Tervetuloa karavaanarin ympäristöoppaan pariin.

Matkailu on mukava harrastus, jossa saa nähdä maailmaa hiukan kotikunnan ulkopuolella. Leirintämatkailija voi matkustaa suhteellisen edullisesti ja omaehtoisesti minne tie vain vie.

Ympäristövastuullista matkailua

Matkailijamäärät kasvavatkin jatkuvasti kun maailmassa yhä useammilla on mahdollisuus lähteä matkalle. Samaan aikaan ollaan entistä tietoisempia ympäristön tilasta ja sen suojelutarpeesta. Myös matkailualalla tarvitaan entistä ympäristövastuullisempaa toimintaa.

Pieniä tekoja ympäristön puolesta

Suomessa ollaan jo pitkällä mitä tulee ympäristönsuojeluun. Esimerkiksi matkailuajoneuvojen jätevesien tyhjennys on Suomessa hoidossa mallikkaasti ja karavaanarihan tunnetusti jättää ympäristönsä siistimpään kuntoon kuin se oli karavaanarin sinne saapuessa. Useimmiten tarvitaankin vain pieniä toimintatapojen ja käytäntöjen muutoksia, kun pyritään entistä ympäristövastuullisemmiksi.

Kaikkien panosta tarvitaan

Tämän oppaan tarkoituksena on antaa tietoa ja käytännön vinkkejä ympäristövastuullisempaan toimintaan. Oppaassa puhutaan karavaanimatkailusta, mutta neuvot soveltuvat kaikille leirintämatkailijoille. Opas jakaantuu viiteen osaan: yksittäinen karavaanari, leirintäalue, liiton hallinto, tapahtumien järjestäminen sekä ympäristöyhteistyö. Kestävän leirintämatkailun toteuttamiseksi tarvitaan meitä kaikkia: sekä vastuullisia matkailijoita että vastuullisia yhdistyksiä, yrityksiä ja organisaatioita.