Mikähän

NIKOLA HEIKKI 04.11.2009 00:22

Ois teidän mielestä matkailuauton hyvä pituus tuonne etelä Euroopan reissulle.Itse siellä jonkun verran kierrelleenä olen päätynyt maks.7m. oisko muita mielipiteitä?

SILMUNEN HANNU 04.11.2009 00:37

Meillä on 6,4 metriä, enkä pidempään vaihtaisi. Tuo meidän auto mahtuu just ja just kaikkiin semmoisiin parkkipaikkoihin, missä sen voi peruuttaa ruutuun, ja ruudun takana on vielä nurmea tms.. Silloin perän eli kaiken mikä takarenkaiden takana on, saa menemään sinne "tyhjän päälle" eli pois parkkiruudusta. Monesti silti toivoisi puoli metriä lyhyempääkin, mutta kun meitä vielä kulkee ainakin 5 reissuissa, niin kompromissejä on tehtävä:)

t.Kaarina

PAJARI JUKKA M 04.11.2009 12:42

Meillä on vuodesta 1988 lähtien on ollut matkailuauto, jolla olemme matkailleet pääosin keski- ja etlä-euroopassa. Meitä on matkoilla kaksi aikuista. Ensimmäisenä vuonna oli tytärkin mukana, mutta hänelle riitti yksi matka.

Kaksi ensimmäistä autoa olivat n. 5 m pitkiä alkoviautoja. Ne olivat käteviä ja mahtuivat tavallisiin parkkiruutuihin. Parina vuonna meillä oli mukana polkupyörät.

Sitten hurahdin skootteriin, ja vaihdoin auton n. 6,25 m pitkään alkovimalliin, jossa oli takatalli. Pysäköinnin helppous väheni, mutta toisaalta pidämme auton pääasiassa leirintäalueella ja teemme lähiretket Vespalla.

Sitten ruokahalu kasvoi syödessä. Vaihdoin Vespan isompaan ja takatalli kävi pieneksi. Nyt meillä on 6 m pitkä Bürstner Levanto ja sen perässä peräkärry. Yhteispituus on n. 9 m. Yhdistelmä mahtuu hyvin isojen hypermarketien parkkipaikoille, ja on melko helppo ajaa. Jos haluaa tehdä päiväretkiä autolla, voi kärryn ja Vespan jättää kämppärille.

Mielestäni etelässä pärjää hyvin isommallakin autolla. Meillä tosin matkailukäytäntö on vuosien varrella muuttunut. Aluksi olimme 1 - 2 yötä yhdessä paikassa ja menimme matkailuautolla joka paikkaan. Nykyisin olemme yleensä viikon verran samassa paikassa ja kiertelemme nähtävyyksiä Vespalla. Vanhuus ja laiskuus on hillinnyt polkupyöräilyä.

Viimeisin haave on n. 7 - 7,5 m pitkä auto isolla takatallilla, joka kantaa n. 200 kg kuormaa ja on riittävän tilava skootterille. Luulenpa että se jääkin haaveeksi.

Toivottavasti tästä on jotain apua pituuden miettimiselle.

Terveisn, -JukkaP-

EEROLA TEEMU 04.11.2009 13:21

Kun olet "siellä" liikkunut, niin tiedät että sopiva pituus on max 4,5 x 1,7 m. Asiaan. Kaikki pituudet sopivat, mutta sitten ei sovi kaikki paikat. Myös ajankohdan valinnalla on merkitystä. Esim. Rivieran alueella ei tahdo löytää sesonkiaikana minkäänlaista P- paikkaa edes pikkufiiulle. Jos pääsee kämppärille, niin sitten julkisiin välineisiin.

Jäin kerran Alicantessa jumiin 5,8 x 2,0 m autolla kun eksyin väärälle kadulle. Taakse syntyi kilometrin jono, mutta selvisihän sieltä pois kun ihmiset ottivat ikkunalaudoilla olleet kukkaruukut ja miesjoukko nosti vähän perää. Sen jälkeen on tullut katsottua kaupunkien karttoja jo ennakkoon. Käytössä on nyt 6,4 x 2,3 m m- auto ja viimeksi sillä etsittiin turhaan P- paikkaa Dubrovnikissa sesongin ulkopuolella. Jos paikan sattuu löytämäänkin, niin kannattaa valita sellainen mistä varmasti pääsee pois (koskee myös Suomea). Kerran piti hakea poliisilta siirtoapua Luebeckissä, kun blokkasivat h- autoilla poispääsyn työpäivän loppuun asti. Mene vaan sillä pituudella mikä on muutenkin teille sopiva. Liikenteessähän ei ole pituusongelmaa, kun päästövaatimuksetkin menevät moottoripuolelle.

