Koiran kanssa Euroopassa

Erkki Kyyrö 07.02.2017 16:57

Suunnittelemme matkaa huhtikuussa Eurooppaan. Enimmäkseen liikkuisimme eu-alueella, mutta myös Puola olisi läpikulkumaana ja mahd. Tsekki. Onko kokemuksia, miten rajoilla suhtaudutaan koiran matkustamiseen? Passi tietysti on ja aiomme ottaa nelosrokotteen, vaikka rabies onkin vielä tämän vuoden voimassa. Ekinokokkihan on myös pakollinen, entä muuta? Onko eri valtioissa erilaiset määräykset?
Miten selviää finanssipuolelsta, onko kokemuksia S-pankin visasta? Se ehkä kelpaa kaupoissa, mutta miten leirintäalueilla? Entä tunnetaanko se automaateilla? Kun aiomme olla 4-5 viikkoa, ei ole viisasta varata käteistä koko matkaksi ja ainahan voi tulla yllätyksiä. Olen kiitollinen etukäteisvinkeistä.

Matti Janhonen 07.02.2017 19:15

Noihin koirajuttuihin en puutu kun en käytäntöä ihan tarkkaan tunne.

Mitä Visaan tulee niin riittää kun tuntevat Visan ja sen kortti paljastaa sekä kortissa että koneessa.
Visa tunnetaan toki myös automaateilla. Itse tankaan aina "lämpimältä" asemalta ja maksan kortilla kassalle.
Ei ole korttihäslinkiä.

Kortteja pitää olla mukana aina vähintään kaksi ja ne ei saa vanheta matkan aikana. Voi nimittäin käydä niin, että kortti vahingoittuu tai jotain muuta ja mitäs sitten tehdään jos ollaan yhden kortin varassa.
Voi myös käydä niin, että pankista laitetaan tekstiviesti kesken matkan joissa kerrotaan, että kortti on turvasyitä suljettava, koska on vaara, että kortin tietoja on saattanut joutua vääriin käsiin. Omalla toiminnalla tähän ei tarvitse olla mitään tekemistä.
Uutta korttia ei siihen hätään mistään saa. Jos näin käy kannatta soittaa pankkiin ja sopia, että kortti on tietyn ajan auki käteisen nostoa varten. Tämä on mahdollista ja kortista voidaan sulkea erikseen debit tai credit -puoli.

Käteistä pitää aina olla mukana ja mieluusti riski = rahat jaettuna. Käteisen määrä riippuu matkan kestosta, mutta joku 300 + 300 on ihan hyvä summa.
Käteistä voi nostaa matkalla kortilla ihan samoin kun kotimaassakin ja tietenkin raha on sen maan valuuttaa jossa nosto tehdään. Pankkiautomaatin opastuskielen voi vaihtaa, muuta suomea niissä ei ole.
Ravintoloissa kannattaa maksaa paikallisella valuutalla tai Visalla jolloin Visan kurssi on aina päivän kurssi.

Tuon SEPA-järjestelmän seurauksena kortin credit/debit -toiminto toimii Euroopan laajuisesti.
Tässä hieman perustietoa maksukortteihin liittyen.
https://www.korttiturvallisuus.fi/


Ei ole pahasta jos ennen matkaa tarkastaa netistä oman kortin käyttörajat ja asettaa ne mieluummin ala- kun yläkanttiin. Niitä voi tarvittaessa muuttaa matkalla netin kautta. Kortti on yhtä arvokas kun tilin saldo + limiitti.
muokattu: 7.2.2017 19:36
Sakari Lepola 08.02.2017 14:07

Myös Puola ja Tsekki ovat EU-maita eikä niiden rajoilla ole mitään tarkastuksia muutoin kun sattumalta jos jokin antaa aihetta. Ei tarvitse edes pysähtyä. Koirien kuljetuksesta en tiedä mitään. Visa kelpaa lähes kaikkialla. Pikkuostoksiin voi vaihtaa vähän paikallista niissä maissa missä euro ei ole käytössä. Huoltoasemilla selviää kortilla, samoin kaupoissa jos ei aivan syrjäkylillä ole.

