Akku räjähti!

MARTIKAINEN MERJA 02.09.2009 04:03

Tapahtui seuraavaa Norjassa matkaillessamme elokuussa... Kuskin istuimen alla oleva akku räjähti roiskien akkunesteet kojelautaan ja ympäri ohjaamoa. Onneksi olimme leiriytyneenä emmekä ajossa joten henkilövahingoilta vältyttiin. Ja eikun kohti kotia, loppumatka ilman asuntopuolen sähköjä (+ vesiä). Onneksi säät oli lämpimät ja illat vielä valoisat ja kaasua riitti jääkaapille, siis no problem. Kotiin palattuamme otimme yhteyttä paikalliseen caravan- liikkeeseen josta olimme ostaneet auton vajaa kaksi vuotta aikaisemmin (ja jossa akku oli asennettu kaupan yhteydessä). Liike "pesi kätensä" koko asiasta, käskivät ottaa yhteyttä autosähköliikkeeseen josta olivat akun ostaneet. A-s-liikkeessä todettiin että caravan-liikkeessä akku on asennettu väärin ts. ilman asianmukaista huohotinputkea... eivät vastaa väärin asennetuista akuista... Jess! Ja seuraavaksi vakuutusyhtiöön - vahinkotarkastaja kävi toteamassa vauriot mutta... koska kysymyksessä on akun vaurio, ei sitä vakuutuksesta korvata. Että semmonen tarina, onkos teillä kellään mokomaa tapahtunut ja miten asiat hoituivat?

KUNNAS TAPANI 02.09.2009 15:14

Kannattaa pyytää kaikki lausunnot caravan-liikkeestä ja autosähköliikkeestä kirjallisina, niin on mihin vedota.

Kuluttajakaupassa vastuukysymykset ovat selkeät, ota yhteys lähimpään kuluttajaviranomaiseen jos et muuten pärjää.

LAHTI ANTTI 02.09.2009 15:17

Kyllä mielestäni myyjäliike on vastuussa tapahtuneesta, sillä yleensä kun normaali lyijyakku laitetaan vaunuun tai autoon niin siitä pitää mennä huohotinputki ulos. Sitä kautta paineet ja hajut pääsevät pois.

Mikä sitten on aiheuttanut räjähdyksen? Viallinen laturi, josta tullut ylijännitettä akulle on yleisin syy. Onko akun nestemäärästä huolehdittu ja tarvittaessa täytetty se oikealle tasolle? Jos akun nestemääriä ei ole tarkastettu ja laturi syystä tai toisesta lataa liikaa, niin "pommi" on valmis.

SUOMI SEPPO 02.09.2009 18:21

Vapaa-ajan akut taitaa nykyään olla "suljettuja" eli niissä ei ole veden lisäys mahdollisuutta eikä huohotinputkea. @seppo

LAHTI ANTTI 02.09.2009 18:24

Ei kaikki, itselläkin melko uusi Exiden vapaa-ajan akku, jossa putki on mukana ja menee vaunun lattian läpi ulos. On myös veden tarkistus/lisäys mahdollisuus.

HALMEENMÄKI JUHANI 02.09.2009 22:38

Mikä räjäyttää noin kaksivuotiaan akun? Yleisimmin viallinen laturi, joka saa akun keittämään. Seuraavaksi kipinä: ulkoinen oikosulku esimerkiksi likaisen kannen kautta tai löysä akunkenkä. Pienikin vetymäärä räjähtää eikä se huohotinletku suinkaan aina auta, korkillisen = letkullisen akun korkeissakin on henkireijät. Eli ei nyt ensimmäiseksi kannata syyttää kuitenkaan sitä akkua, vika kun saattaa hyvinkin olla ympäristössä. Akustakin pystyy tutkimaan paljon vielä räjähtämisen jälkeen, ja jollei myyjällä ole intoa niin valmistajalla tai maahantuojalla pitäisi olla. Mutta ennen uuden akun asennusta olisi jo oman turvallisuudenkin takia syytä sulkea ulos nuo todennäköiset muut syyt!

LAAKSO MARTTI 02.09.2009 23:44

Laita ihmeessä se caravan liikkeen nimi esille joka pakoilee vastuuta, sitä pitää boikotoida joukolla niin jos vaikka oppisi

KUVAJA AKI 03.09.2009 09:56

On ymmärrettävää että näitä halpisakkuja työnnetään joka paikkaan mutta säästetäänkö väärässä paikassa? Markkinoilla on täysin huoltovapaita ja käytännössä räjähtämöttömiä AGM teknologiaan perustuvia akkuja. Luulisi että turvallisuudella ei ole hintaa ..

PALIN MATTI 03.09.2009 10:54

Ja kukapa siittä sitte hyötyis?

KOSKINEN OLLI 03.09.2009 11:12

Juuri näin, kyllähän tällä asialla on vähintäinkin kaksi erillistä ulottuvuutta:

Ensinnäkin kiinnostaa että mikä räjäytti akun. Ja toinen asia on sitten tuo korvauspuoli.

