Tietokoneen käynnistys pääkytkimestä (varoitus)

Antero Virkkala 01.09.2023 10:39

Tietokone liittyy ainakin epäsuorasti matkailuautoiluun. Koneeni datalevy (D-asema) alkoi käydä ahtaaksi ja olin vaihtamassa sitä suurempaan. Varmuuden vuoksi katkaisin kaikista laitteista sähköt jatkojohdon kytkimellä. Kun olin asentanut uuden levyn entisten lisäksi, käänsin jatkojohdon kytkimen päälle. Virtapiikki tietokoneelle, UPSille ja kahdelle näytölle sai sähkökaapin johdonsuojakytkimen (10A) laukeamaan. Tämän jälkeen tietokone ei sitten käynnistynyt vaan näytti vain BIOS-asetusvalikon. Tekemällä toisella koneella Windowsin asennus-USB:n totesin, että tietokone näyttäisi olevan muuten kunnossa mutta systeemilevyn aloituslataus (boot loader) on sekaisin. En uskaltanut jatkaa Windowsin asennuksen kanssa, koska koneen korjausta tärkeämpää oli saada myös systeemilevyltä kaikki asetustiedot talteen. Vein koneen huoltoon, jossa boot loader korjattiin. Ongelma näkyy kuvassa. Windowsin käynnistys luo uusia levyosioita (partition), jotka Windows sitten poistaa, jos käynnistys menee läpi. Tässä tapauksessa systeemilevylle muodostui uusi osio "System Reserved", joka sai datalevyn entisen asematunnuksen D. Vaikka tuo osio on vain puoli gigatavua, se sotkee muiden asemien tunnukset, jolloin juuri mikään ohjelma ei enää löytänyt tarvitsemiaan tiedostoja, koska datalevy D oli muuttunut F:-asemaksi. Ylimääräisen osion poisto ja asematunnusten palauttaminen alkuperäisiksi olisi kuulemma vaatinut Windowsin (ja kaikkien ohjelmien) uudelleen asennusta. Kun 2016 ostetun koneen uusiminen oli muutenkin edessä, tilasin uuden koneen saman tien.

Voi sattua matkailuautossakin, jos esim. invertteri ei ole riittävän tehokas syöttämään tietokoneen ja muiden yhtaikaa käytettävien laitteiden käynnistysvirtaa.

Se, että muuntajia sisältävät sähkölaitteet ottavat joskus hyvin suuren virtapiikin käynnistyessään, johtuu siitä että muuntajassa sähköenergia vaihtelee sähkökentästä magneettikentäksi ja takaisin. Kun virta katkaistaan, muuntajan magneettinen sydän jää magnetoiduksi ja tämä magneettikenttä voi joko vastustaa tai helpottaa syöksyvirran kulkua käynnistyshetkellä. Olisi ollut parempi sammuttaa tietokone erikseen sen virtalähteestä, jotta tietokoneen olisi voinut käynnistää vasta sitten kun näytöt ja UPS olivat käynnistyneet. Ehkä minulla oli nyt huono onni ja sattui poikkeuksellinen virtapiikki. Toisaalta virtapiikki sattui hetkellä, jolloin minulla oli täysin ajantasaiset varmuuskopiot kuvista ja dokumenteista (mutta ei ohjelmien asetustiedoista).

Liitetiedostot

devicesanddrives.jpg
Ville Säynäjäkangas 01.09.2023 11:23

Vanhemmuuttaan tietokoneiden virtalähteistä kuivuu kondensaattorit ja kuvalemasi kaltaisia ongelmia esiintyy. Windowskin happanee aina muutamassa vuodessa. Varman päälle jos haluaa pelata, niin joka kolmas vuosi uusi virtalähde ja puhtaalta pöydältä windowsin asennus.

Timo Haapanen 02.09.2023 11:05

Entä jos olisit käynnistänyt omalla akulla, ilman verkkovirtaa. Itsellä käytöt ovat niin lyhytaikaisia että akku riittää. Sitten lataan ajaessa vertillä tai 12 V:n virtalähteellä. @timppa

Antero Virkkala 02.09.2023 15:28

Unohdin sanoa, että tämä tapahtui kotona, mutta voi näin käydä autossakin.

Eero Bruun 02.09.2023 19:29

Minusta on tullut varovainen sen jälkeen kun EBL hajosi. Siis kun auto oli seinään siis verkkovirtaan kytkettynä ja käynnistin auton. Virtapiikki hajotti 1500 euron EBL:n. Jääkaappikin toimii pihassa kaasulla ja ajeluilla akulla. Ei kai se jääkaappi paljon kaasua kuluta?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.