Jääkaappi kärysi

KERÄNEN JARI 03.08.2009 21:21

Viikonloppuna jääkaappi alkoi lämmetä ja lopetti toimintansa kokonaan. Lievää käryn hajua sekä kaapin sisällä että ulkopuolella. Kun irrottaa ulkopuolelta yläosan suojaritilän, siellä on kärynneen näköinen putki jäähdytysrivassa kiinni. Matka-ajossa kaappi oli päällä akkuvirralla ja sulake kärähti hupiakusta. Osaisiko joku kertoa onko kaappi entinen (ikää 10 v, E-lux), voiko jotain itse tehdä? Asiantuntevia huolto/korjausliikkeitä läntiseltä uudeltamaalta? Ei toimi sähkölla, ei kaasulla, ei verkkovirralla eikä pahemmin uskalla kokeillakaan tuon käryn takia.

LÖNNQVIST LEIF 03.08.2009 21:24

Otappa yhteyttä Lurimax nimiseen firmaan Lohjalla, ehkä pystyvät auttamaan. Terv. Lefa

LAHTI ANTTI 03.08.2009 21:25

Täältä noita huoltoliikkeitä löydät.

http://www.karavaanarit.fi/vaunut_ja_autot/huoltoliikkeet/

HYTÖNEN RAIMO 04.08.2009 00:19

Mielestäni noinkin vanhaa kaapia ei kannata edes yrittää korjata, ei siitä uuden veroista tule kuitenkaan. Sen sijaan korjauskustannukset nousevat helposti yli uuden kaapin hankintahinnan, joten siinäpä dilemma, joka Sinun on itse ratkaistava.

SUOMINEN TAUNO 04.08.2009 08:09

Kaapin vaihtamista suunniteltaessa kannattaa tarkistaa, mahtuuko vanha kaappi jostakin ovesta ulos ja uusi sisään. Kysymyksessä lienee asuntoauto eikä vaunu, jolloin ainakin ohjaamon ovesta pitäisi kaapin mahtua.

BRAITHWAITE WILLIAM 04.08.2009 09:32

Terve! Kyllä taitaa olla kaapin koneisto tullut tiensä päähän. Yksi vaihtoehto on uusia koko kaappi, tosin jos jääkaapin oven muoto on muutettu matkailuautotehtaalla alkuperäisestä auton muuhun kaapistoon sopivammaksi voi käydä, että kyseistä ovea ei enää saa. Jos kaapin kunto on sisältä ok, voi vaihtaa ainoastaan koneiston. Kyselin n. 3v sitten Helsinki caravanista Electrolux kaapin koneiston hintaa ja muistaakseni töineen oli 330 euroa. Minun autooni tilattiin kuitenkin silloin koneisto suoraan Porin Electroluxilta ja hinta oli tuolloin 230 euroa.T.William.

GRÖNLUND JORMA 04.08.2009 14:35

Jos siitä on se 12V vastus kärähtänyt, ja se jotenkin sitten haisi.

Toimiiko jääkaappi muilla energiamuodoilla normaalisti?

Vastus on helppo vaihtaa, eikä maksa montaa kymppiä.

HAAPANEN TIMO 04.08.2009 16:54

Jorman kanssa samoilla linjoilla, ei ole paha vika. Mun mielestäni kymmenvuotiaalla on vielä pitkä taival edessään. Outoa on jos se ei toimi kaasulla. Verkkovirralla ei taida kannattaa kokeilla, jos sen vastuksen johto on sulanut samalla.

BRAITHWAITE WILLIAM 04.08.2009 17:39

Tottakai kannattaa korjata kaappi jos vain jokin kolmesta osatekijästä on hajalla (12v/230v/kaasu), mutta eikö alkuperäisestä kirjoittajan kertomuksesta ilmene, että ei toimi akulla, sähköllä, eikä kaasulla, joten jääkaapin kierrossa on silloin vikaa. Jos jääkaapin kierrossa on vikaa on putkistossa sinne ajan saatossa päässeitä epäpuhtauksia. Kaapin maahantuojan mukaan silloin on kaapin pyörittelyt ym "ns vanhat hyvät konstit" vain lievää tekohengitystä koneelle. Samat ongelmat toistuvat kuitenkin jonkin ajan kuluttua. Toinen asia on sitten se, jos kaappi on seissyt käyttämättä kuukausia/vuosia, niin silloin kylmäaine on voinut kiteytyä ja siihen pyörittely saattaa auttaa. Tässä tapauksessahan ei kuitenkaan ollut siitä kyse.T. William.

LAHTI ANTTI 04.08.2009 17:57

"Jos jääkaapin kierrossa on vikaa on putkistossa sinne ajan saatossa päässeitä epäpuhtauksia."

Ei jääkaapin putkistoon pääse mitään menemään, ei ajan kanssa eikä lyhyenä aikana. Myöskään kylmäaine (ammoniakki) ei poistu sieltä itsekseen. Jos on vuoto, haju kyllä kertoo sen.

IPATTI VEIKKO 04.08.2009 19:59

Käy hakemassa www.koti.mbnet.fi/pes1tol jääkaapin räjäytyskuvat niin näet rakenteen ja voit vaihtaa sen vastuksen tai vaihdattaa sen jollakin. Eikö maksa monta kymppiä.

HAAPANEN TIMO 04.08.2009 20:59

Hyvässä lykyssä vain vastuksen johto on kalvaantunut jäähdytysripoihin puhki, vastus voi olla ehjä.