Tapahtuiko räjähdys akun seinämien sisäpuolella vaiko akun seinämien ulkopuolella? Huohotinletkun puuttuminen aiheuttaa juuri akun seinämien ulkopuolisen tilan räjähdyksen vaaraa. Ymmärtääkseni huohotinletkun puuttuminen ei vaikuta akun sisäisen räjähdyksen todennäköisyyteen mitenkään, tämä tietenkin edellyttäen että kaasun poistumistietä akusta ei ole tulpattu kiinni...

Huohotinletkun tehtävänä on kuljettaa akkukaasu akkutilan ulkopuolelle.

Ennenkuin syy on selvinnyt en kyseiseen tilaan asennettua akkua autooni huolisi. Toisaalta jos syy on jossain muualla, milloin tahansa räjähtävä akku ei ole turvallnen missään osassa asuntoautoa.

PALIN MATTI 03.09.2009 13:54

Kysyit: "Tapahtuiko räjähdys akun seinämien sisäpuolella vaiko akun seinämien ulkopuolella?" Aloittaja kertoi, että räjähdyksessä hapot roiskuivat ympäri ohjaamoa, mikä viittais aika vahvasti akun sisäiseen hajoamiseen. Tämä taas viittaa vahvaan ylilataukseen, josta aiheutui akun kiehuminen ja äkillinen paineen nousu, jota kuorirakenne ei enää kestänyt.

KOSKINEN OLLI 03.09.2009 20:44

Kyllä vain, mutta käsitykseni mukaan myös akun kuoren ulkopuolinen räjähdys voi rikkoa akun kuoren.

Räjähdys sattui leiriytymistilanteessa, jos syynä olisi ylilataus, asialla täytyisi olla verkkovirtalaturi, ja se on lataustoimessa vain silloin kun ajoneuvo on liitetty verkkovirtaan.

SUOMI SEPPO 04.09.2009 08:54

Koska akku oli kaupan yhteydessä vaihdettu uuteen niin olikohan latauslaitteen asetukset sopivia happo-/ geeliakulle ? @seppo

VÄLIAHDE JUSSI 04.09.2009 12:36

Minusta kaikki merkit esiin akku,laturi ja myyjä/vakuutus yhtiö. Eihän tuonmoista pitäisi käydä,vaan niitä käy ja kaikki vetäytyy vastuustaan.Siis kaikki nimet ja merkit esiin. Palin tuossa sanoikin: "Kenen hyöty se on"? Mieti sitä.

HAAPANEN TIMO 04.09.2009 16:25

Auton huolellinen pesu, laturin tarkastus, ja uusi akku paikoilleen. Nämä olisi voinut tehdä hetikin, ja jatkaa lomaa. Satasen remontti.

PIIRONEN KARI 04.09.2009 16:46

Moi! Vastaava tapaus sattui noin vuosi sitten allekirjoittaneelle. Katso jäsenkeskustelu "Hupiakun räjähdys" 17.8.2008 Syy räjähdykseen ei koskaan selvinnyt. Onneksi paikallaolleet osasivat neuvoa, että kaadat ämpärikaupalla vettä ohjaamon lattiaverhoilulle. Viikon kuivatus ja uusi Boschin huoltovapaa akku tilalle. Ei jäänyt mitään vaurioita verhoiluihin. Ps. Laturista ei löytynyt vikaa. Vanha akku oli joku italialainen halpismerkki.

MARTIKAINEN MERJA 09.09.2009 03:28

Caravan-liikkeeseen on annettu kuluttajavalitus johon heillä on kaksi viikkoa aikaa vastata ja sen jälkeenhän on mahdollista valittaa eteenpäin... Se huohotinputkikin löytyi sieltä akun irrottamisen yhteydessä, akussa ne huohotinreiät oli tulpattu joten aika pienellä vaivalla se olisi sitten oikeinkin asennettu... Hyviä vinkkejä kaikilta teiltä, kiitokset siitä! Ei voi kaikkea tämmönen tuore (numerolla 122500) seilaava karavaanari tietää, en ainakaan ollu kuullu kenellekään tapahtuneen vastaavaa. Liikkeiden nimet jääköön vielä toistaiseksi kertomatta... Ennemin mua huolettaa se ettei kukaan ollu kiinnostunut selvittämään tapahtunutta vastaavien tapauksien välttämiseksi, ettei tulisi henkilövahinkoja... Se laturi kyllä täytyy myös ehdottomasti tutkia ja joku ehdotti soittamista akun maahantuojallekin. Huomenissa auto menee perusteelliseen puhdistukseen (luotan tässä kyllä ammatti-ihmisiin). Saapa nähdä mitä jatkossa vielä seuraa...

HAAPANEN TIMO 09.09.2009 17:22

Minkä merkkinen ja tyyppinen akku oli? Olisi mukava tietää kuuluuko ko. akkuun huohotinletku. Pesu on ikävä kyllä peltiosien puolesta kuukauden myöhässä.

HALMEENMÄKI JUHANI 09.09.2009 21:18

Niinpä, koska jos tuuletusreijät on tulpattu niin on todennäköisempää ettei akkuun edes kuulu koko letkua.

RUTANEN SIRKKA 10.09.2009 22:11

onko kyseessä lomapalvelu Nummela???

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.