Matkailuajoneuvojen määritelmät

Matkailuauto

Matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo, jossa olevissa majoitustiloissa on vähintään seuraavat tukevasti kiinni olevat varusteet:
1) istuimia ja pöytä, joka voi olla helposti poistettavissa
2) makuupaikkoja, jotka voidaan muuntaa istuimista
3) keittomahdollisuus (kiinteä hella tms)
4) säilytystiloja (vaatekaappeja tms)

Kohdissa 3) ja 4) sulkeissa oleva teksti on selvennystä, ei laissa olevaa tekstiä.


JOS matkailuauto täyttää lisäksi seuraavat ehdot, se on tällä hetkellä autoverosta vapaa:
1) Sisäkorkeus väh. 1,90 m 40 % asunto-osan pituudesta ja väh. 40 cm leveä
ja
2) auton omamassa on vähintään 1875 kg.
 

Matkailuperävaunu

Matkailuperävaunulla tarkoitetaan ISO standardin 3833-77 kohdan 3.2.1.3 mukaista tieliikennekäyttöön suunniteltua ja matkailukäyttöön soveltuvaa perävaunua. Käytännössä standardi sisältää samat varustevaatimukset kuin edellä on kerrottu matkailuautosta.

Matkailuvaunulla tarkoitetaan matkailuperävaunua.
 

Matkailukori

Matkailukori ei ole käsitteenä laissa eikä asetuksessa. Käytännössä ja myös AKEn (Ajoneuvohallintokeskus) lausunnoissa sillä tarkoitetaan "laatikkoa" joka on sisustukseltaan matkailuautoa/perävaunua vastaava ja joka kiinnitetään hihnoilla tai muulla luotettavalla tavalla avolavaisen pakettiauton lavalle ja joka mahdollisesti ulottuu myös ohjaamonkin yläpuolelle.

Vuonna 1993 ja sen jälkeen matkailukorien asentaminen loppui käytännössä kokonaan, koska silloin AKE katsoi avolavaisen pakettiauton rakenteen muuttuneen sellaiseksi, että se ei enää täyttänyt pakettiauton verovapaus- (tai veroalennus-) ehtoja. Matkailukorin kiinnittäminen pakettiautoon johti siis (henkilö)autoveron maksuunpanoon.


Retkeilyauto

Retkeilyauto-käsitettä laki ja asetus eivät tunne.  Retkeilyautolla tarkoitetaan pienehköjä pakettiautomallisia autoja, joissa on matkailuun liittyviä varusteita. Ne ovat henkilöautoja, jos ne eivät ole "tavarankuljetukseen tarkoitettuja autoja" eli pakettiautoja. Henkilöautossa voi olla retkeilyyn liittyviä varusteita, vaikka siinä ei ole kaikkia matkailuauton edellyttämiä varusteita. Auto on siis verollinen henkilöauto.

 

Lisätietoa:
Liikenteen turvallisuusvirasto www.trafi.fi
Liikenne- ja viestintäministeriö www.lvm.fi