noista ALVeista

SUHONEN RAIMO 19.08.2009 21:47

Jos suomalainen kaveri käy ostamassa Saksasta matkailuauton ja myy sen Suomessa suomalaiselle ilmoittaen papereissa, että hinta sis ALV 22%, onko loppukäyttäjä velvollinen selvittämään, että ALV on maksettu? Saksan "ALV" on 19% ja siitä voi vapautua Y-tunnuksella. Jos jobbari on saanut ALV (MWSt) vapaaksi Saksassa ja jättää ALV Suomessa maksamatta, onko loppukäyttäjällä riskiä joutua maksamaan esim Suomen ALV jälkikäteen? Mitä taspahtuu, kun aikanaan myy tuollaisen kärrin?

Tuollahan on nettikaravaanissakin esillä Saksasta aika edullisesti tuotua uutta tavaraa. Onko ne hinnat mahdollisia, ellei ALV-puolelle jää ostajan riskejä?

JANHONEN MATTI 20.08.2009 23:28

Mikäli myyjänä ei ole tunnettu liike niin itse kyllä varmistaisin, että uuden ajoneuvo alv = 22% on autosta tilitetty Suomen valtiolle. Arvonlisverovelvollisen kuuluu tilittää uuden ajoneuvon alv normaalin alv-verotilityksen yhteydessä.

Ymmärrän kyllä asian niin, että alv-veron tilittämisestä valtiolle on vastuussa myyjä, joka on ottanut ostajalta alvillisen kauppahinnan vastaan ja jäätänyt kauppahintaan kuuluneen alv -vero-osuuden tilittämättä verottajalle. Seuraamuksista on säädetty RL:n 29 luku 1-3§ Jos noin toimii, niin siinähän saattaa myyjälle häkki heilahtaa.

Käytettynä Suomeen tuodusta alvia ei makseta uudelleen, koska se on jo kertaalleen maksettu Saksaan.

SUHONEN RAIMO 21.08.2009 21:58

Kiitos vastauksesta. Edelleen kuitenkin nuo alvit askarruttaa. Edelliseen viitaten: saksalaisessa myynti-ilmoituksessa käytetylle autolle ilmoitetaan "51.900 EUR MwSt. ausweisbar" .

Jos minulla on Y-tunnus, ja saan itse tuomalla tuon Saksan veron pois tuolta käytetyltä, vältänkö koko ALVin, jos tuon auton Suomeen pmaan matkailukäyttöön (enkä myy sitä)?

Jos toisaalta sitten myyn sen esim. 5 vuoden kuluttua tietysti halvemmalla - lasketaanko siinä vaiheessa ALV silloin toteutuvan myyntihinnan mukaan?

Näin asiaa tuntemattomanakin välillä syntyy vaikutelma, että ALVilla tuossa kansainvälisessä kaupassa joskus kikkaillaan. Onhan se aika iso raha, jolla on merkitystä kenen pussissa se on.

JORMAKKA JARI 21.08.2009 22:18

Asuntoauto voi olla vain yrityksen käytössä. Jos ajat yksityisajoja maksat ALV:n. Yrityksen käytössä tarkoittaa liiketoimintaa.

JANHONEN MATTI 22.08.2009 11:24

MsSt ausweisbar tarkoittaa, että alv vähennettävissä.

Alvin maksamiselta ei yksityishenkilö voi välttyä millään. Yksityishenkilö maksaa aina loppukäyttäjänä alvin, joko Saksan 19% verokannan mukaan (jos auto käytetty) tai Suomen 22% verokannan mukana mikäli auton on uusi.

Se on sitten eri asia kuka alvin loppupelissä maksaa esim. silloin kun auto tulee liikkeelle vuokrauskäyttöön. Arvonlisäverohan on verona vähän sama juttu kun Musta-Pekka korttipelissä, se joka on tavaran tai palvelun loppukäyttäjä maksaa alvin.

Mitä tuohon alvittoman auton omaan = yksityiseen matkailukäyttöön tulee niin siihen voi todeta, että verottaja ei hyvällä alvitonta yksityiskäyttöä katsele.

EU-maiden arvonlisäverolait on siten harmonisoitu, ettei niiden avulla voi saada EU:n sisäisessä kaupassa kilpailuetua kikkailemalla - jos noudatta lakia.

KOCH HANS 22.08.2009 22:52

Tarkennus

Yritys ostaa auton EU-alueelta Alv 0% Jos ostat Suomessa auton hintaan joka pitäisi olla Alv vähennyskelpoinen niin tarkista, että myyjä on Alv rekisterissä ja että se on voimassa http://www.ytj.fi/

Kun ostat Suomessa rekisteröidyn auton niin: 1) yksityishenkilönä kaikki ok 2) yrityksenä, niin tarkista onko myyjä Alv rekisterissä

terv.

HooKoo

jos lisäkysymyksiä aiheesta niin soita tai mailaa p. 040-5033213 info (at) matkailuauto.info

JANHONEN MATTI 23.08.2009 12:53

Tämä vielä alkuperäisen kysymyksen esittäjälle.

"Uusien kuljetusvälineiden yhteisökauppaan sovelletaan erikoissäännöksiä, koska ne verotetaan aina siinä maassa jossa uusia kuljetusvälineitä käytetään. (Tulli)

Asiasta saat viranomaistietoa kun avaat www.vero.fi Laita kohtaan Haku numerosarja 180.07 ja näkyviin tulee ohje: "Yksityishenkilö ostaa uuden kuljetusvälineen toisesta EU-maasta"

Tee uusi haku numerosarjalla 179.07 ja näkyviin tulee ohje: "Uusien kuljetusvälineiden arvonlisävero" Tämä ohje koskee arvonlisäverovelvollisia.

Ja kuin varmemmaksi vakuudeksi tee kolmas haku numerosarjalla 175.07 ja näkyviin tulee ohje: "Arvonlisäverotus EU-tavarakaupassa". Ohje on pitkä ja siitä kannattaa lukea lähinnä kohta 13.4 Uudet kuljetusvälineet.

SUHONEN RAIMO 23.08.2009 21:38

Kiitokset vastanneille! Onneksi ei ole paniikkia auton hankinnassa, joten ehdin kunnolla paneutua myös tuohon ALV-asiaan. Vaikka aivan ilmeisesti laillisuuden piirissä toimittaessa faktat löytyvät vero.fi- teksteistä, kylillä puhutaan erilaisten "sovellusten" mahdollisuuksista.

Tulkintamahdollisuudet tulivat esiin mm koskien tilannetta, jossa henkilö on yhden toimintasektorinsa puitteissa arvonlisäverovelvollinen, mutta mm. matkailuauto on aika heikosti kirjattavissa kyseiseen toimintaan.

Näissä(kin) asioista aisojen yli potkiminen käy yleensä kipeäksi. Toisaalta harmittaisi, jos jättäisi käyttämättä laillisen "porsaanreiän", jos sellainen olisi olemassa. Ei taida olla.

Tässä vaiheessa lähdemme viikon päästä puoli-integroidulla vuokra-autolla kokeilemaan, miltä tällainen matkailu maistuu yli 30 vuoden tauon jälkeen (70-luvulla Solifer Volvon perässä). Viimeistään ensi keväänä joku onnistuu myymään meille talvikelpoisen matkailuauton.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.