ei vakuuttanut.Tuskin kyllä on haitaksikaan.MV

PALIN MATTI 21.09.2010 15:30

Se kosteuenpoistaja on vuorisuolaa, ei merisuolaa. Siis sitä, mitä ennesvanhaan kylyvettiin maanteillekki. Semmosia liuskemaisia rakkeita.

Kosteuenpoistajassa se suola haihtuu olemattomiin ja tilalle tullee suolavettä siihen alusastiaan.

VALTONEN MARTTI 21.09.2010 17:02

Minä kun luulin että kaikki suola sitoo nestettä,vaan jos tuota kokeilisi niin pitääkö hiippailla yöllä Destian varastolle "ostoksille" vai odotanko talvea,kun ensimmäinen "kirottu" suolankylväjä menee läheltä ja silpaisen kuormasta vähäsen.Kiitos muuten oikaisusta PM:lle MV

VALTONEN MARTTI 21.09.2010 17:05

Ai niin,nythän niillä on vain liuossuolaa,siinä on neste jo valmiina.Ei onnistu.MV

HALMEENMÄKI JUHANI 21.09.2010 17:53

Sitä "kiinteää maantiesuolaakin" saa kuulemma, ostoerä vaan on pikkusen suuri. Taitaisi saada pari vaunua täyteen kerralla...

Ja ei se suola katoa, vaan siihen imeytyy kosteutta, joka muuttaa sen nestemäiseksi suolaliuokseksi.

Silicagel toimisi myös, mutta on turkasen kallis investointi.

TERVO JARI 21.09.2010 18:32

http://www.omatmerkit.inex.fi/default.asp?viewID=1474&productID=587

silikageeliä . . .

Mutta työlästä käyttää, pitäis aika-ajoin kuivata uunissa . . .

Muuttaa väriä kostuessaan . . .

Se toimiva vaihtoehto on tuo

Motonetin:

http://www.motonet.fi/web/guest/muut#query=kosteudenpoistaja

PALIN MATTI 21.09.2010 18:55

"Ja ei se suola katoa, vaan siihen imeytyy kosteutta, joka muuttaa sen nestemäiseksi suolaliuokseksi."

Niin tosiaan, eihän jääkään lähde joista, järvistä ja meristä. Siinähän se on veden pinnalla koko kesän. Emme vain huomaa sitä, koska se on muuttanut olomuotoaan. Niinkuin se suolakin siinä kosteudenimijässä.

Fyysisesti se suola katoaa siitä kuivauspallon suolahäkistä ja valuu ilman sisältämään veteen liuenneena nestemäisenä sinne alasäiliöön.

GRÖNLUND JORMA 21.09.2010 20:13

Kosteudensyöjissä käytetään kalsiumkloridia. Se kerää kosteuden tehokkaasti ilmasta, ja valuttaa nesteen "allensa". 25 kilon säkeissä saa rautakaupasta. Maksaa 15€. Kannattaa laittaa vaikka vanhoihin maalipönttöihin säilöön, ettei mene koko säkillinen kerralla piloille. Ohessa kuva säkistä:

LAHTI ANTTI 21.09.2010 20:27

Aine jota pääasiassa myös maanteille levitetään nykyään. Natriumkloridia ei enää paljoa käytetä. Natriumkloridi=vuorisuola.

http://alk.tiehallinto.fi/julkaisut/pdf/3201014-vkalsiumkloridin_sivuvaik.pdf

GRÖNLUND JORMA 21.09.2010 21:03

Itselläni tämmöinen 2kg kalsiumklodidia vetävä kosteudensyöjä (=liitekuva). Useita kertoja (/täyttö) pitää kaataa nestettä vessanpyttyyn. Lähinnä kosteutta kerääntyy kesällä ja syksyllä. Talvella ei oikeestaan ollenkaan. Pakkaset kai kuivaa vaunun ilmaa.

Tuota kalsiumkloridia varten ei tarvita mitään ihmepussia. Senkun kietoo jonkummoiseen kangaskiekeröön sitä. Jauhe on semmosina valkoisina litteinä hiutaleina. Itse olen taitellut aina rättejä tuohon ritiläosaa sen ollessa pöydällä ylösalaisin. Olen sitten kaatanut maalipöntöstä sitä hiutaletta suunnilleen täyteen sen "pussin". Lopuksi vain olen taitellut ne rätin helmat umpinaiseksi paketiksi, ja laittanut yläosan takaisin paikalleen. Hyvin on pelannut vuosia.

SALMIRINNE PEKKA 23.09.2010 09:38

Juu, kalsiumkloridiahan sitä nykyjään näköjään käytetään ja sitä tosiaan saa säkkitavarana. Meillä tosin hinta lähemmäs 20 euroa säkiltä, mutta eihän se paha. Mahtaiskohan "kosteudensyöjä" syntyä yksinkertaisimmillaan läviköstä (siis sellainen pienireikäinen muoviastia) jonka täyttää tuolla aineella ja asettaa muovisankon päälle. Tuli vaan mieleen, ja sellaisen aion nyt pistää talveksi vaunuun.

Mitä vesiputkiin tulee, tyhjeneekö kun pistää hanan auki, siis pumpun päälle. Pumppu kyllä pitää ääntä, mutta ei sieltä mitään tule. Vai pitääkö ne putket koittaa jollakin puhaltaa tyhjäksi, jos siellä jossakin mutkassa vettä sattuisi oleen.