Hannu Jylhä 08.02.2017 14:56

Koiralla pitää olla passi ja siru. 1-5 vrk ennen Suomeen palaamista koiran on saatava ekinokokkoosi lääkitys eläinlääkärin antamana tai valvomana. Joissakin maissa on tietyt rodut jopa kielletty muilta kuin viranomaisilta. Joissakin maissa pitää isommilla koirilla olla myös kuonokoppa. Kämppäreiltä kannattaa vielä tarkistaa, että eläimet ovat tervetulleita. Koirille löytyy jopa omia uimarantoja parhailta kämppäreiltä ja ne eivät erotu muuten normirannoista kuin vähemmällä tungoksella. Me olemme kokeneet oikeastaan ainoaksi ongelmaksi ilmastoinnin toimivuuden mikäli on koiraa ei ole voinut ottaa mukaan. Vaikka ei ole mitään sattunut niin aina on mielessä, että jos sulakkeet palaa tai joku nyppäsee johdon irti. Toki ette ole ihan kuumimpaan aikaan menossa.

Timo Haapanen 08.02.2017 16:03

EU-alueella mutta ei euro-alueella menee nostosta 2,5€+3% Visa Electronilla. Kallista. Puolassa on edullisia 'kantoreita- esim. Szypliszkinskissä alas mennessä- siellä muuten kannattaa ruokailla- ja pikkuisen alempana Suwalkin Kauflandissa, jossa sitten kannattaa tehdä reissun ensimmäiseten isoimmat ruokaostokset.

https://goo.gl/maps/Bi6Vxrxk9B82

@timppa

Jarmo Leinonen 09.02.2017 07:40

On mahdollista noudattaa myös ns. 28 vrk sääntöä, mikäli matkan kesto jää kestoltaan tuohon. Silloin lääkityksen voi hoitaa matkaan lähtiessä ja sieltä tullessa kokonaan Suomessa. Lisätietoja Evira:n sivuilta.

Juhani Herrala 09.02.2017 09:30

Me on useita kertoja kierretty Eurooppaa, koirien kanssa ja mitään ongelmia ei ole ollut. On toimittu 28 vrk säännön mukaan jonka Jarmokin mainitsee. Tietysti sirut ja passit oltava kunnossa.
Myös Baltian maita kierretty ongelmitta.
Harvoin on vastaan tullut kämppäriä jonne ei koirat olisi tervetulleita.
Kahden hoffin kanssakin meni hyvin vaikka isoja koiria olivatkin.
On pyritty välttämään ruuhkaisempia aikoja varsinkin eteläisemässä Euroopassa.

Jukka Rajamäki 09.02.2017 13:43

Olemme olleet useaan otteeseen koiran kanssa Euroopassa. Kerran menty Ruotsin kautta Tanskaan ja Saksaan, muulloin via Baltian kautta. Aivan kerran koiran passia on kysytty Ruotsin satamassa kun auton etuikkunassa oli tieto koiran mukanaolosta. Viimeksi olimme reissussa loka-marraskuussa via Baltiaan, Slovakia, Unkari, Kroatia, Slovenia, Italia, Ranska ja Saksa. Takaisin tulimme Finnlines:llä. Koiramme matot us on ollut voimassa koko viime kesän ja syksyn. Kävimme kesäkuussa Norjassa ja heinäkuussa Jumalassa. Syksyn reissulla haimme madotuksen ja merkinnän koiran passiin Kroatiassa joten 28 vrk sääntö oli voimassa kun tulimme takaisin Suomeen. Kotona annoimme sitten viimeisen lääkityksen. Matkustamistamme maissa koiriin on suhtauduttu hyvin. Monilla leirintäalueella on koirasuihkut, joillain leirintäalueella jopa respan vieressä raikasta vettä kupissa valmiina. Samoin monissa paikoissa on kakka roskiksia ja -pusseja tarjolla myös kävelyreiteillä. Tavallisissa kaupoissa on myös ollut markettimerkkien koiranruoka tarjolla. Niillä pärjää jos koiralla ne ei ole ruokarajoitteita. Toivottavasti tämä auttaa suunnittelussa.

