Ympäristöopas » Treffit ja tapahtumat » Jätehuolto

Treffit ja tapahtumat

Jätehuolto

Suomessa astui voimaan vuonna 1994 uusi jätelaki, jonka ensisijaisena tavoitteena on vähentää jätteen syntymistä. Toisella sijalla on jätteen käyttäminen raaka-aineena eli kierrätys. Vasta kierrätykseen kelpaamattomat jätteet joko hyödynnetään energiana tai viedään kaatopaikalle.

Vähemmän jätettä

On monta syytä vähentää jätteiden syntymistä. Jätteet aiheuttavat mm. ympäristön pilaantumista ja terveyshaittoja, puhumattakaan esteettisistä haitoista. Jätteiden, etenkin lajittelemattomien sekajätteiden käsittely on myös kallista. Siksi onkin parasta, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän.

Jätehuoltosuunnitelma tarvitaan

Jätteiden minimoimiseksi tarvitaan hyvin tehty jätehuoltosuunnitelma.

Jotta lajittelu onnistuisi, on jäteastioita oltava riittävä määrä ja ne tulee sijoittaa kulkuväylien viereen. Selkeät lajitteluohjeet on oltava näkyvillä ja kaikille osallistujille tulee jakaa alueen kartat, johon on merkitty jätteidenlajittelupisteet.

Myös tapahtuma-alueen puhdistus ja keräysvälineiden tyhjennys on huomioitava jätehuoltosuunnitelmassa. Monipäiväisissä tilaisuuksissa on alue puhdistettava päivittäin. Keräysvälineet on tyhjennettävä heti tilaisuuden päätyttyä.

Mikäli tapahtumasta aiheutuu ympäristöön häiritsevää melua, tulee selvittää meluilmoituksen tarve kaupungilta, jossa tapahtuma järjestetään.

Huolehdi saniteettitiloista

Tärkeä tapahtuman onnistumiseen vaikuttava tekijä on käymälöiden määrä. Tapahtuman järjestäjän onkin hyvissä ajoin ennen tilaisuutta tilattava käymälät ja suunniteltava niiden paikat niin, että ne ovat helposti yleisön tavoitettavissa.

Lisätietoja jätehuollosta saa muun muassa kunnista ja kuntien jätehuoltoyhtiöistä.

Vinkit jätteen vähentämiseen ulkoilmatapahtumissa:
  • Suosi kierrätystä. Hanki kierrätettäville jätteille omat keräysastiat.
  • Hanki riittävästi jäteastioita ja sijoita ne kulkureittien varrelle.
  • Hanki tapahtumiin soveltuvat muoviset kestoastiat. Niitä voit vuokrata alan yrittäjiltä. Jos käytät kertakäyttöastioita, suosi kartonkisia muovisten sijaan.
  • Osta ruoka mahdollisimman suurissa pakkauksissa.
  • Suosi kestäviä, muunneltavia ja uudelleenkäytettäviä rakenteita.