Asiaa retkeilyautojen päästöveroista

HYTTI ESA 16.11.2009 18:50

Viime päivinä olen hieman epätietoisena seurannut ensi keväänä käyttöön otettavaa ajoneuvojen päästöveroa ja sen määräytymistä eri matkailuautoille.

Kun lakitekstiä lukee ja yrittää tulkita, on lopputulos suunnilleen sama kuin vakuutusyhtiöiden sopimusehtoja tulkittaessa. Jokainen lukija muodostaa siinäkin tapauksessa oman näkemyksensä asiasta.

Ensi alkuun olin löytävinäni ihan järjellistäkin tulkintaa, mutta jossain vaiheessa uskoni siihen alkoi horjua ja ryhdyin suunnittelemaan nykyisen matkailuautoni vaihtamista vanhaan Scanian bussiin, jonka 11-litraisesta moottorista rysäyttäisin aina liikennevaloista lähdettäessä muutamia tuhansia grammoja hiilidioksidia taivaan tuuliin.

No, onneksi asia alkoi hieman selkiytyä oltuani yhteydessä kyseisen lain valmistelijoihin, joista varsinkin Timo Piilonen oli kiitettävästi mukana.

Itselläni on tällä hetkellä vm.2008 ns.retkeilyauto, joka on rakennettu Peugeot Boxerin kuoriin. Ajoneuvo on siis M1 luokiteltu. Auton valmistaja eli Peugeot on määritellyt autolle yhdistetyn CO2-arvon, joka omassa autossani on 246g(Boxer 335 L3H2 HDI 120). Tällöin autolla on ajoneuvoliikennerekisterissä päästötieto, jonka mukaan vero määräytyy. Tämän auton kohdalla se on 234,33€ vuodessa.

Auto on rakennettu normaalin pitkän(6m) pakettiauton kuoriin eikä sen korirakennetta ole muutettu. Tällöin auton sisään tulleet rakennelmat eivät edellytä uusia päästömittauksia.

Veikkaan, että jatkossa karavaanarit edellyttävät päästötietoja myös varsinaisista matkailuautoista, jotka rakennetaan jonkin auton rungolle. Toivottavasti laitevalmistajat ottavat asian huomioon uusia autoja rakentaessaan.

AHJOS TIMO 16.11.2009 20:06

Mistä auton valmistajan määrittelemän CO2-arvon saa selville, jos sellainen on rekisteröity?

PS: Myös muuntyyppiset matkailuautot kuuluvat ajoneuvoluokkaan M1, jos siinä ei ole tilaa kuljettajan lisäksi yli kahdeksalle matkustajalle.

KÄNSÄLÄ JUHA 16.11.2009 20:39

Sitä pitää vaatia valmistajalta/maahantuojalta , mikäli auto on suhteellisen uusi !

Tämä on muuten hyvä myyntivaltti uusien m-autojen myyjille/maahantuojille . Asiakkan ei tarvitse ostaa autoa , josta ks. tiedot puuttuvat .

Kannattaa muuten kysellä asiasta auton valmistajalta tms. , kun riittävän moni kyseleen on valmistajan pakko reakoida asiaan !

AHJOS TIMO 16.11.2009 20:49

Tiedon saanti onkin nyt sitten vaikeaa, kun valtaosa matkailuautoista on Fiat Ducaton alustalla. Delta-Autolla ei kuulemma ole enää yhteyttä Fiatin tietojärjestelmiin ja Aro-yhtymässä niitä ei osata vielä käyttää.

KNAAPI JUHA 16.11.2009 20:55

Uuden Mercedes Sprinterin esitteessä on samaa luokkaa oleva luku eli 245-276. Siinä kyllä sanotaan, ettei koske matkailuautoa. Automaatilla on vähän pienempi eli 237-255. Mitenkähän tuota liukumaa tulisi lukea.

Sprinterissähän on sama moottori eri kantavuus- ja teholuokissa.

KAAKKOLAHTI ANITA 16.11.2009 21:14

Sama Merkki(Posö) ja päästö arvo (CO2 246g/km) näin ollen vero 243,33€/vuosi.(Pösö V.2009)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.