Hannu Jylhä 10.02.2017 07:15

Tuo 28 päivään sääntö on hyvä jos käynnit ulkomailla ovat säännöllisiä tai alle vuorokauden mittaisia. Jos käy ulkomailla harvakseen koiran kanssa niin 1 - 5 vrk ennen Suomeen tuloa käytäntö tulee aikapaljon halvemmaksi. Siinä vaaditaan vain yksi käynti eläinlääkärillä ja sekin ulkomaan halvoilla hinnoilla. 28 päivän sääntö edellyttää kolmea eläinlääkärikäyntiä yleensä Suomessa ja Suomen hinnoilla. Koiran passia meiltä ei ole kysytty kertaakaan. Yhden kerran olemme tarjonneet sitä, mutta virkailija ihmetteli, että minkä ihmeen takia,ei hän ole siitä kiinnostunut. Viime vuonna Suomen viranomaisilla oli joku kamppanja missä tarkastettiin eläinten tuontiin liittyvät paperit. Kannattaa katsoa, että on asiat kunnossa, jotta rekku ei joudu karanteeniin :)

Timo Haapanen 10.02.2017 08:07

ACSI-DVD ohjelmassa voi itse asettaa kämppärihakua niin että mukana on yksi koira tai niin että koiria on useampia.


Tässä on vanhan levyn ilmainen latus.
http://acsi-campsite-guide-europe-2013.software.informer.com/1.0/

Uutta ei enää julkaista eikä mun mielestäni appseissa ole noin laajoja rajausmahdollisuuksia.

@timppa


Oli tuolla uudempikin http://acsi-campsite-guide-europe-2015.software.informer.com/1.1/
muokattu: 10.2.2017 08:08
Raimo Hytönen 10.02.2017 19:16

Lemmikkieläinpassi riittää EU -maissa (ja osassa Schengen maitakin). Rokotuksista saa tietoa Eviran sivuilta ja niiden on luonnollisesti oltava kunnossa. Tiedoksi se, että Ruotsi ja Norja ovat luopuneet aiemmasta ekinokokkirokotusvaatimuksestaan, joten niihinkin voi matkustaa koiran kanssa ilman ongelmia.

Koiran (ja muidenkin lemmikkieläinten) kannalta ylivoimaisesti hankalin maa on Iso-Britannia, jossa on leegio mitä kummallisempia rajoituksia. Vaan enpähän tuonne ole menossakaan kun ovat irtautumassa muusta Euroopasta.

Toinen huomioitava asia on se, että jotkut maat kieltävät tiettyjen koirarotujen maahantuonnin, joista niistäkin tietoa Eviran sivuilta.

Hannu Silmunen 10.02.2017 20:01

Tuo Ruotsia ja Norjaa koskeva ekinokokkoosi-määräys menee niin, että Suomesta saa mennä suoraan Norjaan ilman ekinokokkoosilääkitystä, mutta jos menee Ruotsin kautta Norjaan, lääkitys täytyy antaa Ruotsissa 1-5 vrk ennen Norjaan menoa.

Ja jos Suomeen tulee suoraan Norjasta, ei lääkitystä tarvitse antaa, mutta jos tulee Ruotsista Suomeen, täytyy se taas antaa, 1-5vrk ennen Suomeen tuloa.


t.Kaarina

Jukka Virtanen 21.02.2017 16:47

Ja se mikä ehkä eniten mielyttää koiranomistajaa Euroopassa, että ravintoloihin ja terasseille pääsevät myös koirat. Vain kerran Englannissa ja Italiassa koiria ei päästetty sisään, ja tietenkin Irlannissa useinkin, mutta sehän on muutenkin kuin Suomi. Kielletään varmuuden vuoksi kaikki.

Pekka Pakkanen 23.02.2017 17:58

Me ollaan jo muutama kesä reissattu koira mukana ( iso Saksanpaimenkoira) Saksa , Hollanti ,Luxemburg,Tanska,Ruotsi , Norja , jäiköhän joku mainitsematta... no joka tapauksessa voi sanoa että koira on "ongelma" vain Suomessa......
Jos joku maa pitää erikseen mainita koiraystävälliseksi maaksi niin se on Saksa

Anne Norri 25.02.2017 23:42

Eri maissa erilaiset rokotusmääräykset koirille. Kannattaa tarkistaa esim Virossa on ollut rabies voimassa vain vuoden kerrallaan. Voidaan vaatia myös rokotuksia joita ei Suomessa anneta. Ainakin näyttelyissä käyneenä olen joutunut noita opettelemaan. Harvoinhan niitä tullissa kysytään, mutta kerrankos sattuu että kysytään.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.