BRAITHWAITE WILLIAM 04.08.2009 21:52

Siellä kiertää ammoniakkivesi ja en todellakaan tarkoittanut, että suljettuun kiertoon pääsee ulkoapäin mitään epäpuhtauksia, vaan sisään kertyy ruostetta, kiteitä ym muuta mössöä, joka lamaannuttaa Absorbtioperiaattella toimivan jääkaapin kierron .Edelleen olen sitä mieltä, että jos mikään laitetta käyttävä energiamuoto ei saa laitetta kylmenemään, niin laitteen koneisto on tullut tiensä päähän! T. William.

KERÄNEN JARI 05.08.2009 12:25

Kiitos asiantuntevista vastauksista. Koska jäähdytysteho ei ollut aiemminkaan mitään huippuluokkaa, niin päätin vaihdattaa koneiston. Maksaa arvion mukaan 300-400 välillä, joten järkevämpi vaihtoehto uuden hankinnalle. Jääkaappi siis lämpesi huomattavasti ja esim. tiskipöydän kansi oli lämmennyt. Viikonloppuna oli muutoinkiin lämmin sää ja kaappi oli koko vkonlopun täysteholla. Kaapin sisälämpö oli silti vaan 12-14 asteen luokkaa. Liian lämmin siis! Aikaisemmasta vaunustani säädintä piti pienentää myös helteellä, ettei olisi mennyt pakkasen puolelle. Varmaankin noita lisätuulettimia vois viritellä jäähdytyksen parantamiseksi, mut aina on niin kiire...

TERVO JARI 05.08.2009 14:29

kokoluokkaa:

https://www.karkkainen.com/webapp/wcs/stores/servlet/ResolveUrl?urlToResolve=ProductDisplay%3fcatalogId%3d10101%26storeId%3d10551%26productId%3d174501%26langId%3d-11&fromSearch=true

Laita uusi, uusi on aina uusi ja sillä on uuden takuu . . .

Muut kokoiset jääkaapit tahtookin olla kalliimpia, jolloin koneiston vaihto lienee halavempi vaihtoehto . . .

Jari

BRAITHWAITE WILLIAM 05.08.2009 17:02

Juuri niin, kuin Tervo sanoi uusi on aina uusi. Minä olen puoli elämääni taistellut noiden auton jääkaappiongelmien vuoksi. Kolme vuotta sitten olin yhteydessä Electroluxin Porissa työskentelvään jääkappiasiantuntijaan, joka sanoi, että jääkaapin seistessä monia kuukausia/vuosia voi kylmänesteeseen muodostua kiteitä, jotka tukkivat kiertojärjestelmään kuuluvan pienen reijän. Tällöin pitää jääkaappia pyörittää ja taas pitää kaappia käynnissä ja jos menee kohta taas tukkoon, niin sitten pyöritetään taas. Kiteet sulavat jonkin ajan kuluttua pois järjestelmästä. He joutuvat hänen mukaansa pyörittelemään välillä uusiakin kaappeja, jotka ovat seisseet hyllyssä pitkään. Jos taas jääkaappi on ollut käytössä ja lopettaa toimintansa siten, että ei toimi millään energiamuodoilla on kyseinen pieni reikä mennyt tukkoon ruosteen tai jonkin muun järjestelmään ajan saatossa muodostuneen töhnän ansiosta ja tällöin voi kaapin saada toimimaan, mutta hänen mukaansa kyseinen toimenpide on vain tekohengitystä, koska kiertojärjestelmässä oleva töhnä tukkii sen pienen reijän kohta uudestaan. Minä ostin n. 3v sitten käytetyn matkailuauton, jossa jääkaappi (Electrolux) ei myyjän vakuutteluista huolimatta toiminut. Autossa oli 1/2v takuu joten vein auton takaisin. Caravanliikkeen asentaja iroitti kaapin ja pyöritteli kaappia. Hain auton, kun kaapin piti olla kunnossa. Eipä toiminut muutamaa päivää kauemmin. Vaadin koneiston uusimista, mutta eivät suostuneet. Kaappia korjattiin vuoden aikana lukemattomia kertoja tuloksetta. Viimein kyllästyin asiaan ja kerroin tuovani autoni nyt viimeisen kerran heille korjattavaksi ja vaadin koneiston uusimista. Koneisto tilattiin Porista Electroluksilta hintaan 230 euroa caravanliikkeen asentaja asensi koneiston paikoilleen ja manaili, että heti olisi pitänyt koneisto vaihtaa, koska heiltä on mennyt monin kertainen summa jääkaapin lukemattomiin irroittamisiin ja korjailuihin (pyörittelyyn). Olin tyytyväinen kun sain vihdoin jääkaapin kuntoon, mutta kuinka ollakkaan eihän se toiminutkaan. Soittaessani liikkeeseen ei asentaja uskonut minua ja sanoi, että minulle ei riitä mikään. Väitti, että koneistoa ei ole voinut asentaa väärin ja, että koneisto toimii, niin kuin pitääkin. Hän sanoi, että poisti vielä höyristin putken ja sen päällä olevan ritiläpellin välistä eristysmassankin, jotta lämpö pääsee paremmin siirtymään. Tämän jälkeen soitin sinne Porin Electroluxille ja juttelin em. asiantuntijan kanssa. Hän sanoi, että ei kaappi voikkaan toimia jos aikaisemmin mainitsemani "eristysmassa" on poistettu, sillä se on lämpöä johtavaa massaa eikä eristysmassaa. Ostin massaa ja laitoin itse paikoilleen ja jo rupesi kaappi pelaamaan. Varmista sinä Jari että laittavat uutta massaa sinne höyristinputken ja pellin väliin. Ikävät muistot jäi tuosta ajasta. Tässä syy miksi en enää tulevaisuudessa vanhaa kaappia rupea monia kertoja pyörittelemään. T. William.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.