Siitä makeavesisysteemin desinfionnista

HELLSTRÖM TESMA 20.03.2009 19:47

oli jo juttua aiemmin. Mutta eikö tavallinen uima-allaskloori ole ihan hyvä ja halpa ratkaisu? Säiliö täyteen ja purkin kyjessä olevan annostusohjeen mukaan kloorit sekaan. Ajoa, välillä lorauttaa kaikista hanoista hiukka vettä. Tyhjennys osittain harmaavesisäiliön kautta, niin senkin hajuhaitta pienenee. Sit vaan uusi vesi säiliöön. Klooraahan vesilaitokset juomavettäkin.

LAHTI ANTTI 20.03.2009 19:56

Klooraa, klooraa, mutta silloin pitää tietää tarkalleen paljonko aktiivista klooria saa olla veden joukossa.

Sormi- tai takapuolituntumalla et sitä saa tehtyä. Natriumhypokloriitti on hyvä, tehokas aine oikein käytettynä, mutta myrkky väärin annosteltuna.

REINI SEPPO 20.03.2009 20:50

Saattaa mennä laitteitakin hajalle, jos liian änkyrää laittaa!! Ainakin joskus suosittelivat 10% etikka liuosta. Ja onko todellinen tarve desinfioida? Kun muistaa käyttää ainoastaan verkostosta saatavaa vettä (ei kaivo) niin limaantumista ei juuri esiinny ! t.se

TERVO JARI 20.03.2009 20:54

Tuossa muutama linkki:

http://karavaanari.info/index.php?topic=1946.0

http://karavaanari.info/index.php?topic=3983.0

http://karavaanari.info/index.php?topic=1787.0

Jari

Ps. Jos jäi epäselvää, jatketaan . . . Linkeillä . . .

NOUSIAINEN MARTTI 21.03.2009 18:04

Jos tankataan vain vesijohtovettä. kyllä pöpöt kuolee sitruunahapolla. Sitruunahappoa saa jauheen apeekeista. Helppo homma ja myrkytön.

HELLSTRÖM TESMA 21.03.2009 19:31

-No Marttihan sen ties. Apteekkarihan neuvoo myös annostuksessa. Toivottavasti tieto menee nyt yleiseen jakeluun, ettei kulkurikansa osta turhaan kalliita merkkiaineita.

NOUSIAINEN MARTTI 21.03.2009 19:58

Muistaakseni jostain nettikaupasta saa sitruunahapot alle apteekkihintojen. Mutta apteekki on kätevä ostopaikka, koska niitä on joka paikkakunnalla, ainakin melkein.

NYYSSÖNEN KAJ 22.03.2009 11:18

Rajamäen etikkaa 3 litran muovitonkka tankkiin (sisältö) niin kyllä putsaantuu. Elintarvikkeena ei haitallinen jos vähän jäämiä jää veteen. Eikä aine ole hinnalla pilattu.

KINNUNEN PERTTI 22.03.2009 21:47

Tuota, oikeinko totta väki käyttää auton tankeissa ja putkissa lilluvaa vettä myös juomana ja ruuanlaittoon? Itse käytämme juomavettä varten hommattua erillistä 5 litran hanakanisteria, jossa vesi varmasti vaihtuu riittävän usein, käytännössä päivittäin. Kulkee myös kätevästi mukana auton tiskialtaassa. Ei tulisi mieleenkään juoda suoraan auton hanasta, sitä vettä käytetään peseytymiseen ja tiskaukseen. Luulenpa, että vaikka sitä auton tuorevesitankkia (80 - 100 l) ja putkistoa kuinka desinfioisi, niin ainakin kesähelteillä on vaarana, että siellä (ja myöhemmin omassa putkistossa...) syntyy ylimääräistä elämää.

LAHTI ANTTI 22.03.2009 22:03

Pertti.

Olen nyt vuodesta 1975 lähtien vaunuillut ja aina olemme käyttäneet vaunun säiliössä olevaa vettä sekä juomiseen, ruuanlaittoon ja pesuun. Koskaan ei ole ollut ongelmia veden laadun suhteen. Mutta sinne täytyy laittaa vesijohtovettä, ei omasta kaivosta tms. sellaisesta otettua. Kunnallinen vesijohtoverkostosta otettu vesi on täysin turvallinen eikä aiheuta mitään kasvustoa tai muuta haittaa järjestelmään.

Nykyisen vaunun vesisäiliön tilavuus on 40 l. jonka täydennämme noin joka toinen päivä. Täyteen sitä ei laiteta.

Kun vaunu seisoo kotona, vesisäiliö lasketaan tyhjäksi, kuivataan ja jätetään manusluukku auki ilmanvaihdon aikaan saamiseksi.

Mitään desinfiointiaineita en ole käyttänyt järjestelmässä. Mielestäni asiaa tuntemattomat tekevät siitä pöpöjen kasvusta itselleen liian ison peikon.