SAVOLAINEN JARI 04.11.2009 13:54

Auton kokoon ja tilan tarpeeseen vaikuttaa monet tekijät, kuten perheen koko, tavaramäärä, ajotaito, kortti luokka yms. Suurimpana vaikuttajana henkilökohtaisesti koen mukavuuden. Pieneen autoon ei ole mahdollista saada kunnon Wc/pesutiloja riittävän isolla vesisäiliöllä, sama koskee kunnollista isoa jääkaappia. Isommat autot ovat myös yleensä alustaltaan jämäkämpiä / laadukkaampia ja ajomelu on huomattavasti pienempi kuin pienemmissä malleissa.

Tuota ajo melua mielestäni ei sovi vähätelle, sillä on todella rasittavaa liikkua autolla jossa puhuminen saatikka radion kuuntelu on mahdotonta melun takia. Melua aiheuttamia haittoja on tutkittu laajalti, mutta matkailuautojen kohdalla ko. asia sivutetaan sujuvasti. Luulisi , että lomalla halutaan myös rentoutua eikä viettää aikaa meluisassa ja toimimattomassa liian pienessä tila.

Nyrkki sääntönä, mitä pienempi auto, sen enemmän kompromissejä ja kääntäin…mitä paremmat /viihtyisämmät tilat, sitä lähemmäksi kodinomaisuutta päästään.

Suuri koko tuo myös omat haasteensa, eli jos ajaminen ja autoilu tuntuvat pääsääntöisesti stressaavalta, on syytä hankkia mahdollisemman pieni auto.

Jos omaa C-kortin ja siihen tarvittavan ajotaidon suosittelen mahdollisuuksien rajoissa tilavaa ja kantavuudeltaan riittävää autoa. Tällöin et tarvitse jännittää ylikuorman vuoksi, josta voi tulla poliisin toimesta ikäviä ”katkoksia” matkaa ja on myös muistettava, että ylikuormassa ajoneuvo on vaarallinen itselle ja muille tiellä liikkujille.

Kokemukseni ja mielipiteeni perustuvat niin pienillä autoilla (6,2m integroitu) kuin kolmiakselisella 8,5m autolla liikkumiseen. Itse en ole kokenut ongelmia parkkien löytämisessä,sillä missä linja-autot ja turistibussit sopii liikkumaan, siellä pystyy myös hieman suuremmalla matkailuautolla reissaamaan.

Ei muuta kuin katse peiliin ja rehellinen arvio ajotaidoista …mikäli iso auto ei pelota niin ei muuta kuin riittävän iso kuljin jossa lomasta voi nauttia LOMANA. Jos ajatus isosta autosta epäilyttää, käy autoliikkeessä reilulla koeajolla ja sitten rehellinen päätös ajotaidoista.

Auto loma on aina kompromissejä, mutta liiat kompromissit eivät ole lomaa.

MÄKELÄ ARI 04.11.2009 14:57

siltamaksut taitaa vaihtuu 6m kohdalla. parkkipaikoilla isoissa kaupungeissa yleensä isompi este on korkeus kuin pituus kun mokomat tekevät noita parkkitaloja. Tosin eikö kaikki paikat ole parkkipaikkoja, ne on vaan eri hintaisia.....

HAAPANEN TIMO 05.11.2009 19:54

Eihän se pitkän auton ajaminen sen vaikeampaa ole kuin lyhyemmänkään. Mun mielestäni ajomeluun vaikuttaa muut seikat kuin auton pituus. Välipohja, massaus, lokarit tulee ensimmäisenä mieleen.

Meillä matkassa on kaksi henkilöä ja leiripaikoilla ei päiväkausia olla, eikä paikoillaan ollessa juuri autossa oleskella. Auto on 611 cm. perus puoli-integroitu (parisänky takana, kylppäri vieressä) Ketterä ja nopea.

Seuraava auto tulee olemaan pitkittäisillä vuoteilla, ja tallilla johon sopii polkupyörät. Tälläinen menee jo lähelle seitsemää metriä, mutta pysyy vielä alle 3500kg:n rajan.

Molemmat edellämainitut on mun mielestäni kahden hengen autoja, alkovi pitäisi lisätä jos kulkijoita on useampia.

Nopeusrajoitukset, joissain maissa jopa 70km/h, tiemaksut, ohituskiellot ym. kannattaa huomioida yli.3500 kg:n autoa miettiessä. @timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.