VALTONEN MARTTI 23.09.2010 11:17

Edelliseen:itse olen aina puhaltamalla saanut vielä vettä tulemaan,ja vielä hiukan kannattaa vaunua kallistaa vuooon pystyyn päin ja nyökälleen.Suurin vahinko tulee jos lämminvesiboileriin jää vettä.Jotkut hanat voi kuulemma vioittua pisarastakin vettä vikapaikassa.Kannattaa puhaltaa pumpun letkusta ja hanoista,vähän hankalaa mutta kannattaa.MV

LAHTI ANTTI 23.09.2010 11:35

Mulla on painevesipumppu vaunussa, enkä ole koskaan puhallellut niitä putkia. Ohjekirjassakin mainitaan vain, että säiliöt, kuuma- ja puhdasvesi lasketaan tyhjäksi, jonka jälkeen käynnistetään pumppu noin minuutin ajaksi hanat auki. Sen jälkeen virta pois pumpusta ja vaunu seisontaan hanat auki.

VALTONEN MARTTI 23.09.2010 11:44

Nämä puhallukset ym.olikin sellaisia yleisiä neuvoja alan lehdistä ei minunkaan ohjekirja neuvo sen enempää kuin ed.kommentoijan.MV

HALMEENMÄKI JUHANI 23.09.2010 21:25

23.9.2010 klo 09:38:26SALMIRINNE PEKKA Mahtaiskohan "kosteudensyöjä" syntyä yksinkertaisimmillaan läviköstä (siis sellainen pienireikäinen muoviastia) jonka täyttää tuolla aineella ja asettaa muovisankon päälle.

Kuvailit juuri oman syöjämallini! Tosin astia ei ole sentään muovisanko, vaan pieni muovivati, jonka reunaan on ruuvattu rosteriruuvi joka varmistaa lävikön pysymisen paikallaan. Siihen ruuviin pujottaa lävikön ripustusreijän, kaffan pää kyllä pysyy sitten vastareunan päällä kyllä.

VALTONEN MARTTI 23.09.2010 21:51

Minä kävin tänään Motonetista tuon aiemmassa linkissä mainitun sinisen pallon kokeeksi,itse asiassa 2 kpl otin.Katotaan toimiiko.MV

PALIN MATTI 24.09.2010 18:50

Antti kirjoitti: "Mulla on painevesipumppu vaunussa, enkä ole koskaan puhallellut niitä putkia. Ohjekirjassakin mainitaan vain, että säiliöt, kuuma- ja puhdasvesi lasketaan tyhjäksi, jonka jälkeen käynnistetään pumppu noin minuutin ajaksi hanat auki. Sen jälkeen virta pois pumpusta ja vaunu seisontaan hanat auki."

Painevesipumppu on kalvopumppu ja pumppaa siis myös ilmaa. Sillä voidaan siis putkistot tyhjentää juuri noin. Uppopumppu on taas keskipakopumppu, joka ei pumppaa ilmaa järjestelmään. Jos siis haluaa putket tyhjiksi, on ne puhallettava manuaalisti.

Vesiputket ovat muovia, eivätkä pakkasessa rikkoonnu, vaikka vähän vettä jossain putkenmutkassa olisikin. Hanat ja pumput on saatava tyhjiksi. Samoin vedenlämmityssäiliö.

VALTONEN MARTTI 24.09.2010 20:10

Totta, ei ne putket rikkoonnu pienistä vesimääristä.Syy miksi itse haluan ne tyhjiksi on jos sinne jää leirintäalueen tms."luonnonvettä"niin siellä alkaa pian pöpöt kasvamaan.Sen sijaan jos sinne jää kloorattua ja fluorattua "kaupunkivettä niin sehän tuntuu säilyvän raikkaana viikkoja.MV

PALIN MATTI 25.09.2010 06:46

Ihmettelen suuresti, että miten sinne Martin vaunun putkistoon on sitä leirintäalueen luonnonvettä päässyt? Säiliössähän käytetään vain ja ainoastaan sitä kloorattua, fluorattua ja antibakt-raikastettua kunnallista laitosvettä.

VALTONEN MARTTI 25.09.2010 09:05

Valitettavasti siellä pohjolan perukoilla reissaillessa näin pääsee käymään,että joutuupi ottaa klooraamatonta,fluoraamatonta ja antibakt-raikastamatonta H2o-ta. Sen säilyvyys lämpöisessä vaunussa on joskus tosi heikkoa,limoittuu,haisee ja maistuukin epäilyttävälle.Eihän kaikki syrjäisemmät leirialueet voi olla kunnallisessa verkossa luullakseni.MV

PALIN MATTI 25.09.2010 12:35

Saattaas olla hyvä laskea se pakonomaisissa olosuhteissa väärällä vedellä täytetty säiliö heti tilaisuuden tullen ihan tyhjäksi ja täyttää virallisella vedellä. Sitten kun sitä vettä hanoista ulos laskeskellaan, niin huuhtoutuu niistä putkistakin se epäkelpo vesi pois.

VALTONEN MARTTI 25.09.2010 18:15

Totta puhut taas,ja näinhän sitä on pyritty tekemäänkin,omaa syytä täysin kun se joskus laiskuuden,huonmuistisuuden,kiireen tms.hyväksyttävän syyn vuoksi viivästyy.Kiva termi tuo "virallinen vesi"

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.