KANGASMÄKI REINO 23.03.2009 09:04

Juuri näin. Veneilijäkaveri on kertonut tämän asian minullekkin. Ei ole limoittumista ilmennyt, paitsi yhtenä kesänä, silloin ei vielä tätä asiaa tunnettu. Silloin käytettiin luonnon vettä, siis lähdevettä, seurauksena säiliön limoittuminen.

ANTIKAINEN ESKO 23.03.2009 13:10

Saksalaisessa (Pro Mobil tai Reisemobil International) lehdessä oli pitkä artikkeli juomaveden pilaantumisesta lämpötilojen kohotessa. Meidän suomalaisten on muistettava, että on aivan eri asia käyttää suomalaista hanavettä Suomessa (kesän lämpötilat!) kuin käyttää (jotain!) eteläeurooppalaista vettä esim. 35 asteen lämpötilassa Välimeren rannalla. Bakteerivaara on aivan toista luokkaa. Silloin joka täytön yhteydessä on syytä käyttää Micropur- tai muuta vastaavaa ainetta bakteerivaaran torjumiseksi. Jos nyt on muutamia viikkoja matkalla, voi hyvin ostaakin juomaveden 1,5 litran pulloissa (noin 0,50/plo) ja käyttää säiliön vettä kaikkeen muuhun ruuanlaittoon ja pesuun.

HAVANA JARI 23.03.2009 15:23

Täytyy vielä minunki laittaa kortensa kekoon. Pitemmän aikaa olen suunnitellu sellaista että asennan vakihahan viereen toisen pelkän kylmähanan ja alapuolella olevaan kaappiin 5 litran kanisterin johon pienin uppopumppu. On paljon helpompi pitaa puhtaana kuin 150 litran säiliö. edellyttää tietysti sopivaa tilaa kaapissa. Vielä kun tekee sopivasta astiasta kaukalon kanisterin ympärille ei tarvi edes erikseen kanisteria sitoa, helppo vaihtaa ja täyttää vesi. irto astiat tuppaa aina olemaan tiellä ahtaalla pöydillä. Mahtaako toimia? Tiedä häntä!

NYYSSÖNEN KAJ 23.03.2009 19:46

Mistä noin kallista vettä saa?

Liedl 5L pullo makssaa Portugalissa 38 snttiä!

Algarvestakaj

NIITTYARO TAPANI 23.03.2009 23:34

Pitää paikkansa, kun käyttää käsiteltyä kaupungin hanavettä niin säiliö pysyy varsin puhtaana.

Pisimmän kokeen tein aikoinani veneessä jossa oli 2 erillistä säiliötä, noin 200l ja noin 100l. Keväällä täytin molemmat puhdistuksen jälkeen (kloritella) mutta käytin kesän aikana vain isompaa säiliötä joten pikkusäiliön vesi oli samaa kuin keväällä kun syksyllä nostelin venettä ylös. Tarkastin veden ensin silmämääräisesti ja hajun perusteella, ei mitään havaittavaa vikaa ja sitten join lasillisen. Maku oli moitteeton enkä saanut vatsatautia joten oletan hyvälaatuisen kraanaveden kestävän kohtuudella pitkääkin säilytystä jos säiliö on puhdas.

Yleensä vain lisään vettä säiliöön kesän mittaan joskus saatan tyhjentää jos olen joutunut ottamaan paikasta johon en luota.

Ennen tekemäni kloriteputsauksen sijaan olen alkanut käyttää etikkaa kohtuullisella väkevyydellä. En tiedä kumpi auttaa enemmän se etikka vai usko mutta ongelmia ei ole tullut.

NIITTYARO TAPANI 23.03.2009 23:41

Olen käyttänyt veneessä yli 20 vuotta ja nyt autoissa noin 10 vuotta ilman ongelmia. Kerran vuodessa putsaan tankin yleensä näin keväällä ja lopun aikaa lisäilen vettä. Tosin juomavetenä käytän mieluiten hiilihapotettuja lähdevesiä joten en juurikaan juo suoraan säiliön vettä. Kaikkeen muuhun käyttöön se on kelvannut ilman vatsatauteja.

Tankkiin ei kuitenkaan saa laittaa mitään puhdastakaan kaivovettä eikä "Nokian kraanavettä" vaan hyvää puhdasta vesilaitoksella puhdistettua vettä, eikä ainakaan minulle ole tullut ongelmia.

HALMINEN SANNA 26.03.2009 20:22

Kloori on vanha ja turvallinen desinfioitikemikaali. Nestemäisen natriumhypokloriitin yliannostus siten, että siitä olisi terveydellistä haittaa on likimain mahdotonta. Vesi muuttuu maultaan juomakelvottomaksi ennenkuin siitä olisi vaaraa.

Selkeä uimahallin haju kertoo vedessä olevasta kloorista ja samalla siitä, että desinfinoitiprosessi on menossa. Vaikutusaikaa kannattaa varata vuorokauden verran. Sitten huuhtelu puhtaalla vedellä ja maku- ja hajutesti. Jos nämä ovat OK, niin säiliö käyttöön.

Jos käsikaupan klooria omistat, voit sitä turvallisesti käyttää.

t: Jouko

MANNILA HEIKKI 26.03.2009 21:47

Lainauksia auton ohjekirjasta.

"Tuorevesisäiliöön mahtuu 90 litraa vettä. Se on valmistettu ruostumattomasta pellistä ja eristetty kondensoitumisen ehkäisemiseksi.Vesijärjestelmän letkut ovat elintarvikelaatuisia."

"Lämminvesi on tuorevettä, joka lämmitetään pannun lämminvesivaraajalla. Lämminvesi pumpataan siis samalla vesipumpulla kuin kylmä vesi. Anna lämminvesivaraajan huuhtoutua puhtaaksi aina ennen sen käyttöä, etenkin pitkähkön seisokin jälkeen."

"Tuorevesisäiliö on puhdistettava aika ajoin. Irrota säiliön päällä oleva kansi säiliön sisäosan puhdistusta varten. Puhdista säiliö tiskiaineella ja astianpesuharjalla harjaamalla. Huuhtele vesisäiliö ja vesijohdot, ennen kuin säiliöön täytetään jälleen tuoretta vettä."

Säiliön olen täytetty monessakin paikassa enkä ole kyllä tullut ajatelleeksikaan onko vesi esim.kaikilla SFC-alueilla puhdasta vesilaitoksella puhdistettua vettä vai kaivo vettä. Alueet yleensä ovat kuitenkin aika kaukana taajamista.

No juotu on eikä ongelmia ole ollut.Enkä tankkia pestessä ole huomannut mitään suurempaa limaisuuttakaan.

NIITTYARO TAPANI 27.03.2009 17:39

Pikku lisäyksenä edelliseen. Olen käyttänyt tuota keinovalikoimaa enkä tiedä miten olisi muutoin käynyt.

Esimerkkinä kerron kuitenkin seuraavaa, ostaessani veneen oli sen vesitankissa parin sentin "möhkökerros" ja kaveri kertoi käyttäneensä kesämökin kaivovettä sen täyttöön. Tunti kaupalla sitä putsattuani se pysyi keinoillani siistinä monta vuotta kunnes siirryin näihin maallisempiin harrastuksiin.

VÄLIAHDE JUSSI 27.03.2009 19:31

Kyllä on samanlainen kokemus minullakin Antti. Olkoon vaikka Nokian vesi sitä voi juoda,noista kunnallista vesilaitoksista tulevaa vettä.

JUVONEN ESKO 30.03.2009 09:46

Pullovesien käyttäjille muistutukseksi, että monissa tutkimuksissa on todettu pullovesien sisältävän paljon enempi bakteereja ja epäpuhtauksia kuin suomalainen vesijohtoverkoston vesi. Vesisäiliö kannattaa keväällä vain pestä puhtaaksi ja silloin tällöin täytön yhteydessä lisätä esim Micropur jauhetta, joka tappaa mahdolliset bakteerit. Pippuripurkin kokoinen aski riittää ainakin 10 vuodeksi. Toinen seikka mikä usein unohtuu veden puhtaudesta puhuttaessa ovat esim lannoitteiden valumat nitraatit ja nitriitit, fosforit ym. ja esim. kasvinsuojelumyrkyt. Nämä eliminoidaan juomavedestä matkailuautossa parhaiten hiilisuodattimella. Olen käyttänyt karavaaniliikkeistä saatavaa Inline suodinta, ja asentanut sen keittiön hanaan tulevaan letkuun. Sen kapasiteetti on 3000 l tai yksi vuosi. Kuka laskee keittiön hanasta lähellekään 3000 litraa vettä vuodessa. Hiilisuodattimen läpi kun laskee Coca Colaa saa siitäkin kirkasta juomavettä. Nokian vesikriisin kaltaisessa tilanteessa en hetkeäkään epäilisi Micropurin ja hiilisuodattimen käyttöä oman juomaveden valmistukseen. Muutamia vuosia sitten kirjoiteltiin lehdissä, että Lahden juomavedessä oli pieniä pitoisuuksia kasvin suojelumyrkyistä.

SUOMI SEPPO 30.03.2009 11:43

Eipähä taida vesi ollakaan ongelma täällä kotomaassa. Mitä kauemmas täältä lähdet, niin sitä hankalampaa on veden tankkaus. Leirintä alueella voi olla hanoja jotka eivät ole tarkoiteettu ollenkaan ruokavedeksi. Kysyttäessä onko hanan vesi juomakelpoista niin heidän mielestä se on erittäin hyvää. Tuleeko se kaivosta vai kunnallisesta vesijohtoverkosta vai onko suodatettua jokivettä niin tähän ei oikein aina löydy ymmärrystä. Siksi käytämme ruokavetenä varsinkin kaakon suunnassa pullovettä ja Micropuria tankissa. Jostain tutkimuksista muistan lukeneeni aikoja sitten että hanaan liitettävät hiilisuodattimet ovat oikein pöpöpesiä. Tietenkin jokainen tekee omalla tyylillään ja on meillä mukana aina myös Imodium pillereitä jos kuitenkin hygenia pettää. @seppo

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.